≫ 

Rusi su mesecima ponavljali da je nemoguće napasti Krimski most zbog 20 razloga: Realnost ih je demantovala

Rusi su tvrdili da je nemoguće sabotirati most

  • 27
Krimski most Foto: Tanjug/AP

Rusi su pre tri meseca tvrdili da je nemoguće napasti Krimski most zbog 20 različitih načina zaštite, uključujući tu i vojne delfine. Prenosimo tekst koji se bavio ovom problematikom:

"Kada neprijatelji Rusije žele da se malo igraju sa živcima Moskve, pominje se Krimski most koji bi mogli da napadnu Ukrajinci, pisao je kp.ru.  

Kako se navodi, letonski oficir pričao je da se pojavila informacija da Ukrajina namerava 9. maja da napadne Krimski most. Napad na ovaj most bio bi ozbiljan udarac za Rusiju, rekao je tada oficir. Iz kojih izvora je dobio informaciju, ostalo je nepoznato. Ali, prema logici stvari, s obzirom na to da je Letonija saveznik Ukrajine, bolje da je ćutao, navodi se. Bez obzira na to da li je u pitanju laž ili istina, to su, navodi se, pravila "informativnog rata koji NATO vodi protiv Rusije", navodi se u tekstu.

SAD su isporučile Ukrajini M142 Himars sisteme raketa, a njihov domet je do 500 km, pa su tehnički Ukrajinski i više nego sposobni za takav napad. Imaju, između ostalog, i "neptun" rakete sa dometom od 300 km, a koje mogu da se koriste i protiv većih struktura, kakav je most. Ako zaista odluče da napadnu most, mogu da koriste i avijaciju, napad avionima ili helikopterima. Ne može se izostaviti ni napad turskim "bajraktarima".

Ali, Krimski most je zaštićen od takvih napada, sistemima S-400. Oni stvaraju "kupolu" sa prečnikom od 400 km, a tu je i dodatna zaštita koju čine Pancir-1, Tor i drugi.

Kijev može da pošalje i podvodne grupe da sabotiraju stubove mosta, iako bi ovaj zadatak bio veoma težak jer bi podrazumevao da bi pola tone TNT-a moralo da se odvuče pod vodu, navodi se u tekstu. Ali, i za to su Rusi spremni, jer tu su borbeni ronioci na dužnosti, specijalni čamci i elektronski cenzori. Tu je i Plavnik sonar i supresivan sistem za sabotere, kada se na udaljenosti manjoj od 300 metara primeti plivač ili ronilac, uključuje se audio signal kojim se od njega traži da napusti zabranjeno područje. A ako ne posluša i priđe na manje od 100 metara, intenzitet zvuka se pojačava do granice bola koji ne može da se podnese.

Na kopnu, most čuvaju jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, a na vodi Crnomorska flota. Preleti dronova, čak i blizu mosta su zabranjeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ChiSerb

    8. oktobar 2022 | 14:47

    Stvarno bi im bilo bolje da nisu počinjali ovaj rat. Svako bi ih smatrao za silu, a sad su izgubili svaki kredibilitet.

  • Krug dvojke

    8. oktobar 2022 | 14:11

    Svasta su oni ponavljali u februaru...evo danas oktobar dosao.

  • Zoran

    8. oktobar 2022 | 14:15

    Rekli su oni i da će za dva dana osvojiti Ukrajinu 😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA