≫ 

Kongres naredio Trampu da svedoči o napadu na Kapitol: Ukoliko odbije preti mu zatvor

Odbor je jednoglasno izglasao da se bivši predsednik primora da se pojavi pred njim

  • 0
Donald Tramp

Foto: Tanjug/AP

Odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa za dogadaje 6. januara, odlučio je da uputi obavezujući poziv bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu da svedoči o napadu na Kapitol 2021. godine.

Odbor koji čini sedmoro članova Demokratske stranke i dva republikanaca jednoglasno je odlučio da se Trumpu naloži da preda dokumente i svedoči.

- On je osoba u središtu priče o onome što se zbilo 6. januara. Želimo da čujemo njega - rekao je predsednik odbora Beni Tomson.

Do glasanja je došlo nakon što je odbor više od dva sata, koristeći izjave, dokumente i svedočanstva, dokazivao da je Tramp unapred nameravao da ospori poraz na izborima 2020. godine bez obzira na ishod, da nije opozvao hiljade svojih sledbenika koji su upali na Kapitol i da je nastavio lažno da tvrdi da se radi o izbornoj prevari, čak i kada su mu bliski savetnici rekli da je izgubio.

Prema saveznom zakonu, nepoštivanje poziva odbora Kongresa da se svedoči ili predaju dokumenti smatra se prekršajem, za koji se može odrediti zatvorska kazna između mesec dana i jedne godine. U tom slučaju, čitav Kongres mora da glasa da li će slučaj predati ministarstvu pravosuđa, koje ima ovlašćenje da pokrene optužnicu.

Odbor Kongresa u više od godinu dana ispitao je preko hiljadu svedoka istražujući napad na Kapitol, u kom je povređeno više od 140 policijskih službenika, a nekoliko ljudi je poginulo.

Video: Borba suzavcem i pendrecima : Sukob policije sa Trampovim pristalicama u Kapitol Hilu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA