≫ 

Smenjen šef nemačke agencije za sajberbezbednost zbog navodnih veza sa Rusima

Arne Šenbom je bio na čelu BSI od februara 2016, a nije poznato ko će ga naslediti

  • 1
Arne Šenbom, šef nemačke agencije za sajberbezbednost (BSI), Arne Schoenbohm, President of the Federal Office for Information Security (BSI Foto: Tanjug/AP

Šef nemacke nacionalne agencije za sajber bezbednost (BSI) Arne Šenbom smenjen je nakon izveštaja o mogućim vezama s ruskim obaveštajnim službama, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer smenila Šenboma sa mesta šefa agencije BSI nakon optužbi zbog "narušavanja neophodnog poverenja javnosti u neutralnost i nepristrasnost njegovog menadžmenta", preneo je AP.

Navodi se da je Šenbom pre 10 godina suosnovao grupu za sajber bezbednost koja okuplja stručnjake iz javnih institucija i privatnog sektora, a nemački mediji su objavili da je jedan od njenih članova i kompanija koju je osnovao bivši ruski obaveštajac.

Nemacka vlada je pre više od nedelju dana saopstila da pažljivo istražuje te izveštaje.

Šenbom (53) je bio na čelu BSI od februara 2016, a nije poznato ko će ga naslediti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je odluka o njegovoj smeni u interesu 1.500 zaposlenih u agenciji i njihove potrebe da rade bez spekulacija o kadrovskim pitanjima.

AP napominje da u Nemačkoj raste zabrinutost da bi kritična infrastruktura zemlje mogla biti na meti Rusije.

Video: Merkelovoj zazvonio telefon usred razgovora sa Putinom: Pogledajte šta je kancelarka uradila

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narod vam se budi

    19. oktobar 2022 | 08:38

    Izlazi na ulice traze smanje je cena gasa I struje,nose se Ruske zastave, sve je vise siromasnih, inflacija ih pojede zbog Ruskih sankcija,ministri izjavljuju da je nemacka u ratu sa Rusijom,eto to je danasnja nemacka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA