Izrael i Liban postigli istorijski sporazum o granici: Reč je o području koje je bogato gasom i naftom

Liban i Izrael dobili su konačni predlog sporazuma o pomorskoj granici, uz posredovanje SAD, koji zadovoljava sve njihove zahteve i koji bi mogao da dovede do istorijskog sporazuma, saopštili su danas pregovarači iz dve zemlje

  • 0
Yair Lapid Foto:Tanjug/AP

Izrael i Liban postigli su istorijski sporazum o pomorskoj granici, potvrdio je danas izraelski premijer Jair Lapid.

- To je istorijsko postignuće koje će ojačati bezbednost Izraela, upumpati milijarde u izraelsku privredu i obezbediti stabilnost naše severne granice - precizirao je Lapid.

Libanski predsednik Mišel Aun naveo je da su odredbe finalnog predloga sporazuma, koje je poslao američki izaslanik Amos Hostin, prihvatljive za Liban i nada se da će sporazum čim pre biti objavljen, navodi se u saopštenju libanskog predsedništva u koje je Rojters imao uvid.

Aun je saopštio da će održati konsultacije s premijerom i predsednikom parlamenta pre nego što zauzme definitivni stav o sporazumu.

Sporazum s Libanom će se naći pred Lapidovim bezbednosnim kabinetom i vladom u sredu, pre nego što ga razmotri parlament, preneo je Rojters.

Liban i Izrael dobili su konačni predlog sporazuma o pomorskoj granici, uz posredovanje SAD, koji zadovoljava sve njihove zahteve i koji bi mogao da dovede do istorijskog sporazuma, saopštili su danas pregovarači iz dve zemlje, prenosi Rojters.

Liban i Izrael, koji su postigli konačni predlog sporazuma uz posredovanje SAD, nemaju diplomatske odnose, ali su blizu sporazuma o demarkaciji njihove morske granice koja se prostire preko oblasti bogate prirodnim gasom.

Poslednji predlog za rešenje spora, koji je stranama prošle nedelje poslao američki izaslanik, otvorio je put za korišćenje spornog gasnog polja na istoku Sredozemnog mora.

- Ako sve prođe kako treba, predlog izaslanika mogao bi odmah da dovede do istorijskog dogovora - rekao je glavni pregovarač Libana za Rojters nekoliko minuta nakon što je dobio nacrt od američkog zvaničnika, koji je učestvovao u višemesečnoj diplomatiji kako bi se okončao ovaj spor.

Liban i Izrael su u sporu oko morskog područja od 860 kvadratnih kilometara, prema kartama koje su obe zemlje poslale Ujedinjenim narodima 2011. godine.

Reč je o području koje je bogato prirodnim gasom i naftom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA