≫ 

Kina regrutuje bivše britanske vojne pilote za obuku svoje vojske: Zašto je to loše i kako London reaguje?

Britanci zapanjeni: Naši piloti uče naše neprijatelje

  • 3
Kina, kineska vojska Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Kina je dosad regrutovala na desetine bivših britanskih vojnih pilota da obuče kinesku vojsku za borbu protiv zapadnih bombardera i helikoptera, a ovo otkriće podstaklo je britansko Ministarstvo odbrane da preduzme mere kako bi sprečilo odlazak svojih stručnjaka.

Svi bivši britanski piloti koji su prihvatili posao da obučavaju kinesku vojsku "sigurno će osnažiti kinesko vojno znanje i kapacitete", kaže jedan zvaničnik. Drugi ukazuju da je to protivno interesima Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanija zasad ne može da zaustavi odlazak svojih stručnjaka u Kinu

Uprkos tome što mogu da naškode nacionalnoj bezbednosti, Britanija izgleda nema moć da zaustavi šemu regrutovanja ili da natera bivše vojne pilote koji su prihvatili posao u Kini, da se vrate kući, piše Sky News.

Oko 30 bivših pilota vojnih aviona i helikoptera, privučeni godišnjom platom od 240.000 funti (oko 275.000 evra), trenutno je u Kini gde obučavaju pilote kineske Narodne oslobodilačke vojske.

Penzionisani oficir Kraljevskog vazduhoplovstva ocenjuje da je to užasavajuće.

Peking radi na angažovanja mnogo aktivnih i bivših vojnih pilota i drugih srručnjaka iz britanske avijacije, mornarice i kopnene vojske, kao i pripadnika drugih zapadnih zemalja, rekao je zapadni zvaničnik.

Situacija je toliko ozbiljna, ocenila je obaveštajna služba ministarstva odbrane u utorak kada je upozorila aktivno i penzionisano osoblje da to ne čine.

Britanski državni sekretar zadužen za vojsku pri ministarstvu odbrane Džejms Hipi rekao je za Sky News da regrutovanje britanskih pilota za obuku kineskih kolega izaziva zabrinutost u ministarstvu odbrane već godinama dodajući da je London već kontaktirao one koji to čine i da im je preporučeno da obustave obuku.

Najavio je izmene zakona po kojima će ignorisanje takvih upozorenja ubuduće biti nezakonito.

- Ne idite i ne obučavajte strane vazduoplovne snage, a da ne konsultujete ministarstvo odbrane o tome, to bi bilo dobro pravilo - rekao je on.

Za regrutovanje takvih kadrova, Kina koristi treću stranu uključujući jednu kompaniju iz Južne Afrike.

Porast onih koji su otišli u Kinu zabeležen je krajem 2019. godine na početku lokdauna zbog Kovida 19.

Zvaničnici ne mogu da kažu koliko je tačno bivših britanskih vojnih stručnjaka angažovano u kineskoj vojsci, ali veruju da se njihov broj sada utrostručio.

Njihov identitet nije poznat, ali zvaničnici tvrde da je većina u kasnim pedesetim godinama i da su pre nekoliko godina otišli iz britanske vojske.

Ukoliko se nešto ne preduzme po tom pitanju, takva praksa će naškoditi Britaniji i saveznicima, tvrdi neimenovani zapadni zvaničnik.

Šta Kina želi da postigne?

Kina traga za pilotima sa velikim iskustvom u upravljanju britanskim i NATO vojnim avionima, uključujući helikoptere, kao i bombardere Tajfun i Tornado, koji bi obučili njene pilote kako da se suprotstave njihovim kapacitetima.

- Ona ne obučava kineske pilote na zapadnim avionima. Ona uzima zapadne pilote sa velikim iskustvom da pomognu kineskoj vojsci da razvije vazduhoplovne taktike i kapacitete - rekao je zapadni zvaničnik.

Pretpostavlja se da je Peking pokušao da regrutuje i bivše pilote koji su se obučavali na avionu pete generacije F-35 čiji rad se smatra strogo poverljivim, ali su takvi pokušaji do sada bili neuspešni.

Ova letelica vrednosti više do 100 miliona funti, koristi visoko osetljivu stelt tehnologiju koju su Britanci razvili zajedno sa Amerikancima i važi za glavnu metu špijunskih aktivnosti.

Šta Britanci čine da spreče odlazak bivših pilota u Kinu?

Kako bi otežali Kini da privuče još više pilota, britansko Ministarstvo odbrane radi na pooštravanju bezbednosnih zakona i radnih ugovora.

- Preduzimamo odlučne korake da zaustavimo kinesku šemu regrutovanja bivših britanskih pilota - rekao je portparol.

Svi aktivni i bivši vojni piloti su već predmet zakona o državnim tajnama i ministarstvo revidira upotrebu ugovora o poverljivosti.

Vojni analitičar Fransis Tusa kaže da su ovakva otkrića problematična jer je "Kina neprijatelj".

- Imamo britanske subjekte koji misle da im je u interesu da uče naše neprijatelje kako da nas poraze. To je neverovatno zastrašujuće - rekao je on za Sky News.

I čelnik obaveštajne službe MI5 Ken Mekelum kaže da je Britanija u strateškom nadmetanju sa državama koje žele da podriju njenu nacionalnu bezbednost, demokratske institucije.

- Trebaju nam nova, savremena sredstva i moć da se odbranimo, srazmerno ali čvrsto - rekao je on.

Video: Kineska vojska započela veliku vojnu vežbu blizu Tajvana čim je Nensi Pelosi stigla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alimpije

    19. oktobar 2022 | 20:12

    Ništa novo i čudno, to rade sve države sveta, i kod nas je odliv vrhunskih vojnih stručnjaka koji odlaze privučeni enormnim zaradama.Pre izvesnog vremena u Španiji je uhapšen pilot helikoptera koji je noću,bez navigacije i osvetljenja,iz Severne Afrike,peko Sredozemnog Mora prebacivao narkotike u Španiju,Radi se o našem čoveku iz Niša,bivšem pilotu helikopterske jedinice,učenom,naučenom i obučenom za noćne letove......itd,itd....

  • Nikola Kovačević

    19. oktobar 2022 | 21:31

    plata-penzija...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA