Pet država nije glasalo za Rezoluciju kojom se osuđuju ruski referendumi u Ukrajini na Generalnoj skupštini UN

Uzdržano je bilo 35 zemalja, među kojima i Kina, dok ostale nisu glasale

  • 15
Generalna skupština UN glasanje Foto: Tanjug/AP

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Rezoluciju kojom se osuđuje održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji u četiri ukrajinske oblasti.

Za usvajanje Rezolucije, čiji nacrt je izradila EU, gasale su 143 zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (od 193), među kojima je i Srbija.

Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv - Sirija, Nikaragva, Severna Koreja i Belorusija.

Uzdržano je bilo 35 zemalja, među kojima i Kina, dok ostale nisu glasale, prenosi Rojters.

Od Moskve se, u usvojenoj meri, zahteva da "hitno i bezuslovno" odustane od navodnih aneksija, a insistira se i na hitnom, potpunom i bezuslovnom povlacenju ruskih snaga sa celokupne medunarodno priznate ukrajinske teritorije.

U Rezoluciji se osuđuje "pokušaj nelegalne aneksije četiri delimicno okupirana regiona u Ukrajini" i pozivaju sve zemlje da ne priznaju taj potez.

- Ovo je izvanredno - rekao je novinarima posle glasanja ukrajinski ambasador pri UN Sergej Kislica, dok je američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild naglasila da rezultat glasanja pokazuje da Rusija ne može da zastraši svet.

Poziva se i na jačanje diplomatske međunarodne izolacije Rusije.

U dokumentu se potvrđuje suverenitet, nezavisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njenih medunarodno priznatih granica.

Kineski ambasador je izjavio da je njegova zemlja bila uzdržana zato što ne veruje da će rezolucija pomoći "deeskalaciji situacije, nastavku dijaloga i promovisanju političkog rešenja krize".

- Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu. Međutim, sutra može da bude napadnuta teritorija neke druge zemlje. Šta biste očekivali od ovog tela - izjavila je americka ambasadorka Tomas-Grinfild uoči glasanja.

Ruski ambasador pri svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzija rekao je pre samog glasanja da je rezolucija "ispolitizovana i da predstavlja otvorenu provokaciju" i dodao da bi "mogla da uništi napore za diplomatsko rešenje krize".

Referendumi u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti o prioključenju Rusiji održani su od 23. do 27. septembra.

Nakon toga je u Moskvi održana ceremonija potpisivanja sporazuma o stupanju novih teritorija u sastav Ruske Federacije.

Video: Putin zvanično pripojio četiri ukrajinske teritorije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    13. oktobar 2022 | 14:01

    A šta je sa Eritreom, i oni se dozvali pameti 😀

  • Igor

    13. oktobar 2022 | 15:14

    Čini mi se da je pre neki dan neko ovde tvrdio kako Rusiju podržava 3/4 sveta ?

  • Brat Putko

    13. oktobar 2022 | 14:14

    Izdade nas i Eritreja😫😫😫

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA