≫ 

Finska pozvala mlade da kupe jod u slučaju nukelarne opasnosti: Apoteke za nekoliko sati ostale bez tableta

Finska ima ogromnu mrežu skloništa civilne zaštite, velike strateške rezerve zaliha i hitne protokole

  • 4
Finska jod tablete zračenje zaštita Foto-ilustracija: Shutterstock

Finsko ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pozvalo je građane mlađe od 40 godina da kupe tablete joda kao preventivnu meru u slučaju opasnosti od nuklearnog zračenja, javljaju finski mediji.

Apoteke su nekoliko sati nakon najave ministarstva potrošile zalihe tableta. Udruženje finskih farmaceuta potvrdilo je u saopštenju da su tablete kalijumovog joda privremeno rasprodate u svim apotekama u zemlji i da će ponovno biti dostupne uskoro.

Iz ovog udruženja podsetili su da, uprkos zahtevu nadležnih, građani provere da li imaju jod u svom domu. Finska, koja s Rusijom deli granicu dugu 1.340 kilometara, decenijama je razvijala opsežan plan kako bi svoje stanovništvo pripremila za moguće ratove, nuklearne nesreće i prirodne katastrofe.

Finska ima ogromnu mrežu skloništa civilne zaštite, velike strateške rezerve zaliha i hitne protokole.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Буендија

    11. oktobar 2022 | 19:51

    Е, јод ће да нас спасе... Као када сам ја био у оној комуњарској војсци па кад нареде" атомски с' лева" ми морамо да се бацимо десно.

  • 534

    11. oktobar 2022 | 23:07

    Da su nešto pročitali u životu ili izguglali, znali bi da im jod ništa pomoći neće. Ako ostanu živi mogu taj jod da ubace u vodu kojom će prati povrće i voće ako i njega bude bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA