Zapad planira svaki scenario pa i nuklearni udar: Prave se planovi za sprečavanje panike i haosa

Smatra se da je nuklearna kriza malo verovatna, ali zvaničnici preispituju planove za pružanje podrške uplašenoj populaciji

  • 11
Vladimir Putin nuklearno oružje rakete Foto-montaža: Profimedia/AFP/Mikhail Klimentyev, Shutterstock

Zapadni zvaničnici se bave pažljivim planiranjem u pozadini ukrajinskog sukoba, kako bi sprečili haos i paniku u svojim zemljama u slučaju da Rusija upotrebi nuklearnu bombu u Ukrajini ili blizu nje, prenosi Guardian.

Iako se smatra da je nuklearna kriza malo verovatna, izvor je saopštio britanskom listu da zvaničnici na međunarodnom nivou preispituju planove za pružanje hitne podrške i uveravanja stanovništvu koje strahuje od nuklearne eskalacije.

Nagoveštaje takvog razmišljanja izneo je jedan zvaničnik na brifingu u petak, koji je upitan da li će postojati mere za sprečavanje panične kupovine ili ljudi koji masovno beže iz gradova u strahu od eskalacije nakon nuklearnog događaja.

- Vlade su angažovane na pametnom planiranju za niz mogućih scenarija - rekao je zapadni zvaničnik, koji je govorio za Guardian pod uslovom anonimnosti.

Javne kampanje, pa čak i organizovane školske vežbe u SAD, Britaniji i Zapadnoj Nemačkoj tokom Hladnog rata, o tome kako preživeti nuklearni rat, bile su predmet kritika i podsmeha, zbog njihove sugestije da je moguće preživeti sveopšti nuklearni sukob, iako bi u ovom slučaju fokus trebalo da bude na sprečavanju panike zbog straha od nekontrolisane nuklearne eskalacije, koja bi dovela da glavni gradovi budu na meti udara, piše Guardian.

Pošto Moskva od septembra trpi neuspehe na bojnom polju u Ukrajini, ruski predsednik Vladimir Putin je pojačao nuklearnu retoriku, i poručio prošlog meseca da će koristiti "sva raspoloživa sredstva" da odbrani rusku teritoriju.

Zapadni zvaničnik je saopštio da su komentari ruskog predsednika o upotrebi nuklearnog oružja "duboko neodgovorni" i da nijedna druga zemlja ne govori o tome.

- Mi ovo ne vidimo kao nuklearnu krizu - rekao je zvaničnik.

Ponavljajući ranije poruke iz SAD, zvaničnik je rekao da bi svaka upotreba nuklearnog oružja "dovela do teških posledica za Rusiju, kao i za sve ostale".

Krajem prošlog meseca, Džejk Salivan, američki savetnik za nacionalnu bezbednost, rekao je da će biti "katastrofalnih posledica" po Moskvu ako pokuša da primeni taktičko nuklearno oružje, koje može imati snagu šest ili sedam eksplozija u Hirošimi.

Zapad ne želi da precizira kako bi mogao da reaguje, da bi sačuvao namernu dvosmislenost, a zvaničnik u petak nije želeo da kaže šta bi nuklearno naoružane zemlje mogle da urade.

Ali očekuje se da bi, da bi se izbegla brza eskalacija, svaki početni odgovor bio nenukleran.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u četvrtak rekao da neće narediti istovetnu odmazdu ako dođe do ruskog nuklearnog udara u Ukrajini.

Francuski predsednik je rekao da fundamentalni interesi zemlje "uopšte ne bi bili direktno pogođeni ako bi, na primer, došlo do balističkog nuklearnog napada u Ukrajini, u regionu".

Eksperti generalno veruju da Putin blefira, pokušavajući da izazove strah i neizvesnost na zapadu, kako bi osigurao da SAD ili NATO ne uđu u rat na strani Ukrajine.

Video: Putin: Sledi jak odgovor na ukrajinsku terorističku akciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hladna glava

    15. oktobar 2022 | 12:07

    Nije mi jasno zašto zapad toliko insistira na tom strahu od nuklearnog rata?! Od Ruskih zvaničnika nisam čuo nikakvu pretnju zapadu te vrste sem ako zapad nema nameru da direktno napadne Rusiju. Oni do sada ratuju na 'ler gasu' i da nemaju obzira prema civilima koje Ukrajinci koriste kao zive štitove rat bi bio odavno gotov bez obzira što ceo NATO aktivno učestvuje u ovom ludilu i sa sredstvima i sa operaterima na tim sredstvima.

  • Nena

    15. oktobar 2022 | 11:44

    ,,Planovi za sprecavanje panike,,...pa tu paniku ne unosi obican narod,vec USA propaganda

  • loki

    15. oktobar 2022 | 13:06

    Dovedu civilizaciju na ivicu globalnog konflikte i jos praniraju sprecavanje panike :-))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA