Moskva je rekla da je gađala vojne objekte: Snimci kratera u parku u Kijevu govore drugačije

Napadi su lansirani na gradove stotinama kilometara daleko od linije fronta, koji ovakva neprijateljstva nisu videli od prvih dana rata

  • 18
Raketa, krater, Kijevo, Ukrajina Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Ruske snage lansirale su smrtonosni baraž raketa i samoubilačkih dronova u ponedeljak na Ukrajinu i napale gradove stotinama kilometara daleko od linije fronta.

Nakon napada, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su napadi bili direktno usmereni na ukrajinsku vojsku, energetiku i komunikacione mete i da su izvedeni kao odmazda za nedavnu eksploziju na ključnom Krimskom mostu, preneo je ruski državni medij.

Snimci i fotografije koje su zabeležili novinari na licu mesta pokazuju sasvim drugačiju situaciju - ruske rakete sletele su u civilna područja.

Novinar Wall Street Journal-a Metju Luksmor objavio je snimak iz parka Ševčenko u centralnom Kijevu, na kojem se vidi ogroman krater ispunjen krhotinama odmah pored dečijeg igrališta.

Dodao je da je u pitanju park Ševčenko u centru Kijeva, koji je obično pun ljudi i uličnih muzičara.

Novinar AFP Arman Soldin objavio je drugi snimak koji prikazuje krater iz drugog ugla. Na njemu se vidi kako je do eksplozije došlo samo nekoliko metara od igrališta za decu.

- Ovi napadi ubili su i povredili civile i uništili mete koje nemaju vojnu svrhu. Još jednom su pokazali brutalnost Putinovog ilegalnog rata protiv ukrajinskog naroda - rekao je predsednik SAD Džo Bajden u saopštenju.

Pored Bajdena, brojni zapadni zvaničnici i šefovi država kritikovali su Rusiju zbog napada, u kojima je poginulo najmanje 19 ljudi, a povređeno na desetine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija imala dve mete na umu kada je pokrenula napade - energetske objekte i civile.

On je posebno ukazao na rusku upotrebu samoubilačkih dronova iranske proizvodnje u baražu, koje Putinove snage navodno koriste već nedeljama.

- Oni žele paniku i haos. Takvo vreme i takvi ciljevi su izabrani kako bi izazvali što veću štetu - rekao je on.

Raketni i napadi dronovima u ponedeljak bili su retka pojava za civile u gradovima kao što su Kijev i Lavov, koji su udaljeni od fronta i nisu osetili neprijateljstva od prvih dana ruske invazije.

Video: Eksplozije izazvale razaranja u centru Kijeva: Snimci sa lica mesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    11. oktobar 2022 | 10:02

    Занимљиво ! Цивилна болница, страна амбасада, хемијско постројење, воз на мосту, колона трактора са Шиптарима ... су војни циљеви били у СРЈ !

  • 534

    11. oktobar 2022 | 10:33

    Šta je čudno? PVO pogodi raketu i ona padne ko zna gde umesto na mesto na koje je poslata.

  • Maxa

    11. oktobar 2022 | 10:03

    To isto je tvrdio i NATO 1990.-te.Ima nas dosta koji pamte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA