≫ 

Iranske "kamikaze" tuku po Ukrajini?

Upotreba dronova jedno je od obeležja konflikta u Ukrajini, zbog čega obe strane ulažu sve veće napore u nabavku dronova kamikaza.

  • 5
Bayraktar TB2 drone Shutterstock

Rusija povećava upotrebu iranskih dronova "kamikaza" na jugu Ukrajine, uključujući Odesu i Nikolajev, a procenjuje se da je Kremlj već rasporedio na stotine komada ovog naoružanja na Krimu i drugim oblastima pod ruskom kontrolom, piše Guardian.

Dronovima su, kako se navodi, gađani ukrajinski položaji i na istoku uključujuči Harkov, a britansko Ministarstvo odbrane primetilo je rusku upotrebu iranskog naoružanja sredinom septembra.

Sposobni da ostanu u vazduhu nekoliko sati i da kruže oko potencijalne mete, iranski dronovi su dizajnirani da padnu na neprijateljske redove, oružje ili zgrade i da eksplodiraju pri udaru što objašnjava njihov nadimak "dronovi kamikaze".

Ukrajinska vojska objavila je nedavno da je uspešno oborila tri iranska drona kamikaze kod Nikolajeva. Ukrajinci veruju i da je Iran isporučio Rusiji nekoliko stotina takvih dronova.

Sukob dronovima postao je jedno od obeležja konflikta u Ukrajini, zbog čega obe strane ulažu sve veće napore u nabavku dronova kamikaza.

I dok je pažnja mahom fokusirana na ukrajinsku uspešnu upotrebu dronova, uključujući i turski Bajraktar TB2s, Rusija se više oslanja na dronove "kamikaze" nego na rakete, piše britanski list.

Prethodnih nedelja ruske snage su koristile iranske dronove tipa Šahed-136 za gađanje regiona Odese i Dnjepra, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski okarakterisao je iranski izvoz dronova u Rusiju kao "pakt sa đavolom".

I Moskva i Teheran negiraju nabavku ovih dronova.

Dronovi tipa Šahed obično se koriste u paru, teže po 200 kilograma, opremljeni su bojevim glavama, i zvaničan im je domet oko 2.000 kilometara.

Ukrajina je zatražila od Izraela obaveštajne podatke o iranskoj tehnologiji izrade dronova koje bi mogla da upotrebi za borbu protiv njih.

Ukrajina takođe tvrdi da ruske snage koriste još veći i sofisticiraniji iranski dron tipa Mohajer-6 koji takođe možeda se upotrebljava prilikom izviđačkih letova ili da budu naoružani municijom.

Zabrinutost zbog nove ruske taktike po pitanju upotrebe kamikaza dronova, poklapa se sa izveštajima o tome da je Ukrajina potpisala ugovor za nabavku sličnog sistema, američkog Svičblejda 600, iako oni neće stići u Kijev za nekoliko meseci.

Sa snažnim bojevim punjenjem koje se može porediti sa snagom antitenkovske rakete tipa Džavelin, ovo naoružanje sposobno je da uništi tenkove i druga oklopna vozila.

Video: Snimak navodno napuštenih ruskih rovova kod Černobilja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA