≫ 

Oslobođeno 108 Ukrajinki u razmeni zatvorenika sa Rusijom: "Mala Alisa će uskoro zagrliti svoju mamu"

Ukupno 218 pritvorenika, uključujući 108 Ukrajinki i 110 Rusa, učestvovalo je u razmeni, potvrdio je Zelenski

  • 3
Razmena zarobljenika,pustene Ukrajinke Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Tokom razmene zatvorenika između Rusije i Ukrajine u ponedeljak je više od 100 Ukrajinki izašlo na slobodu, uključujući desetine koje su zarobljene tokom opsade čeličane Azovstal u Mariupolju u maju.

Ukupno 218 pritvorenika, uključujući 108 Ukrajinki i 110 Rusa, učestvovalo je u razmeni, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom najnovijem nacionalnom obraćanju.

- Došlo je do sledeće faze oslobađanja naših ljudi iz ruskog zarobljeništva - rekao je on.

- Uspeli smo da vratimo 108 ukrajinskih žena: oficira, narednika, redova, vojske, mornarice, teritorijalne odbrane, nacionalne garde, granične straže - dodao je.

Šef kabineta Zelenskog, Andrij Jermak, rekao je da je to "prva razmena isključivo žena"u saopštenju objavljenom na njegovom Telegram nalogu nešto pre 19 časova u ponedeljak.

- Majke i ćerke su bile u zarobljeništvu i čekali su ih rođaci - napisao je on i dodao da je među oslobođenim ženama 12 civila. Pušteno je i 37 žena koje su zarobljene nakon što su ruske snage zauzele opkoljenu čeličanu u Mariupolju u maju.

Jermak je razmenu opisao kao "nervoznu", dok se na fotografijama vide desetine žena koje se iskrcavaju iz belih autobusa i grle porodicu i prijatelje u Zaporožju, na jugoistoku Ukrajine.

On je rekao da će sve žene proći lekarski pregled i rehabilitaciju.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da se 110 ruskih državljana, uključujući 72 ruska mornara, vratilo sa teritorije pod kontrolom Kijeva "kao rezultat pregovora" u saopštenju objavljenom na svom zvaničnom Telegram kanalu.

Dve Ukrajinke su "dobrovoljno odbile da se vrate u Ukrajinu" i ostaće u Rusiji, dodaje ministarstvo.

Jedna od žena puštenih u Ukrajinu, lekarka Viktorija Obidina, rekla je da grupa do poslednjeg trenutka nije ni slutila da će biti razmenjena. Obidina je bila sa svojom četvorogodišnjom ćerkom kada je Mariupolj pao, ali su se onda njih dve razdvojile.

- Idem da vidim svoju ćerku. Toliko želim da je vidim - rekla je ona lokalnim medijima.

Mikola Kuleba, bivši ombudsman za decu Ukrajine, rekao je da je Obidina bila u ruskom filtracionom kampu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici dok su se rođaci brinuli o njenoj ćerki.

- Mala Alisa će uskoro moći da zagrli svoju mamu! Srećan sam zbog porodice i presrećan što će se ponovo okupiti - napisao je Kuleba na Fejsbuku u ponedeljak.

Mariupolj, lučki grad na Azovskom moru u jugoistočnoj Ukrajini, izdržao je nedeljama rusko bombardovanje, sa otporom koncentrisanim u gustoj mreži podzemnih tunela u čeličani Azovstal.

Ukrajinski vojnici i civili skriveni u razbijenoj čeličani predali su se ruskim snagama kasno u petak 20. maja, čime je okončana tromesečna opsada

Više od 900 ukrajinskih vojnika poslato je u zatvorsku koloniju na teritoriji pod kontrolom Rusije, rekao je tada portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Video: Ukrajinski vojnici evakuisani iz Azovstala: Autobusima sprovedeni u grad blizu Donjecka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA