≫ 

Ruska nuklearna podmornica Belgorod napustila bazu, NATO ne zna gde je

Podmornica nosi dron sposoban da izazove nuklearni cunami

  • 7
Ruska nuklearna podmornica K-266 Oryol Foto-ilustracija: Profimedia/Peter Kovalev / TASS

NATO je upozorio svoje članice da je Rusija pokrenula veliku nuklearnu podmornicu Belgorod sa najnovijim naoružanjem koje bi mogla uskoro da testira.

Podmornica Belgorod je napustila svoju bazu u Arktičkom krugu i moguće je da je na putu ka Karskom moru kako bi testirala podvodni nuklearni dron Posejdon, navodi se u obaveštenju NATO koje je procurilo u italijanske medije tokom vikenda.

Posejdon je dron za koji se veruje da je sposoban da prelazi velike distance pod vodom pre nego što eksplodira takvom silinom da izazove nuklearni cunami sa talasima visokim i do pola kilometra koji bi mogao da potopi ili ozrači priobalne gradove, piše Daily Mail.

Dok se s jedne strane pretpostavlja da je podmornica Belgorod moguć kandidat za misiju sabotaže na gasovodu Severni tok jer nosi mini-podmornice sposobne da izvedu napade na podvodnu infrastrukturu, sa druge strane, sumnja se da je to bilo moguće jer je sa 180 metara dužine, jedna od najvećih na svetu i njen neprimetan ulazak u Baltičko more gotovo je nemoguć.

Nije jasno da li bi podmornica Belgorod imala vremena da iz svoje matične baze u Belom moru stigne do Baltika, što je udaljenost od 3.000 milja, a da njeno odsustvo ne bude primećeno.

NATO je tada poslao upozorenje saveznicima da je podmornica "nestala", ali je dodao da se veruje da je još u Arktiku.

Nije poznato kad je tačno upozorenje poslato, ali je o tome prvi izvestio italijanski list La Republica u nedelju.

Bojeva glava koju nosi dron Posejdon nikad nije testirana

Podmornica Belgorod operativna je od jula, a dron Posejdon jedan je četiri komada naoružanja nove generacije koje je Putin najavio još 2018. godine i veruje se da je sad operativan.

Prema navodima ruskih medija, sposoban je da pređe 6.000 milja pod vodom pre nego što sa svog prednjeg dela detonira nuklearnu bojevu glavu dve megatone - što je 130 puta više od veličine bombe koja je bačena na Hirošimu.

Bojeva glava koju Posejdon nosi nikad nije testirana zbog međunarodnih sporazuma o zabrani testiranja nuklearnog oružja. Njihovo kršenje, čak i u zabačenim vodama Arktika, smatralo bi se velikim provokativnim potezom Rusije.

O podmornici Belgorod zna se i da može da putuje do 120 dana, a da se ne vrati na površinu.

Ruska agencija TASS nedavno je objavila da dron Posejdon ima neograničen domet i maksimalnu brzinu veću od 125 metara na čas.

- Jedinstvene karakteristike sistema Posejdon pomoći će mornarici da se uspešno bori protiv nosača borbenih aviona i gađa grupe potencijalnih rivala u bilo kakvom sukobu u okeanu, kao i da uništi priobalne infrastrukturne objekte - kaže glavni analitičar generalštaba, admiral Igor Katasonov.

Stručnjak H.I. Suton smatra da je reč o potpuno novom tipu oružja koje će naterati zapadne mornarice da promene planiranje i razviju nove kontramere, piše Republica.

Stručnjaci ukazuju da Rusija ima i hipersoničnu raketu Sarmat, poznatu i pod imenom Satana-2 koju bi mogla da iskoristi protiv Britanije, ali i da je robotizovan dron Posejdon još jedna opasnost.

Dron se približava meti na dubini od kilometar brzinom od 200 kilometara na čas i ne postoji način da se zaustavi takav dron koji nosi bojevu glavu kapaciteta do 100 megatona.

Eksplozija ovog termonuklearnog tornada nadomak britanske obale izazvala bi džinovske talase, cunami visine i do 500 metara koji bi nosio ekstremno visoku dozu radijacije, piše Daily Mail.

Video: Rusija sa novim strašnim podmornicama kreće u osvajanje svetskih voda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miso

    3. oktobar 2022 | 13:16

    125 metara na čas mu brzina!?Brza je kornjača ili prepisivanje nije bilo tacno

  • ANTE BAN

    3. oktobar 2022 | 13:53

    Ovo je- STRAHOVITI PORAZ NATO-a! Oni ne mogu da otkriju gdje se sakrila nuklearna podmornica- "Belgorod!" A- što ako se prišulja blizu Vašingtona ili Čikaga?!

  • Boža zemunac

    3. oktobar 2022 | 13:11

    Podmornica nosi lepo ime.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA