≫ 

Bajden: Svet najbliži nuklearnom Armagedonu od kubanske krize, Putin se ne šali

Bajden je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin "momak koga prilično dobro poznaje" i da se ruski lider "ne šali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili hemijskog oružja"

  • 33
Džozef Bajden

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je rizik od nuklearnog uništenja sveta na najvišem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine, pošto ruski zvaničnici govore o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, u trenutku kada beleže značajnije neuspehe u osmomesečnom ratu u Ukrajini, prenosi Rojters.

Govoreći na skupu Demokratske stranke u Njujorku, njegove komentare "van kamere" čuli su novinari iz Bele kuće.

Bajden je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin "momak koga prilično dobro poznaje" i da se ruski lider "ne šali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili hemijskog oružja", navodi britanska agencija.

On je naveo da se svet nije suočio sa "mogućnošću Armagedona još od Kenedija i kubanske raketne krize.“

Američki predsednik je sugerisao da je Putinova pretnja stvarna "jer se njegova vojska, moglo bi se reći, pokazala znatno slabija od očekivanog".

Zvaničnici u SAD mesecima upozoravaju na mogućnost da Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini, jer se suočava sa nizom strateških neuspeha na bojnom polju, a ove Bajdenove primedbe predstavljaju najsnažnija upozorenja koja je američka vlada do sada iznela o nuklearnim rizicima, navodi Rojters, a prenosi Tanjug.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada SAD razmatraju kako da odgovore na niz potencijalnih scenarija, uključujući strahove da bi Rusi mogli da upotrebe taktičko nuklearno oružje, prema tri izvora obaveštena o najnovijim obaveštajnim podacima, a koje je ranije izvestio CNN.

Istovremeno, američki zvaničnici su ove nedelje saopštili da nisu uočili nikakve promene u ruskim nuklearnim snagama koje bi zahtevale odgovor u stanju pripravnosti američkih nuklearnih snaga.

- Nismo videli nikakav razlog da prilagodimo sopstvene strateške nuklearne pozicije, niti imamo naznake da se Rusija sprema da u ovom trenutku upotrebi nuklearno oružje - rekla je u utorak sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Stručnjaci smatraju da je tokom 13-dnevne kubanaske raketne krize 1962, koja je usledila nakon američkog otkrića o tajnom razmeštanju nuklearnog oružja Sovjetskog Saveza na Kubi, svet do sada bio najbliži nuklearnom uništenju, navodi Rojters.

Video: Jedini svetski lider koji je dobio dozvolu da ne ide autobusom: Bajdena je na sahranu dovezla Zver

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beograd

    7. oktobar 2022 | 07:54

    Ovo stvorenje je opasnost po svet! Senilni starac

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    7. oktobar 2022 | 08:06

    На жалост то је истина , а ти скоте љигави ништа ниси бољи . Доста је било ваше америчке тираније , вама мора доћи брзо крај . КОСОВО ЈЕ СРБИЈА 🇷🇸❤️

  • Vanja

    7. oktobar 2022 | 08:14

    Mrs. Huskaci na rat a onda....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA