≫ 

Don Mario osuđen na 35 godina zatvora: Kolumbijski narko-kralj uhapšen još 2009.

Don Mario je bio suosnivač kriminalne bande Zalivskog klana koji je pod njegovim vođstvom postao najstrašnija banda u Kolumbiji, krijumčareći tone kokaina u SAD i ubijajući svakog ko im stane na put

  • 0
Daniel Rendon Herrera, Don Mario Foto: Profimedia/RODRIGO ARANGUA/AFP

Sud u Njujorku osudio je zloglasnog kolumbijskog paravojnog vođu i narko-bosa na 35 godina zatvora.

Danijel Rendon Erera, poznatiji kao Don Mario, predvodio je desničarsku paravojnu grupu Ujedinjene snage samoodbrane (AUC).

Grupa, prvobitno formirana za borbu protiv levičarskih gerilaca, bavila se kidnapovanjem, ubistvima i iznudom.

Don Mario (57) uhvaćen je u ruralnom skrovištu 2009. godine. U to vreme bio je najtraženiji vođa u Kolumbiji.

On je izručen Sjedinjenim Državama 2018. godine, a prošle godine je priznao krivicu za trgovinu više od 80 tona kokaina u SAD.

Danijel Rendon Erera i njegov brat Fredi, poznat kao El Aleman (Nemac) zbog svoje ljubavi da nametne strogu disciplinu svojim ljudima, bili su ključni igrači u AUC-u.

Kao deo te paravojne grupe, predvodili su hiljade boraca koji su napali i ubili svakoga koga su smatrali simpatizerom kolumbijskih levičarskih pobunjeničkih grupa.

Da bi se finansirala, AUC je nametnula poreze na kokain koji se krijumčari preko teritorija koje je kontrolisala i takođe se bavio trgovinom drogom.

Članovi AUC-a stoje iza nekih od najstrašnijih masakra u Kolumbiji. Desetine hiljada Kolumbijaca je raseljeno zbog nasilja grupe.

Mnogi članovi grupe, uključujući Fredija Rendona Erera, demobilisani su prema mirovnom sporazumu iz 2003. godine.

Ali za razliku od svog brata, Don Mario je odbio da položi oružje i umesto toga je bio suosnivač kriminalne bande Zalivskog klana.

Pod njegovim vođstvom, Zalivski klan je postao najstrašnija banda u Kolumbiji, krijumčareći tone kokaina u SAD i ubijajući svakog ko im stane na put.

Dok je policija pojačala lov na Don Maria 2009. godine, on je ponudio nagradu od 1.000 dolara svakome ko ubije policajca.

Nakon devetomesečne potrage, pronađen je u provinciji Antiokuia.

Tadašnji ministar odbrane Huan Manuel Santos rekao je da je pronađen u donjem vešu kako jede pirinač iz tanjira "kao pas".

Agenti američke Uprave za borbu protiv narkotika opisali su ga kao "jednog od najplodnijih trgovaca drogom koji je ikada delovao u Kolumbiji".

Čovek koji ga je nasledio na čelu Zalivskog klana, Dairo Antonio Usuga, uhvaćen je prošle godine i izručen SAD u maju.

Don Mariov brat, Fredi Rendon Erera, oslobođen je iz zatvora 2017. godine i zatražio je oproštaj što je regrutovao stotine dece u redove AUC-a dok je bio vođa grupe.

Video: Mađarske specijalne jedinice upale u palate bahatih narko-bosova, unutra zlato, kokain, keš

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA