≫ 

Velika prognoza za zimu: U ovom delu Evrope moguća pojava čestih nevremena, veliki uticaj imaće "La Ninja"

Sever Evrope bez većih padavina, a u Skandinaviji topliji trend

  • 1
Evropa, vremenska prognoza Foto: accuweather.com

Meteorološki portal AccuWeather objavio je veliku prognozu vremena za zimu u Evropi ističući da jug kontinenta ima veće izglede za pojavu čestih nevremena s kišom i vetrom nego drugi delovi kontinenta.

Na vremenske prilike u Evropi, značajno će uticati  fenomen La Ninja koji se dešava u Pacifiku. Tokom La Ninje, neuobičajeno niske temperature okeana šire se preko Ekvatorijalnog Pacifika, što može uticati na vremenske prilike širom sveta - posebno na zimsku temperaturu i obrasce snežnih padavina.

Klimatolozi kažu da La Ninja nastavlja da jača i predviđaju da će se to nastaviti i tokom jeseni i zime.

- Vrhunac La Ninje očekuje se u novembru - kaže meteorolog AccuWeather Džejson Nikolis.

Ova zima biće treća uzastopna pod uticajem fenomena La Ninja, što znači da bi mogla imati sličnosti sa prethodnom zimom.

Južna Evropa na udaru snažnih oluja

Prognostičari AccuVeather-a kažu da ima indikacija da će oluje ove zime često pogađati južnu Evropu.

Kako se navodi, lokacije širom Portugala, Španije, južne Francuske, Italije i Balkana imaju veće šanse za kišu i vetar nego drugi delovi kontinenta.

To bi moglo značiti povećan rizik od jakih padavina, posebno u jugoistočnoj Francuskoj, severnoj i centralnoj Italiji i na zapadnom Balkanu.

Na neki način, stanovnici od Pirinejskog poluostrva do jugoistočne Evrope mogli su da dožive slične prilike kao i prethodne dve godine.

Oluje su poznate po tome što donose štetne vetrove, jake kiše i čak tope sneg na višim terenima.

U južnoj Evropi, temperature bi ove zime verovatno bile blizu uobičajenih ili malo iznad njih. Međutim, razdoblja nestabilnog vremena mogu biti praćena periodima hladnijeg vremena.

Velika Britanija i Irska na meti hladnih udara

Ove zime predviđaju se temperature uglavnom blizu normale, s talasima hladnoće koji se mogu podudarati s razdobljima sniježnog vremena.

U gradovima kao što su Dablin i Edinburg ove zime biće manje sniježnih dana nego inače. Međutim, sva hladna i nestabilna razdoblja u regiji mogla bi da imaju značajne posljedice s obzirom na stanje potražnje za energijom i troškove povezane s grijanjem domova.

- Biće blagog vremena s temperaturama gotovo normalnim. Međutim, proboji hladnijeg vremena mogu se zadržati u celoj regiji na period od dve do tri nedelje - navode meteorolozi.

Tokom ovih hladnih perioda povećavaće se verovatnoća snežnih padavina i na nižim terenima.

Severna i Centralna Evropa bez većih padavina

Za razliku od nestabilnog vremena predviđenog za zemlje na jugu Evrope, delovi severne Francuske, Beneluksa, Nemačke i Poljske mogle bi imati znatno suvlje vreme.

Dok su jesenje padavine u tim područjima bile dobrodošle zbog zimskih poljoprivrednih kultura, izgledi za suvu zimu mogli bi da negativno utiču na rast tih useva i donesu niže prinose.

Delovi Francuske i Nemačke mogli bi biti sušniji u odnosu na Poljsku, kažu meteorolozi AccuWeather-a. Količine kiše i snega ove zime biće ispod normale za sever Francuske i Nemačke, ali bi u Poljskoj padavine mogle biti na uobičajenim nivoima.

Kada je reč o temperaturama, one će biti prosečne ili blago ispod proseka.

Trend toplijeg vremena na Baltiku i u Skandinaviji

Prema prognozi, severoistočnu Evropu i Skandinaviju očekuje zima toplija od proseka. Povremeno će biti perioda nestabilnog i prohladnog vremena, ali brojni atmosferski faktori upućuju na to da će temperature u ovom regionu biti više, a očekuje se i manje snežnih dana u odnosu na uobičajene godine.

Ostaje mogućnost da se oluje sa severa Velike Britanije prošire i donesu zimske padavine zapadnim i južnim delovima Norveške.

Pored toga, prognostičari izražavaju zabrinutost da će oluje kretati severno od Mediterana i širiti vlagu do Finske, s obzirom na aktivnost koja se očekuje u južnoj Evropi.

Video: Šta bi se desilo da uragan dođe u Srbiju preko Evrope?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    17. oktobar 2022 | 22:45

    Prodajem plisku bocu, malo korisćena.. može licitacija..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA