Kralj Čarls tražio skromniju ceremoniju krunisanja zbog krize u zemlji: Stotine plemića biće izostavljeno

Ceremonija krunisanja biće skraćena na oko trećinu dužine obreda iz 1953. godine kada je krunisana kraljica Elizabeta

  • 0
Kralj Čarls treći Foto: Tanjug/AP

Krunisanje kralja Čarlsa Trećeg koje je navodno planirano za 3. jun naredne godine, trebalo bi da traje nešto više od sat vremena, a ceremonija će biti manje raskošna, s obzirom na lošu ekonomsku situaciju u zemlji, prenose britanski mediji, a javlja RTS.

Očekuje se da će ceremonija krunisanja njegovog veličanstva u Vestminsterskoj opatiji biti skraćena na oko trećinu dužine obreda iz 1953. godine kada je krunisana kraljica Elizabeta, a koja je trajala više od tri sata.

Protokol krunisanja kraljice Elizabete uglavnom je bio zasnovan na istim protokolima po kojima je krunisan njen otac, kralj Džordž Šesti, 1937., kao i kralj Džordž Peti, 1911. godine. Međutim, podrazumeva se da je vojvoda od Norfolka, koji kao Earl Maršal koordinira krunisanje, zamoljen da pripremi jednostavniju, kraću i raznovrsniju ceremoniju koja odražava modernu Britaniju.

Mediji prenose da su planovi za Čarlsovo krunisanje sadržani u nacrtu pod nazivom „Operacija zlatna kugla“. Prema izvoru iz palate, kralj je zahtevao da se izbaci veći deo rituala u znak priznanja da se svet u poslednjih 70 godina promenio.

Ceremonija bi trebalo da bude verski i kulturno raznovrsnija, a kralj Čarls tokom događaja neće menjati odeću, kao što je radila njegova majka.

- Ne očekuje se da će kralj Čarls učiniti isto što i kraljica, a i jezik će biti prilagođen tako da bude razumljiviji današnjim generacijama - tvrdi pomenuti izvor.

Navodi se takođe i da će broj gostiju na krunisanju biti smanjen sa osam hiljada na samo dve hiljade, uz „stotine plemića i parlamentaraca“ koji će biti izostavljeni. Navodno, verovatno će im biti rečeno da im se ne može garantovati rezervacija mesta u opatiji.

Blumberg je prošle nedelje izvestio da će ceremonija biti održana 3. juna, tačno 70 godina posle krunisanja kraljice Elizabete koje je održano 2. juna 1953. Biće prekinut i tradicija predstavljanja zlatnih poluga monarhu, dok će princ Vilijam verovatno imati važnu ulogu planiranju ceremonije.

Međutim, neke ključne tradicije će verovatno ostati. Monarh će i dalje biti pomazan, zakleti se da će biti „branilac vere“ i provešće se kroz London u Državnim zlatnim kočijama iz 1762. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA