≫ 

Zelenski poručio građanima Cetinja: "Rusija predstavlja opasnost za sve"

"Možemo da povrtimo mir i slobodu"

  • 14
Volodimir Vladimir Zelenski ,Ukrajina Rat u Ukrajini Rusija Foto: Tanjug/AP

- Možemo da povratimo mir i slobodu na celoj ukrajinskoj teritoriji. To dokazuju uspesi naših vojnika na prvoj liniji fronta - rekao je ukrajinski predsednik.

Rusija ne preti jednoj zemlji, već svima, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i dodao da su sankcije Rusiji obavezne i da ih treba redovno pojačavati kako zemlja agresor nema vremena da se prilagodi, pišu Vijesti.

On se građanima Cetinja obratio u znak zahvalnosti za podršku koju pružaju Ukrajini od početka ruske agresije, a prenos obraćanja održan je na Dvorskom trgu.

Zelenski je rekao da je „bezbednost ključno pitanje našeg vremena i da sve zavisi od toga kakav odgovor sada ponudimo“.

Od toga ne zavise samo naše državne institucije, naš suverenitet, granice i politički sistem. Radi se bukvalno o životu. Radi se o miru za sve nas“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, rat Rusije protiv Ukrajine samo je nagoveštaj onoga što može da čeka bilo koju zemlju u drugim delovima sveta do kojih ovaj „agresor“ može da stigne.

Takođe sam zahvalan svima koji razumeju značaj ruske agresije i koji nam pomažu – kao što pomažu sebi“, rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je rekao da se analizom elemenata ruskog rata protiv naše zemlje i konkretnih koraka agresora može izvesti zaključak koji su oblici i načini zaštite potrebni za bezbednost.

Kako je istakao, prvo je jedinstvo jer se Rusija toga plaši.

- Zato se toliko trudi da ga razbije. Ali mi samo jačamo naše jedinstvo. I zato Rusija ne može da nas osvoji. Ni Ukrajina, ni Crna Gora, ni bilo koja druga država u slobodnom svetu. Gde se ostvaruje pravo jedinstvo , biće mira Tako će doći mir i do nas - rekao je Zelenski.

On je naveo da aktuelni lideri Rusije imaju opsesivnu želju da unište princip demokratske promene vlasti u svim zemljama prema kojima imaju agresivne ambicije.

- Sve evropske zemlje moraju da unište sve ruske mreže uticaja. Da spreče širenje dezinformacija, korupcije i kriminalne politike. To nije ništa manje važno za Balkan nego za naš deo Evrope - rekao je Zelenski.

On smatra da Rusija ne ugrožava jednu zemlju, već sve.

- Dakle, svi treba da postignu potpunu nezavisnost od Rusije, kako ona zavisnost od nje NE bi mogla da pretvori u okove: ekonomsku zavisnost, energetsku, političku zavisnost – bilo koju - rekao je Zelenski.

On je naglasio da su dugi niz godina šef Rusije i njegova pratnja ostali nekažnjeni.

- Uništili su demokratiju u svojoj zemlji. I počeli su da ruše sve oko Rusije. Navikli su da kradu i uzimaju šta im se sviđa i da od njih kupuju one koji su trebali da štite nacionalne interese ove ili one zemlje - rekao je Zelenski.

Kako je dodao, oni su 2014. godine započeli rat protiv Ukrajine jer su mislili da zbog toga neće biti kažnjeni.

Oni su 24. februara izvršili invaziju na Ukrajinu u punom obimu, jer ne veruju da će svet moći da ih pozove na odgovornost ne samo za zločin agresije na suverenu državu, već za bilo koji zločin koji se može zamisliti“, rekao je Zelenski.

Moraju se ojačati savezi i saradnja, smatra on, i osloboditi se bilo kakve zavisnosti od Rusije.

Zelenski je istakao da su sankcije Rusiji obavezne.

Oni ne samo da treba da deluju, već da se redovno jačaju da država agresor nema vremena da se prilagodi“, istakao je Zelenski.

Kako je rekao, zahvalan je svima koji podržavaju takvu politiku.

Zelenski je rekao da ne sumnja u pobedu Ukrajine.

- Možemo da vratimo mir i slobodu celoj ukrajinskoj teritoriji. To dokazuju uspesi naših vojnika na liniji fronta - naglasio je Zelenski.

Kako je rekao, voleo bi da može da kaže da ne sumnjam u potpunu bezbednost Evrope i svakog naroda posle ovog rata.

- I ovo je moguće. Znamo prave odgovore na ključno pitanje našeg vremena i zato će biti mira -  zaključio je Zelenski.

Video: Putin zvanično pripojio četiri ukrajinske teritorije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    8. oktobar 2022 | 15:00

    Zelenski ne zna gde mu je šupak a kamoli gde je Cetinje. Uzgred, Cetinje će proći isto kao Ukrajina.

  • JO

    8. oktobar 2022 | 15:01

    Jel poslalo Cetinje pomoć Ukrajini? 2 vazdušne puške i 11 protivgradnih raketa.

  • Dr Anja

    8. oktobar 2022 | 15:09

    Boze,vrati ovog klovna tamo gde mu je mesto...u pozoriste!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA