≫ 

Aleks Džouns mora da plati 965 miliona dolara zbog tvrdnje da je pucnjava u školi Sendi Huk bila izrežirana

Džons, istaknuta ličnost u američkim desničarskim krugovima i pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa, nazvao je masakr u Sendi Huku prevarom američke vlade u kojoj su učestvovali glumci, a, po njegovim rečima, trebalo je da posluži kao izgovor za oduzimanje oružja Amerikancima

  • 3
alex jones aleks džons Foto: Tanjug/AP

Porota u Konektikatu utvrdila je da teoretičar zavere Aleks Džouns mora da plati 965 miliona dolara nekolicini članova porodica ubijenih u pucnjavi u školi Sendi Huk zbog širenja laži da je pucnjava bila lažna.

Porotnici su raspravljali tri dana u suđenju koje je trajalo pet nedelja. Više članova porodica, kao i agent FBI koji je reagovao na pucnjavu u školi 2012. godine, tužili su Džounsa zbog njegovih stalnih tvrdnji da se masakr 20-oro dece i šest odraslih nikada nije dogodio.

Svedočenje na suđenju u Konektikatu - koje se odigralo na samo 20 minuta od mesta pucnjave - otkrilo je unutrašnje funkcionisanje Džounsove medijske kompanije i istaklo okrutnost sa kojima su se članovi porodice suočili od uznemiravača. Bilo je to drugo takvo suđenje u tri meseca, a teksaška porota je u avgustu zaključila da Džouns mora da plati više od 45 miliona dolara roditeljima ubijenog dečaka. Moraće ponovo da se suoči sa suđenjem u Teksasu za njegov poslednji slučaj klevete, a datum će biti određen.

Centralni deo suđenja bili su komentari koje je Džouns dao na svojoj mreži zavere Infowars samo nekoliko dana nakon pucnjave. Roditelj Robi Parker, čija je šestogodišnja ćerka Emili ubijena, održao je srceparajuću konferenciju za štampu dan nakon pucnjave kako bi pričao o svom detetu. Ali Džouns se fokusirao na "nervozni smeh" Parkera neposredno pre nego što je počeo da govori, i iskoristio to da iznese apsurdnu tvrdnju da je Parker bio glumac i da je pucnjava izrežirana.

Dok su porodice ubijenih bile primorane da se izbore sa zlostavljanjem, Džouns i Infowars su videli da je zarada porasla posebno u danima kada je pucnjavu nazvao lažnom, pokazuju dokazi.

Na primer, Infowars je 25. septembra 2014. objavio lažnu priču pod naslovom "FBI kaže da niko nije ubijen u masakru u Sendi Huku“. U videu o lažnoj priči, Džouns je rekao svojim sledbenicima da izveštaj FBI pokazuje da "niko nije umro 2012. u Sendi Huku".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlas

    13. oktobar 2022 | 00:29

    Cisto kad vec pisete, covek godinama ukazuje na neke stvari, gde ga predstavljaju kao ludaka a na kraju se ispostavilo da je za veliku vecinu bio u pravu.... Na primer pricao je za Epstein-a i njegovo ostrvo...

  • Boban

    13. oktobar 2022 | 05:57

    A zbog čeka vlada hoće da oduzme gradjanima oruzje? Kad bude došlo do gašenja struje neće biti ni hrane. Tada će narod da ustane protiv vlade. A da ne bi imali čime bolje da ih na vreme razoruzaju.

  • Sekula

    13. oktobar 2022 | 06:24

    Ma plati zabole ga bas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA