≫ 

Ruski vojnici stižu u Belorusiju u velikom broju? Ukrajina jača granicu

Ukrajina jača svoju severnu granicu sa Belorusijom iz bojazni da bi Rusija mogla da pokuša uvuče Minsk u rat

  • 11
Vladimir Putin Aleksandar Lukašenko Foto: Tanjug/AP

Ruski vojnici navnodno stižu železnicom u velikom broju u Belorusiju, prema pisanju ukrajinskih medija, a nakon što je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko najavio raspoređvanje zajedničke rusko-beloruske vojne jedinice na zapadnim granicama zemlje.

Sa druge strane Ukrajina je saopštila da jača svoju severnu granicu sa Belorusijom iz bojazni da bi Rusija mogla da pokuša uvuče Minsk u rat.

Kako je Lukašenko juče objasnio, specijalna združena jedinica biće odgovor na pretnju Belorusiji iz Kijeva i njegovih zapadnih pomagača, optuživši neosnovano Litvaniju, Poljsku i Ukrajinu da obučavaju beloruske "radikale" za terorističke napade, prenosi Daily Mail.

Poljska je zatim sinoć pozvala svoje državljane da odmah napuste Belorusiju i najavila da će proveriti u kakvom stanju su njeni bunkeri i skloništa.

Novinar Kyiv Posta Džejson Džej Smart objavio je juče da je iz beloruskih izvora čuo da ruski vojnici stižu u Belorusiju teretnim vozovima i u to velikom broju.

Kao odgovor na rastuću pretnju, Ukrajina najavljuje jačanje granice sa Belorusijom, strahujući od ofanzive Rusa sa severa.

- Preduzimaju se aktivne mere da osnažimo policijske jedinice na granici sa Belorusijom - rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Bondarenko.

Bondarenko je takođe izvršio inspekciju dela državne granice Ukrajine sa Belorusijom, a tom prilikom je proverena spremnost granične jedinice da odbije potencijalnu agresiju sa teritorije Belorusije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova dodaje da se "aktivno radi na izgradnji utvrđenja, jača se struktura jedinica uz učešće vatrogasaca, i značajno se jačaju odbrambene linije" Ukrajine.

Nezavisni beloruski vojni analitičar Aleksandar Alesin ocenjuje da bi u Belorusiju moglo da stigne između 10.000 i 15.000 ruskih vojnika koje bi zajedno sa beloruskom vojskom formirale zajedničku jedinicu sa 60.000 vojnika.

Međutim, kako tvrdi, Belorusija ne želi da šalje vojnike u Ukrajinu.

Prema nekim navodima, Moskva želi da u Belorusiji postavi rusko nuklearno naoružanje.

- Rakete Iskander-M već su razmeštene u Belorusiji. Mogle bi da budu opremljene nuklearnim bojevim glavama kapaciteta 50 kilotona i dometa 500 kilometara - objašnjava Alesin.

Dodaje i da su neki beloruski bombarderi tipa Su-24M modifikovani u ruskim fabrikama da bi mogli da ponesu nuklearne bombe.

Ali, napominje on, Minsk izričito naglašava da je razmeštanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji moguće samo ako se američko nuklearno oružje postavi u susednoj Poljskoj.

Aleksandar Lukašenko Foto: Tanjug/AP

Lukašenko je juče rekao da Kijev predstavlja pretnju Minsku i da se u Ukrajini ne samo razgovara o udarima na teritoriju Belorusije, već se to i planira, ali da Belorusija ima odgovor.

Kako je objasnio, Minsk je nezvaničnim kanalima upozoren da se pripema napad na Belorusiju sa teritorije Ukrajine.

Lukašenko je naveo da je rečeno da će to biti "Krimski most 2", a da je njegov odgovor Kijevu bio da će im "Krimski most izgledati kao cveće", ako dotaknu samo metar beloruske teritorije.

Prema njegovim rečima, u Poljskoj, Litvaniji i Ukrajini sprovodi se obuka beloruskih radikalnih ekstremista za izvođenje sabotaža, terističke napade na tlo Belorusije.

Ipak, ministar odbrane Belorusije Viktor Krenin isključio je mogućnost aktivnog učešća u ratu u Ukrajini.

- Ne želimo da se borimo protiv Litvanaca, Poljaka, Ukrajinaca - rekao je on sinoć.

Cilj razmeštanja zajedničke vojne jedinice Rusije i Belorusije isključivo je defanzivniog karaktera, kako bi se zaštitile granice.

Video: Predsednici Rusije i Belorusije izašli na ski stazu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vapaj

    11. oktobar 2022 | 12:02

    Sveta Petko ucini nesto sa pravoslavljem🙏🙏🙏🙏🙏

  • Православни Словен

    11. oktobar 2022 | 12:09

    Православни Словени, први становници Европе, прва људска бића, зар не видите да нас запад млати и слама, оне који живе мутацијом наших гена, они који су окренули леђа правом хришћанству и обогатили се за века, мучећи друге народе и народе. Наравно, када су велики интереси били у питању, радикални ислам је увек стао уз њих, јер и једнима и другима одговара да нас је што мање или да нас уопште нема. Они нам пишу историју и уче лажно децу по школама, да више не знамо ни ко смо ни одакле смо. Погледај мало около. Небитно је шта ће бити, али после Украјинаца и Руса следи њива, после које ће радосно ушетати они који су обојици шапутали. Против Содоме и Гоморе треба да се боримо јединством и крстом часним. РЕСЕТ не би требало да се деси између два иста народа, али ти народи треба да ураде РЕСЕТ својим политичарима. И Руси и Украјинци и Американци и Немци и Французи и Енглези и ... ресетујте ваше вође и биће мир у свету.

  • Sale71

    11. oktobar 2022 | 13:51

    Poslao ih Putin,jer ne može više da ih hrani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA