≫ 

Zelenski optužio Moskvu da pokušava da uvuče Belorusiju u rat: Ponovio da ne želi da priča sa Putinom

Zelenski je pozvao na uspostavljane posebne posmatračke misije koja bi nadgledala ukrajinsko- belorusku granicu

  • 26
Volodimir Zelenski Savet za nacionalnu bezbednost Ukrajine Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oglasio se na svom Telegram profilu nakon sastanka lidera G7, na kom je i on učestvovao. On je tokom sastanka optužio Rusiju da pokušava da uvuče Belorusiju u rat.

On je pozvao na uspostavljane posebne posmatračke misije koja bi nadgledala ukrajinsko- belorusku granicu.

- Na nivou cele G7 grupe, ali i celo0g demokratskog sveta, moramo da odgovorimo simetrično. Kada Rusija napada naš energetski sektor i ugrožava energetsku stabilnost naše zemlje, mi moramo da blokiramo njihov energetski sektor uvođenjem sankcija, narušavanjem ruskih prihoda od izvoza gasa i nafte. Za izvoz nafte i gasa iz Rusije potrebna je stroga cena, tako da imaju nula profita za terorističku državu  -rekao je Zelenski.

On je rekao da bi na taj način bili korak bliži uspostavljanju mira, tako što bi podstakli Rusiju da "razmišlja o miru i neprofitabilnom ratu".

- Moram da ponovim očiglednu stvar. Ne možemo da imamo dijalog sa ovim ruskim liderom koji nema budućnost. Dijalog bi mogao da bude nastavljen sa drugim liderom koji bi se složio sa osnovnim principima humanosti koju nalaže UN i koji bi poštovao teritorijalni integritet Ukrajine. Jedna osoba blokira mir i ta osoba je u Moskvi - rekao je Zelenski.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA