Govore da Putin gubi u Ukrajini, ali u ovoj državi njegov uticaj nikada nije bio jači

Rusija je još pre sukoba u Ukrajini bacila oko na Afriku, pogotovo baš u francuskoj i portugalskoj zoni interesa

  • 10
Burkina Faso Foto: Tanjug/AP

Kada je pre desetak dana u Burkini Faso drugi put u poslednjih deset meseci izveden vojni puč, na ulicama glavnog grada slavilo se uz ruske zastave, a razdragani demonstranti ogrnuti u ruske zastave napali su tamošnju francusku ambasadu i francuski kulturni centar.

Reporter BBC-ja iz Burkine Faso razgovarao je sa lokalnim krojačem koji mu se požalio da mu ruke otpadaju jer celu noć šije ruske zastave.

Niko, pa ni vođa puča kapetan Ibrahim Traore, ne želi da kaže da iza nasilne smene vlasti navodno stoji Moskva, iako je u intervjuu za televiziju France 24 izjavio da "postoje, osim Francuske, i drugi partneri koji su spremni da ga podrže, i to nije smo Rusija".

- Rusija igra važnu ulogu, ali ne treba da misle da treba da se oslanjamo samo na Rusiju - rekao je pomalo ironično kapetan Traore, piše AP.

U Kremlju su pozdravili puč, a posebno ga je pohvalio šef ruske paravojne grupe Vagner, Jevgenij Prigožin. Poput Malija i Srednjeafričke Republike, ni Traore ne isključuje mogućnost da u Burkinu Faso u pomoć pozove upravo Vagner grupu. Prema navodima BBC-a, građanske opcije u Burkini Faso razočarane su u Francuze i navodno pozivaju Traorea da se obrati Putinu i Vagneru.

Iako u Ukrajini Rusi ne stoje najbolje, a i tamo Vagner praktično preuzima "vođstvo" na ratištu od ruske armije, sve se više govori kako u srednjoj i zapadnoj Africi (Mali, Čad, Srednjoafrička Republika, Burkina Faso) Rusija potiskuje poziciju Francuske, pogotovo jer se radi o većini upravo francuskih bivših kolonija.

Rusija je još pre sukoba u Ukrajini bacila oko na Afriku, pogotovo baš u francuskoj i portugalskoj zoni interesa. Osim u spomenutim zemljama, ruski uticaj se vidi preko aktivnosti Vagnera u Libiji, Sudanu (drže Port Sudan, Kartum i Darfur), Nigeriji, Mozambiku i Angoli.

Iskrcavanje trupa u Afriku

Da li je na delu "desant" Rusije na Afriku, ne samo za politički, nego i ekonomski uticaj? Recimo, Burkina Faso ima bogate rudnike zlata u čiju su vlasničku strukturu već, navodno, ušli oligarsi bliski Kremlju. Rusija želi da se pozicionira kao država koja nastavlja da dekolonizuje Afriku od uticaja nekadašnjih kolonijalnih gospodara, o čemu je na nedavnoj afričkoj turneji govorio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, a moskovski list Vedomosti najavljuje da će se 2023. godine održati novi Samit Rusija-Afrika koji bi trebao da ojača ruski vojno-političko-ekonomski uticaj na ovom kontinentu.

Vedomosti piše da se "ruski krupni biznis" interesuje za ulaganja i investicije u tim afričkim zemljama. List navodi da je Burkina Faso važna i zbog sve teže situacije u trenutno najvažnijem francuskom afričkom savezniku Obali Slonovače. Francuski "Libération" navodi da su vlasti u tim zemljama nezadovoljne angažmanom Pariza i da tu sve više jača otpor prema Francuskoj. U međuvremenu, rastu "deonice" Rusije koja danas nastoji da razvije sentiment iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina 20. veka kada je SSSR naoružavao i pomagao "oslobodilačkim antikolonijalnim pokretima", pa Vagner grupa i Vladimir Putin nastoje da se prikažu kao "predstavnici nove ere dekolonizacije".

Osim toga, Burkina Faso postala je jedna od najvažnijih medijsko-propagandnih meta u Africi jer su pojačani "signali" Russia Today i Sputnika na francuskom jeziku koji obuhvata okolne zemlje. Pogotovo je to Moskvi važno u trenutku kada mediji pišu da joj u Ukrajini ne ide po planu, a izložena je i sve većoj međunarodnoj izolaciji i sankcijama, pa smatra da bi mogla ako ne izbaci, a onda barem da napravi velike probleme tradicionalnom zapadnom uticaju na Afriku.

Doduše, nije na odmet spomenuti da, uprkos širenju svojih pipaka, nijedna afrička država nije podržala Rusiju u glasanju u UN-u povodom ruske aneksije četiri ukrajinska regiona, nego su gotovo sve bile suzdržane ili nisu pristupile glasanju, čak ni one koje su dosad bile uz Rusiju, poput Eritreje, Etiopije i Zimbabvea.

Bilo kako bilo, francuski mediji navode da Pariz gubi uticaj u svojim bivšim kolonijama dok se Rusija ubacuje na njihovo mesto kao "osloboditelj", kako piše TASS.

Većina tih država bogata je rudnim i energetskim bogatstvom koje takođe privlači ruske biznismene, kojima Putin želi da kompenzuje gubitke koje su im prouzrokovale zapadne sankcije, pa tu nije priča samo o preotimanju političkog patronata. Sve se spomenute zemlje nalaze u ratu, a jačaju džihadistički pokreti koji kontrolišu određene delove tih država.

Iako su, recimo, Francuzi napustili Mali zbog neefikasnosti, a i u Srednjoafričkoj Republici i Mozambiku Vagner je preuzeo glavnu borbu s radikalnim islamistima, Vagnerovci nisu uspeli da srede situaciju kako se očekivalo i kako su obećali.

Video: Bespilotne letelice napunjene eksplozivom pogodile centar Kijeva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paso

    18. oktobar 2022 | 21:55

    A gde to govore da Rusija gubi

  • Uros

    18. oktobar 2022 | 22:08

    To biva kao Francuzi nisu razneli zlato nego će ostavit ovim plemenima?Oni su tamo bili da pomognu gladnima.Nije,nego..

  • Obrad

    18. oktobar 2022 | 22:29

    Znači posle braće Kadirova,Lukašenka i Kima imamo i brata Ibrahima Traorea.Živeli!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA