≫ 

Eutanazirana devojka, godinama imala traume zbog terorističkog napada: Pre smrti objavila emotivnu poruku

Devojka je dvaputa pokušala da se ubije, a redovno je na društvenim mrežama pisala da ima probleme sa mentalnim zdravljem

  • 2
Žena, bolnica, devojka, umrla crno-bela Foto - Ilustracija: Profimedia/Alamy

Devojka (23) iz Belgije koja je doživela veliku traumu nakon terorističkog napada na aerodrom u Briselu, eutanazirana je nakon što se godinama borima sa mentalnim problemima.

- Taj dan ju je zaista slomio, više se nikada nije osećala sigurno - rekla je njena majka u izjavi za belgijski mediji VRT.

Teroristički napad na aerodromu u Briselu dogodio se u martu 2016. godine, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država. U terorističkom napadu poginule su 33 osobe, dok je 340 povređeno.

U vreme napada devojka je imala 17 godina, a iako nije zadobila nikakve povrede, ona se godinama borila sa traumom.

- Nije želela da ide nigde gde je bilo mnogo ljudi. Povremeno je imala panične napade, nikad se nije izborila s tim - rekla je njena majka.

Ranije ove godine dva psihijatra su odobrila da 23-godišnja Belgijanka bude eutanazirana, jer je utvrđeno da se godinama bori sa depresijom.

Ona je dvaputa pokušala da se ubije, a redovno je na društvenim mrežama pisala da ima probleme sa mentalnim zdravljem.

Njen slučaj izazvao debatu među stručnjacima

- Popila sam nekoliko lekova uz doručak. Pijem do 11 antidepresiva dnevno, ne mogu da živim bez njih. Uz sve lekove koje uzimam, osećam se kao duh i jednostavno ne mogu to više da podnesem. Možda postoje neka druga rešenja koja ne uključuju tablete - napisala je ona nedavno.

Njen slučaj izazvao je debatu među stručnjacima, jer su neki psihijatri smatrali da za nju postoji rešenje koje ne podrazumeva eutanaziju.

Uprkos tome devojka je eutanazirana u maju ove godine, a pre nego što je umrla potpomognutom smrću, ona se po poslednji put oglasila na društvenim mrežama.

- Smejala sam se i plakala do poslednjeg dana. Volela sam i uspela sam da osetim šta je prava ljubav. Sada mogu da odem u miru, već mi nedostajete - napisala je ona.

Belgija je jedna od sedam država koja je legalizovala eutanaziju i to pre 20 godina. Prva zemlja koja je to dozvolila bila je Holandija, a osim Belgije, to je legalno i u Luksemburgu, Kolumbiji, Kanadi, Španiji i Novom Zelandu.

Video: Dirljiva priča o neraskidivom prijateljstvu: Veterinar spasio psa od eutanazija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    11. oktobar 2022 | 18:14

    Kod mene u Kanadi samo odeš kod regularnog doktora zatraži eutanaziju i dobijaš momentalno.nema tu da će oni da pošalju nekog na lečenje ipak psihijatar i psiholog košta a sve su to pare iz osiguranja. Ovako je lakše i jeftinije. Za državu naravno. Ova devojka je ništa poseban slučaj samo jedna od žrtava miliona terorizma koja je mogla da nađe lečenje. Gde su ostali koji su preživeli napad...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA