Dvojica Rusa pobegla na Aljasku: Tražili azil u SAD kako bi izbegli regrutaciju

Dvojicu ruskih državljana pritvorili su američki zvaničnici nakon što su malim čamcem stigli na ostrvo Sveti Lorens na Aljasci.

  • 4
Rusija, ruska vojska Foto: Tanjug/AP

Prema rečima dvojice američkih senatora, dvojica muškaraca iz Rusije iskrcala su se na plaži u selu Gambel i zatražili azil u SAD.

Portparol Odeljenja za unutrašnju bezbednost (DHS) rekao je da je njihov zahtev za azil trenutno u procesu.

Hiljade su pobegle iz Rusije kako bi izbegle da budu regrutovane za rat u Ukrajini.

Gambel - dom za manje od 500 stalnih stanovnika - nalazi se na severozapadnom rtu ostrva Sveti Lorens. Ostrvo se nalazi na nekih 56 kilometara od ruskog Čukotskog poluostrva, što znači da je bliže Rusiji nego kopnu Aljaske. Prema pisanju lokalnih medija, stanovnici Gambela mogu da vide rusku Sibir preko mora.

Lokalni gradski službenik rekao je novinskoj stanici KTUU da su muškarci otplovili tamo iz grada Egvekinota na severoistoku Rusije, na putu od oko 300 milja (480 km) morem.

DHS je saopštio da su muškarci izašli na obalu „u malom čamcu u utorak“ i da su prebačeni u Enkoridž, najveći grad na Aljasci, na „proveru i skrining“.

Na konferenciji za novinare u sredu, guverner Aljaske Majk Danlivi rekao je da je njihov dolazak "za nas bio iznenađenje".

- Ne očekujemo neprekidan priliv pojedinaca. Nemamo naznaka da će se to dogoditi, tako da bi ovo moglo biti jednokratno -  dodao je on.

Senator Aljaske Dan Salivan rekao je da su ga lideri zajednice u Gambelu kontaktirali u vezi sa dolaskom muškaraca u utorak.

Salivan je rekao da poziva federalne vlasti "da imaju spreman plan... u slučaju da više Rusa pobegne u zajednice Beringovog moreuza na Aljasci".

- Ovaj incident jasno pokazuje dve stvari: prvo, ruski narod ne želi da vodi Putinov agresijski rat protiv Ukrajine. Drugo, s obzirom na blizinu Aljaske Rusiji, naša država ima vitalnu ulogu u obezbeđivanju američke nacionalne bezbednosti -  napisao je u saopštenju u četvrtak.

Njegova državna koleginica, senatorka Liza Murkovski, rekla je da incident "podvlači potrebu za snažnijim bezbednosnim stavom na američkom Arktiku".

Obojica su se zalagali za proširenje strateških odbrambenih kapaciteta i infrastrukture u državi kako bi se borili protiv pretnji koje Rusija predstavlja u regionu.

Pozivajući se na izvor iz Kremlja, izveštaj Forbsa za Rusiju ove nedelje tvrdi da je čak 700.000 muškaraca napustilo zemlju otkako je predsednik Vladimir Putin najavio delimičnu mobilizaciju trupa 21. septembra.

Masovni egzodus dolazi u trenutku kada su se ruske trupe suočile sa teškim gubicima i porazima koji su uništili moral na bojnom polju.

Ali dok je većina muškaraca pobegla preko kopna u susedni Kazahstan, Gruziju i Finsku, kao i druge evropske zemlje, dolasci na Aljasku su prvi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragančina

    8. oktobar 2022 | 12:06

    Pametni ljudi...Nisu ludi da ratuju za budalasto-patološke ideje isfrustriranih i iskomleksiraninih pojedinaca na čelu sa autokratom Pitinom!!!

  • Ras

    8. oktobar 2022 | 15:22

    Seronje, to i nisu ljudi!!!!

  • Boža zemunac

    8. oktobar 2022 | 13:12

    Dvojica ? Što je mnogo, mnogo je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA