≫ 

Umro dečak koji je izvučen iz ruševina u Nikolajevu: Grosi ponovio zahtev za demilitarizaciju Zaporožja

* GS UN usvojila Rezoluciju kojom osuđuje referendume u Ukrajini * Rusija: Očekujemo da će Erdogan izneti predloge za pregovore * I Češka zatvara granice za Ruse sa šengenskim vizama

  • 68

Činjenice:

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče Rezoluciju kojom se osuđuje održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji u četiri ukrajinske oblasti.

Za usvajanje Rezolucije, čiji nacrt je izradila EU, gasale su 143 zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (od 193), među kojima je i Srbija. Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv - Sirija, Nikaragva, Severna Koreja i Belorusija.

Uzdržano je bilo 35 zemalja, među kojima i Kina, dok ostale nisu glasale.

Rusija je juče saopštila da je uhapšeno osam osoba u vezi sa eksplozijom na Krimskom mostu. Ruski FSB izdao je saopštenje u kojem navode da "iza napada na Krimski most stoji Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine".

- Privedeno je i pet državljana Rusije, tri državljana Ukrajine i Jermenije - stoji u saopštenju FSB-a.

FSB tvrdi da je eksploziv koji je doveo do urušavanja dela mosta poslat iz Odese preko Bugarske, Gruzije i Jermenije.

Neki regioni i gradovi Ukrajine ostali su potpuno bez struje zbog oštećenja objekata energetske infrastrukture. Konkretno, nema struje u Sumskoj oblasti, gradu Ternopolju, a u Hmeljnickom takođe nema vode.

Direktor Međunarodne agencije UN za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, izjavio je danas da je obnovljeno spoljašnje napajanje strujom nuklearne elektrane u Zaporožju, nakon prekida tokom kojeg su bili uključeni dizel generatori.

Ukrajinske oružane snage oborile su četiri ruska helikoptera za 18 minuta na jugu zemlje, tvrdi se.

Procenjeno je da su protivvazdušne raketne jedinice ukrajinskog vazduhoplovstva pogodile ruske letelice jutros između 8.40 i 8.58 sati.

Iz časa u čas:

23:54 Medvedev: Paranoja Borelja o mogućnosti nuklearnog napada Rusije na Ukrajinu

Tvrdnje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja o mogućnosti nuklearnog napada Rusije na Ukrajinu, nisu ništa drugo do paranoja, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Hajde da paranoju oko ruskog nuklearnog napada ostavimo njegovoj savesti - rekao je Medvedev, komentarišući Boreljovu izjavu, preneo je TAS S.

Borelj je kazao da će Zapad snažno, ali ne nuklearnim oružjem, vojno odgovoriti u slučaju ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu.

23:13 Grosi ponovio zahtev za demilitarizaciju Zaporožja

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, istakao je danas u Kijevu da je neophodno pronaći brzo rešenje za demilitarizaciju nuklearne elektrane Zaporožje, kako bi se otklonila nesigurna situacija zbog neprestanog granatiranja, kao i da je pritvaranje zamenika direktora nuklearke neprihvatljivo.

- Moramo da nastavimo da radimo na zaštiti nuklearke. Kao što sam rekao Putinu, ona je i dalje izuzetno krhka, izuzetno nesigurna - rekao je Grosi na konferenciji za novinare posle razgovora sa ukrajinskim zvaničnicima.

22:20 Umro dečak (11) koji je izvučen ispod ruševina zgrade u Nikolajevu

Dečak (11) koji je izvučen ispod ruševina zgrade u Nikolajevu, preminuo je.

Snimci pokazuju kako spasilačke ekipe nose 11-godišnje dete u kola hitne pomoći nakon što je više od šest sati ostalo zarobljeno ispod ruševina petospratnice, piše Sky News.

Međutim, regionalni guverner Vitalij Kim sada je rekao da je dečak preminuo nakon što je doživeo srčani zastoj.

- Doveli su ga u regionalnu bolnicu na dijalizu i tamo je imao zastoj srca. Nema reči - rekao je Kim.

20:31 Rusija: Vlada će pomoći evakuaciju civila iz Hersonske oblasti

Zamenik premijera Ruske Federacije Marat Husnulin, saopštio je danas da je ruska vlada odlučila da pomogne u organizovanju evakuacije stanovnika Hersonske oblasti u druge regione zemlje.

- Vlada je odlučila da organizuje pomoć u odlasku stanovnika Hersonske oblasti u druge ruske regione - naveo je Husnulin.

Dodaje da će vlada u potpunosti pomoći administraciji Hersonske oblasti u smeštaju stanovnika regiona u druge konstitutivne entitete Ruske Federacije, prenosi Tas s.

- Svima ćemo obezbediti besplatnu smeštaj i sve što je potrebno, a onima koji odluče da trajno ostanu u novom mestu, obezbedićemo dom - rekao je Husnulil.

19:59 Peskov: Male šanse za mirovne pregovore Rusije i Zapada

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je malo verovatno da će se mirovni pregovori između Rusije i Zapada desiti u skorije vreme zbog neprijateljskog stava zapadnih država, u intervjuu za rusku TV.

- Za dijalog je potrebno dvoje. Pošto Zapad ima veoma neprijateljski stav prema nama, malo je verovatno da bi se moglo razgovarati u skorije vreme - rekao je Peskov u intervjuu za rusku TV, prenosi Tas s.

On je napomenuo da Turska i niz drugih zemalja nastavljaju sa pokušajima da posreduju u dijalogu.

19:30 Putin "operacijom smrzavanja" želi da pošalje jasnu poruku: Šta se krije iza najnovije strategije Moskve?

18:24 Borelj: Zapad će uništiti rusku vojsku ako upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini

17:44 Rusko MSP: Zapad želi da naruši odnose između država GS UN

Zapadne države nastoje da naruše odnose između država članica Generalne skupštine UN i produže sukob u Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova komentarišući rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se osuđuju referendumi u četiri ukrajinska regiona.

Zapad nastoji da reši sopstvene probleme kako bi bio protivteža Rusiji, da zadrži svoj neuhvatljivi monopol u globalnim poslovima i da naruši odnose između država članica Generalne skupštine UN, stoji u saopštenju, preneo je TAS S.

17:03 Stoltenberg: Teške posledice ako Rusija upotrebi nuklearno oružje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas na ozbiljne posledice ukoliko Rusija upotrebi bilo kakvo nuklearno oružje u Ukrajini.

- Biće teške posledice ako Rusija upotrebi bilo kakvu vrstu nuklearnog oružja protiv Ukrajine - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, posle sastanka ministara odbrane NATO.

Ministri odbrane NATO-a su se sastali kako bi odgovorili na ključne bezbednosne izazove, izjavio je Stoltenberg.

16:23 Borelj: Iduće nedelje odobravamo novu vojnu pomoć

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas u Briselu da će ministri spoljnih poslova EU sledeće nedelje u Luksemburgu odobriti novu tranšu vojne podrške Oružanim snagama Ukrajine.

- Obavestiću članice NATO-a da ćemo sledeće nedelje u Luksemburgu, kao ministri spoljnih poslova Evropske unije odobriti novu tranu naše vojne podrške Oružanim snagama Ukrajine. Tako će naša vojna pomoć iz evropskih izvora premašiti tri milijarde evra - rekao je Borelj.

Takođe, prema njegovoj najavi, Evropska unija će uspostaviti misiju za obuku ukrajinskih vojnika.

16:15 Pogođen vojni objekat u Lavovu

Dve rakete su pogodile vojni objekat u Lavovskoj oblasti, rekao je načelnik regionalne vojne administracije regiona Maksim Kozicki.

16:00 Stotine kamiona čeka u redu da napusti Krim?

Na satelitskim snimcima Maxar Technologies vide se stotine kamiona koji čekaju u redu da napuste Krim na trajektnom terminalu u Kerču.

Krim kamioni Foto: Tanjug/AP

Navodno se više od 900 kamiona već okupilo na terminalu u pokušaju da napuste aneksirani region.

Krim kamioni Foto: Tanjug/AP

Ove nedelje, Krimski most od Rusije do Krima ponovo je otvoren za saobraćaj nakon što je delimično uništen u eksploziji u subotu.

15:55 Čuju se eksplozije u oblasti Lavova, Rovna i Volinja

Eksplozije se čuju u oblasti Lavova, Rovna i Volinja, navodi ukrajinsko onlajn izdanje Strana.ua.

15:20 Peskov: Više uhapšenih zbog pokušaja napada na Turski tok

Nekoliko osoba je uhapšeno tokom pokušaja napada na gasovod Turski tok, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Hteli su da ga dignu u vazduh - rekao je Peskov obraćajući se novinarima, a prenosi ruski Interfaks.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je ranije da ukrajinske vlasti pokušavaju da potkopaju jednu od deonica Turskog toka.

15:15 Guverner Hersona pozvao na evakuaciju

Šef ukrajinskog regiona Herson na jugu Ukrajine, kojeg je postavila Moskva, pozvao je stanovnike da napuste tu oblast i zatražio od Rusije da pomogne u evakuaciji ljudi, prenosi AFP.

14:43 Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Kijevu, regionu Nikolajeva i Odesi.

13:59 Rusi optužili Ukrajinu da su gađali stambenu zgradu u Belgorodu

Gradonačelnik Belgoroda Anton Ivanov optužio je Ukrajinu da je gađala grad i navodi da je tom prilikom oštećen jedan stambeni blok.

- Protivvazdušna odbrana je morala da bude ponovo aktivirana danas. Oštećena je zgrada u Gubkinoj ulici - napisao je na Telegramu.

13:40 Putin predložio Erdoganu izgradnju gasnog čvorišta u Turskoj

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas na sastanku s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom da je Turska najpouzdanija ruta za isporuke gasa Evropskoj uniji i predložio izgradnju gasnog čvorišta u toj zemlji.

- Tokom rada čvorišta, koje bismo mogli zajedno da izgradimo, ono bi, naravno, bilo i platforma ne samo za trgovanje gasom, već i za utvrđivanje cene, što je veoma važno pitanje – pitanje cene - rekao je Putin, prenosi Rojters.

Dodao je da su „ove cene danas izuzetno visoke" i da bi lako mogli da ih usmere "na normalan tržišni nivo, bez ikakvih političkih prizvuka".

Putin je prethodno u sredu nagovestio da bi Rusija mogla da napravi veliko gasno čvorište u Turskoj preusmeravanjem isporuka koje su namenjene gasovodima Severni tok ispod Baltičkog mora, koji su oštećeni u eksplozijama prošlog meseca.

Vladimir Putin Redžep Tajip Erdogan Astana Foto: Tanjuug/AP

13:20 Gotov razgovor Putina i Erdogana u Astani

Završen je razgovor Putina i Erdogana u Astani. Dvojica lidera razgovarala su oko sat i po.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Putin i Erdogan nisu razgovarali o rešavanju rusko-ukrajinskog pitanja.

13:00 Estonija šalje Ukrajini zimsku opremu, municiju

Premijerka Estonije Kaja Kalas objavila je na Tviteru da njena zemlja šalje dodatnu pomoć Ukrajini.

Rekla je da šalju zimsku opremu, drugu opremu i municiju, i da će ih brzo dostaviti.

12:40 Makron otkrio da li će Francuska potegnuti za nuklearnim oružjem ako Putin to učini

12:00 Počeo razgovor Putina i Erdogana u Astani

Ruski i turski predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan započeli su razgovore u Astani, saopštila je kancelarija turskog lidera.

11:30 Putin je već "iskoristio" Lukašenka na početku sukoba: Kako vojska Belorusije može da utiče na rat u Ukrajini?

11:20 Zelenski: Ukrajina ima 10 odsto od potrebnog za PVO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da njegova zemlja ima samo oko 10 odsto onoga što joj je potrebno za protivvazdušnu odbranu i ponovo isključio diplomatske kontakte sa Rusijom, prenosi Rojters.

On je u video obraćanju Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, naglasio da diplomatija nije moguća sa liderima koji ne poštuju međunarodno pravo, navodi britanska agencija.

Zelenski je rekao i da Moskva mora da bude naterana da se spovede zahteve Međunarodne agencije za atomsku energiju i da dozvoli demilitarizaciju ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju koja je pod ruskom kontrolom.

10:35 Lavrov o nespremnosti Bajdena da pregovara sa Putinom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena o njegovoj nespremnosti da pregovara sa ruskim liderom Vladimirom Putinom ne komplikuje međunarodnu situaciju, jer situacija, kako je Lavrov ocenio, „gora biti ne može“.

- To ni na koji način ne komplikuje (međunarodnu situaciju), jer je današnja situacija, pre svega u samim Sjedinjenim Američkim Državama, već dovedena do toga da, po mom mišljenju, "gore ne može biti“ - rekao je Lavrov za TV „Rusija 24“, prenosi list Izvestija.

Lavrov je naglasio da Rusija nikada nije odbijala ozbiljne predloge za kontakte ili pregovore, ali da, prema njegovoj oceni, niko ne nudi razumne inicijative.

08:49 Zelenski objavio navodni snimak granatiranja zgrade u Nikolajevu

Telegraf nije mogao nezavisno da proveri verodostojnost snimka.

08:45 Bajden:"Rusija ne može na silu da menja granice"

08:36 Ispod ruševina zgrade u Nikolajevu izvučeno dete

Ispod ruševina višespratnice u Nikolajevu, pogođene u granatiranju koje su izvele ruske snage, izvučeno je 11-godišnje dete, a potraga za sedam osoba i dalje traje, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Vitalij Kim.

- Noćas je grad Nikolajev bio na meti masovnog napada raketama S-300. Pogođena je petospratnica. Jedanaestogodišnji dečak je izvučen ispod ruševina. Dete je provelo šest sati pod ruševinama - napisao je Kim jutros na Telegramu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prethodno je gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič saopštio da je u granatiranju grada koje su izvele ruske snage pogođena petospratna stambena zgrada.

08:22 Objavljeni novi satelitski snimci Krimskog mosta

07:59 Češka zatvara granice za Ruse sa šengenskim vizama

Češke vlasti će od 25. oktobra uvesti zabranu ulaska Rusima sa šengenskim vizama koji dolaze iz bilo koje druge zemlje EU radi turizma, sportskih ili kulturnih događaja, saopštio je ministar spoljnih poslova Jan Lipavski na konferenciji za novinare.

Prema podacima češkog Ministarstva spoljnih poslova, u tu zemlju svakog dana preko međunarodnih aerodroma stiže oko 200 ruskih državljana, prenosi Interfaks.

Baltičke zemlje i Poljska blokirale su 19. septembra pristup turistima iz Ruske Federacije.

07:48 Volodin: Ako Ukrajina nastavi teroristicke napade još oštriji odgovor

Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin izjavio je da će, ako Kijev nastavi, kako je naveo, terorističke napade, odgovor biti još oštriji.

- Nigde u svetu se ne pregovara sa teroristima - napisao je Volodin na Telegramu.

Prema njegovim rečima, svi organizatori i izvršioci terorističkih napada "moraju biti pronađeni, a oni koji se budu suprotstavljali - uništeni".

Moskva optužuje Ukrajinu da "na njenoj teritoriji izvodi terorističke napade i tvrdi da Ukrajina stoji, između ostalog, iza nedavne eksplozije na Krimskom mostu".

07:36 Rusija uložila protest Japanu zbog vojnih vežbi blizu granice

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da je japanskoj ambasadi uložen protest zbog zajedničkih japansko-američkih vojnih vežbi, tokom kojih su ispaljeni projektili iz raketnih sistema HIMARS u blizini ruske granice.

- Smatramo vojne vežbe koje su održane ove nedelje izazovom za obezbeđivanje bezbednosti dalekoistočnog regiona naše zemlje i insistiramo na momentalnom prekidu takvih akcija - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Iz ministarstva navode da je Japanska strana je takođe upozorena na moguće kontra mere.

07:16 U granatiranju Nikopolja povređena jedna osoba

U noćašenjem grantiranju Nikopolja koje su izvele ruske snage navodno je teško povređen jedan muškarac, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Valentin Reznicenko. Naveo je da su ruske trupe navodno cele noći granatirale region Nikopolja, najviše sam Nikopolj.

U gradu je oštećeno više od 30 višespratnica i privatnih kuća, gasovodi i dalekovodi, prenosi Interfaks Ukrajina.

Više od 2.000 domaćinstava ostalo je bez struje.

Pogođeni su i bolnica, vrtić, muzej, katedrala, prodavnice, pijaca, fabrika i pošta, dodaje agencija.

07:05 Žestoko granatiranje Nikolajeva

Gradonačelnik Oleksandr Senkevič rekao je da su ruske snage tokom noći sa srede na četvrtak žestoko granatirale Nikolajev. On je izjavio da su pogodili petospratnu stambenu zgradu, prenosi The Kyiv Independent.

Spasioci su na terenu, ali zasad nema informacija o stradalima. Senkevič kaže da će više biti poznato ujutro.

07:00 Rusi napali naselja oko Kijeva

Rusija je rano ujutro u četvrtak napala naselja oko Kijeva, objavila je regionalna uprava na aplikaciji Telegram.

- Spasioci su već na licu mesta - istaknuli su, ne navodeći dodatne detalje.

Video: Snimak eksplozije na Krimskom mostu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Behajac

    13. oktobar 2022 | 09:07

    Vrlo uspjesna jutarnja terapija za natofile, NATO u blato baa.

  • 😳

    13. oktobar 2022 | 07:45

    NATO u blato

  • Map

    13. oktobar 2022 | 09:34

    Samo neka im zapadjnaci salju sto vise oruzja i tako da ih je svakim danom manje a zemja sve razorenija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA