≫ 

Bivša liderka Mjanmara osuđena na tri godine zatvora: Kažnjen i njen blizak saradnik

Nobelovka Su Ći već je osuđena na najmanje 23 godine zatvora u odvojenim procesima, uglavnom po optužbama za korupciju, koje je ona negira

  • 1
Aung San Suu Kyi Foto: Tanjug/AP

Bivša liderka Mjanmara i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći osuđena je danas pred mjanmarskim sudom na tri godine zatvora, zbog kršenja zakona o službenim tajnama, rekao je izvor upoznat sa postupkom.

Mjanmarski sud je pored Su Ći identičnu kaznu izrekao i njenom nekadašnjem ekonomskom savetniku, australijancu Šonu Turnelu, a oboje optuženih se izjasnilo da nisu krivi po optužbama za kršenje zakona o službenoj tajni, za koje je predviđena maksimalna kazna od 14 godina, preneo je Rojters.

- Osuđeni su na po tri godine, bez teškog rada - rekao je izvor, koji je odbio da bude identifikovan zbog osetljivosti ovog pitanja.

Su Ći i nekoliko članova njenog ekonomskog tima su među hiljadama uhapšenih otkako je vojska zbacila izabranu vladu u vojnom puču početkom prošle godine, uključujući političare, zakonodavce, birokrate, studente i novinare.

Nobelovka Su Ći već je osuđena na najmanje 23 godine zatvora u odvojenim procesima, uglavnom po optužbama za korupciju, koje je ona negira.

Protivnici vojske kažu da optužbe protiv Su Chi smišljene kako bi je sprečile da se ikada ponovo uključi u politiku.

Portparol hunte nije odgovorio na pozive novinara Rojtersa za komentar.

Hunta insistira da su sudovi u Mjanmaru nezavisni i da oni koji su uhapšeni dobijaju odgovarajući postupak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA