≫ 

Putin otkrio deo planova za Ukrajinu, da li će pričati sa Bajdenom, i najavio kraj delimične mobilzacije

Ruski predsednik upozorio da bi direktan sukob NATO-a sa Rusijom bio veoma opasan korak

  • 11
Vladimir Putin, portret Foto: Tanjug/AP

Predsednik RusijeVladimir Putin rekao je danas da će delimična mobilizacija koja je u Rusiji objavljena, biti završena u roku od dve nedelje i naveo da je će u vojne jedinice biti poslato 222.000 ljudi od planiranih 300.000.

Objasnio je da je delimična mobilizacija bila potrebna jer je linija kontakta sa Ukrajinom duga 1.100 kilometara i ne mogu da je čuvaju samo vojnici po ugovoru.

Istakao je i da ne vidi potrebu u ovom trenutku da razgovara sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom.

- Njega treba pitati da li je spreman da održi razgovor sa mnom ili ne. Da budem iskren, ne vidim uopšte nikakvu potrebu za tim. Ne postoji platforma za bilo kakve pregovore, bilo kada - rekao je Putin, upitan da li je moguće da se susretne sa Bajdenom na samitu G20 u Indoneziji.

Ruski predsednik je rekao i da je njegova zemlja otvorena za pregovore sa Ukrajinom, da su čak postignuti određeni dogovori u Istanbulu, ali da su ukrajinske vlasti, čim su se ruske snage povukle od Kijeva, odmah izgubile želju da pregovaraju.

Ruski predsednik je ocenio i da bi direktan sukob NATO-a sa Rusijom bio veoma opasan korak i da bi doveo do globalne katastrofe.

Govoreći konkretno o Ukrajini, istakao je da Rusije ne želi da uništi Ukrajinu kao državu.

- Nije nam cilj da uništimo Ukrajinu. Što se tiče njih, u nekom trenutku odjednom su obustavili snabdevanje vodom Krima, gde živi 2,4 miliona ljudi. Naša vojska je morala da uđe tamo i ponovo uspostavi snabdevanje vodom. Da su se suzdržali od toga, ne bi bilo drugih odmazda - odgovorio je Putin i dodao da "nema više potrebe da se izvode masovni napadi na infrastrukturne objekte u Ukrajini".

- Sada nema potrebe za masovnim napadima. Trenutno su na dnevnom redu drugi planovi, jer, prema mom mišljenju, od 29 objekata, sedam nije pogođeno na način na koji je Ministarstvo odbrane planiralo. Ali, ovi objekti su postepeno dokrajčeni, tako da nema potrebe za masovnim napadima, bar ne sada. Zatim ćemo videti - dodao je Putin.

Putin je na pres konferenciji u Astani, gde je učestvovao na tri samita - Samitu o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji, skupu lidera ZND i samitu Rusija-Centralna Azija, izrazio nadu da će biti razuma da se takav korak ne preduzima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    14. oktobar 2022 | 16:48

    Od početka rata si preblag kao da želiš izaći iz rata po svaku cenu.. . To ćete glave doći Putine!

  • JACA 🍀

    14. oktobar 2022 | 16:45

    Svet (bez izopačenog Zapada), očekuje da Rusija prekine monstruoznu dominaciju SAD-a, samo Rusija to može!!! Ukrajinci su bezumno iskorišćeni, njihova uloga je da ginu umesto natovaca. Na žalost, Rusija ponovo preuzima teret na svoja pleća, da spase svet od Nato fašista. Svako ko prepoznaje istinu i pravdu, biće na strani Rusije. Živela Rusija, živeo Putin!!!

  • Dikator

    14. oktobar 2022 | 17:49

    Koliko je botoksa nagurao u lice tačno će eksplodirat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA