≫ 

Masovni ubica dece u Americi izbegao smrtnu kaznu, porodice očajne: Nadam se da će svake sekunde osećati strah

Nakon hapšenja rekao je da je čuo glasove u glavi koji su mu dali uputstva o tome kako treba izvršiti napad

  • 1
Ubica Nikolas Kruz Cruz zatvor Foto-montaža: Tanjug/AP

Porota u SAD-u danas je odredila Nikolasu Kruzu, masovnom ubici sa Floride, doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja, a ne smrtnu kaznu. Porodice žrtava iskazale su razočaranje ovom odlukom suda.

Podsetimo, Kruz je u februaru 2018. ušao u srednju školu Mardžori Stounmen Daglas u Parklandu na Floridi, pucao u učenike i učitelje i ubio 17 osoba; 14-oro dece i troje odraslih. Nakon hapšenja rekao je istražiteljima da je čuo glasove u glavi koji su mu dali uputstva o tome kako treba izvršiti napad.

Kruz je glasove opisao kao "demonske", a njegovi advokati su naveli da pati od autizma i depresije. Ubica je bio na glasu kao problematičan učenik, zbog čega je izbačen iz škole.

Nakon sedam sati većanja dvanaestoro porotnika zadržalo je nekoliko otežavajućih okolnosti, posebno "mržnju i okrutnu" prirodu zločina, ali barem jedan od njih smatrao je da one nisu dovoljne da nadoknade olakšavajuće okolnosti.

Da bi u ovom slučaju mogla biti donesena smrtna kazna, bila je potrebna jednoglasna odluka.

"Zašto onda uopšte imamo smrtnu kaznu?"

Linda Šulman, majka žrtve pucnjave, rekla je da je porota Kruzu trebalo da dodeli smrtnu kaznu.

- Zašto onda uopšte imamo smrtnu kaznu? Moj sin je ubijen zajedno sa još 16 ljudi, a ova životinja će dobiti doživotni zatvor bez pomilovanja. Nadam se da će svake sekunde u sebi osećati strah, baš kao što ga je zadao našim voljenima koje je ubio - rekla je Šulman, a prenosi BBC.

S njom se slaže i otac ubijene Džejmi Gutenberg.

- Zaprepašćen sam. 17 žrtava danas nije dočekalo pravdu. Moja ćerka je upucana dok je trčala niz hodnik. Koje su to njegove olakšavajuće okolnosti? Ova porota je danas izneverila naše porodice - kazao je otac žrtve.

- Ali čudovište će ići u zatvor. Nadam se da će mu drugi zatvorenici pokazati istu milost kakvu je on pokazao mojoj ćerki i još 16 drugih. Ići će u zatvor i umreće u zatvoru, a ja ću čekati - dodao je.

Video: Potresan video roditelja koji čekaju da prikupe decu nakon masovne pucnjave školi u Teksasu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PoganPagan

    14. oktobar 2022 | 00:53

    Pitanje je ko je ovde žrtva. Osobe sa autizmom su često žrtve vršnjačkog nasilja i generalno su odbačeni od društva, oni teško artikulišu emocije, svoje impulse i ne razumeju dosta stvari u komunikaciji i u ponašanju drugih. Posle godina maltretiranja i zapostavljanja se desi da neko od njih napravi ovako nešto...Ok poginuli su nedužni ali je pravo pitanje ko je kriv i kako ispraviti da se više tako nešto nebi desilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA