≫ 

Rusi tvrde da znaju kako je došlo do eksplozije na Krimskom mostu, pominju i Bugarsku: Privedeno osam osoba

U ovom trenutku, pet državljana Rusije, tri državljana Ukrajine i Jermenije, koji su učestvovali u pripremi zločina, privedeni su u okviru krivičnog postupka, navodi se u saopštenju FSB

  • 7

Ruska federalna služba bezbednosti (FSB) optužila je Glavnu obaveštajnu upravu Ministarstva odbrane Ukrajine da stoji iza eksplozije na Krimskom mostu, koja se dogodila 8. oktobra ove godine.

Kako je navedeno u saopštenju, privedeno je pet državljana Rusije, tri državljana Ukrajine i Jermenije u vezi sa napadom.

Podsetimo, Nacionalni antiteroristički komitet izvestio je da je ujutru 8. oktobra da je kamion dignut u vazduh na Krimskom mostu, nakon čega je došlo do požara u sedam cisterni sa gorivom u vozu. Došlo je do delimičnog urušavanja dve kolovozne trake na mostu, dok luk iznad plovnog dela nije oštećen. Prema preliminarnim podacima Istražnog komiteta Ruske Federacije, u eksploziji su poginule tri osobe.

FSB tvrdi da je eksploziv koji je doveo do urušavanja dela mosta poslat iz Odese preko Bugarske, Gruzije i Jermenije.

- Utvrđeno je da je organizator terorističkog napada na Krimski most bila Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine, njen načelnik Kiril Budanov, zaposleni i agenti, upućeni iz morske luke Odesa u bugarski Ruse po ugovoru br. 02/08/2022 između Translogistic UA LLC (Kijev) i Baltek Capital S.A. (Ruse) - navodi se u izveštaju FSB, prenosi RIA.

U izveštaju se ističe da su državljani Ukrajine Tsiurkalo Mihail Vladimirovič, Kovač Denis Olegovič, Solomko Roman Ivanovič, građani Gruzije Inosaridze Sandro, broker po imenu Levan i jermenski državljanin bili "uključeni u organizovanje transporta tereta iz Bugarske u luku Poti u Gruziji, a zatim u Jermeniju Terčanjan Artur".

- Prema podacima FSB-a, od 29. septembra do 3. oktobra u Jerevanu, na terminalu Transalliance, teret je ocarinjen prema pravilima EAEU i zamenjena su dokumenta, nakon čega je teret poslala GU AR GROUP LLC (Jermenija, Alaverdi), a primalac LLC "Leader" (Moskva). Teret je 4. oktobra kamionom DAF, registrovanim u Gruziji, prešao rusko-gruzijsku granicu na kontrolnom punktu Gornji Lars i 6. oktobra je isporučen i istovaren u veleprodajnoj bazi Armavir - dodaje se u saopštenju.

Dalje, navode da je 7. oktobra, "uz asistenciju R. Solomka, državljanina Ukrajine Zloba Vladimira Vasiljeviča (35),  i još pet državljana Rusije, dokumentacija za teret ponovo promenjena, pošiljaoc je naznačen kao DOO „TEK- 34“ (Uljanovsk), a primalac je nepostojeća firma u Republici Krim. Istog dana palete su utovarene u kamion ruskog državljanina Jusubova Mahira (51), koji je otputovao u Simferopolj, a 8. oktobra 2022. godine u 06.03 izvršena je eksplozija na Krimskom mostu - stoji u izveštaju.

Kako navodi FSB, "kontrolu kretanja tereta duž cele rute i kontakte sa učesnicima vršio je službenik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane, predstavljajući se kao Ivan Ivanovič, koji je za koordinaciju koristio i virtuelni anonimni broj kupljen na internetu i Andrejčenko Sergej Vladimirovič, stanovnik grada Kremenčuga, registrovan kao državljanin Ukrajine".

- U ovom trenutku, pet državljana Rusije, tri državljana Ukrajine i Jermenije, koji su učestvovali u pripremi zločina, privedeni su u okviru krivičnog postupka - navodi se u saopštenju FSB.

Da podsetimo, nakon eksplozije na Krimskom mostu, ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu za terorizam, a ruske snage su u ponedeljak i utorak izvele niz raketnih napada na Kijev i druge ukrajinske gradove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dok

    12. oktobar 2022 | 08:58

    Ubedjen sam da su Britanci organizatori diverzije na mostu, a izvrsioci placenici.

  • A. P

    12. oktobar 2022 | 09:32

    Sve se ovo dogada po zastitom od Amera i Engleza, oni prave dar mar po svetu, verovatno u buducnosti misle dace naci smestaj na Marsu ili mrsecu.

  • Dr

    12. oktobar 2022 | 09:36

    Ožeži . Svaka ti čas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA