≫ 

Ko bi mogao da zameni Liz Tras na mestu premijera ako bude svrgnuta kao liderka Torijevaca?

Novoj premijerki se "klima" fotelja posle jedva nešto više od mesec dana na funkciji

  • 1
Penny Mordaunt, Rishi Sunak , Jeremy Hunt, Džeremi Hant, Boris Johnson Džonson, Ben Volas Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Prošlog meseca Liz Tras je rekla Britancima da bi mogli da "izdrže oluju" u svom prvom govoru na mestu premijera, a sada je upozorena da je "razotkrivena" jer se šuška o zaverama da je svrgnu.

Poslanici Torijevaca počeli su javno da pozivaju Liz Tras da podnese ostavku, dok je bivši kancelar Džordž Ozborn predvideo da će ona najverovatnije otići "pre Božića".

Ali ko bi mogao da zameni novu premijerku ako bude prinuđena da više ne bude lider Konzervativne stranke?

Liz Tras Liz Truss Foto: Tanjug/AP

Sky News je napravio prikaz mogućih kandidata i ko je favorit za tu poziciju.

Džeremi Hant

Novi kancelar, doveden da zameni otpuštenog Kvasija Kvartenga, sada se smatra najmoćnijom figurom u vladi dok pokušava da preoblikuje premijerkine ekonomske planove kako bi "umirili" tržišta.

On je insistirao da je Liz Tras i dalje zadužena za svoju vladu, ali je odbacio praktično svu ekonomsku viziju koja ju je dovela na vlast.

Mnogi u njegovoj stranci ga vide kao siguran par ruku: Hant je dva puta bezuspešno pokušao da postane lider Torijevaca, a prethodno je bio ministar spoljnih poslova, sekretar za zdravstvo i sekretar za kulturu.

Jeremy Hunt, Džeremi Hant, britanski ministar finansija Foto: Tanjug/AP

U trci za liderstvo ove godine, on je podržao Rišija Sunaka nakon što je sam eliminisan iz izborne trke u prvom krugu glasanja.

Bio je među poslednja dva kandidata za lidera Torijevaca 2019. godine - ali je izgubio od Borisa Džonsona sa 66 prema 34 odsto u glasanju članova.

Hant je naizgled isključio sebe iz trećeg izbora na najvišem mestu, rekavši političkoj urednici Sky News-a Bet Rigbi: "Isključujem to, gospođa Hant to isključuje, troje naše dece to isključuje".

Riši Sunak

Bivši kancelar, koji je bio drugoplasirani posle Liz Tras u trci za vođstvo Torijevaca, favorit je u kladionicama da je zameni ako bude svrgnuta.

Upozorio je svoju suparnicu da će njeni planovi za smanjenje poreza dovesti privredu u slobodan pad, optužujući je za "ekonomiju iz bajke" jer je obećala nefinansirano smanjenje poreza.

Rishi Sunak, Riši Sunak Foto: Tanjug/AP

Nakon pada mini budžeta, pristalice Rišija Sunaka veruju da je on opravdan. Jedan poslanik koji ga je podržao u trci za liderstvo rekao je za Telegraph: "Sve što je rekao se ostvarilo".

Sunak je pobedio u svakom krugu glasanja među poslanicima u trci za vođstvo Torijevaca, ali se postavlja pitanje da li bi mogao ponovo da ujedini stranku, pošto je viđeno da je odigrao ključnu ulogu u izlasku Borisa Džonsona sa premijerske pozicije.

Peni Mordant

Visoki konzervativci su navodno vodili razgovore o zameni Liz Tras zajedničkim listićem Rišija Sunaka i Peni Mordant.

Ona je završila na trećem mestu u trci za lidere Torijevaca ovog leta pre nego što je podržala kandidaturu Liz Tras.

Sugerisala je da bi beneficije trebalo da rastu u skladu sa inflacijom.

Bivša sekretarka odbrane takođe je izazvala pometnju na konferenciji Torijevaca ranije ovog meseca kada je rekla da je partijska "komunikacija s*****".

Penny Mordaunt Foto: Profimedia/Zuma/SplashNews.com/Splash

U porukama koje su podeljene u WhatsApp grupama Konzervativne stranke, do kojih je došao Sky News, poslanik Torijevaca Krispin Blant pozvao je Sunaka i Mordant da preuzmu vlast.

- Istupite Riši i Peni, uz našu podršku i ohrabrenje, u interesu je svih nas - napisao je on.

Mordant je poslata u Zajednicu u ime premijera da odgovori na hitno pitanje o smeni bivšeg kancelara Kvasija Kvartenga u ponedeljak.

Negirajući da se Liz Tras krila "ispod stola", Mordant je priznala glasine oko mogućnosti zajedničkog listića.

Ben Volas

Ministar odbrane i bivši vojnik široko je poštovan zbog uloge koju je odigrao u podršci Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini.

Ostao je neutralan u trci za vođstvo Torijevaca pre nego što je na kraju podržao Liz Tras.

Postoje sumnje u to da li bi želeo da bude lider, pošto je sam sebe izbacio iz trke ovog leta uprkos tome što se smatrao favoritom nakon "pažljivog razmatranja i razgovora sa kolegama i porodicom".

Ben Volas Britanija ministar odbrane Ben Wallace Secretary of State for Defence of the United Kingdom Foto: Profimedia/Tayfun Salci/ZUMA / SplashNews.com

Volas je u utorak za Times rekao da želi da ostane na svojoj funkciji zbog spekulacija da bi mogao biti kandidat ako Liz Tras ode.

Zamerio je svojim kolegama što igraju "političke salonske igre", rekavši za novine: "Javnost želi stabilnost i bezbednost i ako vlada to ne uspe, onda će nas poslati u opoziciju".

Upitan da li želi ključeve Dauninga broj 10, rekao je: "Želim da budem državni sekretar za odbranu do kraja. Volim posao koji radim i imamo još toga da radimo. Želim da premijer bude premijer, a ja želim da radim ovaj posao".

Jedina pozicija Bena Volasa u kabinetu bila je sekretar odbrane, koju je obavljao od jula 2019. godine.

On je, međutim, signalizirao da će verovatno dati ostavku ako se vlada odrekne ključnog obećanja da će povećati potrošnju na odbranu.

U ponedeljak je novi kancelar Džeremi Hant odbio da se obaveže da će potrošiti 3 odsto BDP-a na odbranu, rekavši političkom uredniku Sky News-a Bet Rigbi da "ne daje nikakve odgovore na bilo koje specifične elemente" politike poreza i potrošnje.

Boris Džonson

U svom oproštajnom obraćanju kao premijer, Boris Džonson je podstakao spekulacije o budućem povratku uprkos tome što je obećao svoju "najgorljiviju podršku" svojoj naslednici Liz Tras.

Džonson je sebe uporedio sa rimskim državnikom Cincinatom, koji se borio protiv invazije pre nego što se vratio na svoju farmu. Prema tradiciji, Cincinat se kasnije vratio da služi drugi mandat.

Neki torijevski poslanici navodno otvoreno sugerišu da stranka traži od Borisa Džonsona da se vrati u Dauning strit, uprkos tome što je zbačen pre samo tri meseca usred besa zbog skandala oko kovid žurki poznatog kao "partigejt" i Krisa Pinčera.

Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Bivša sekretarka za kulturu i saveznica bivšeg premijera Nadin Doris jedna je od onih koji otvoreno pozivaju na povratak Borisa Džonsona.

- Niko nema dovoljnu podršku. Samo jedan poslanik ima mandat članova stranke i britanske javnosti, mandat sa većinom od 80 mesta. Boris Džonson - objavila je ona na društvenim mrežama.

Međutim, da li bi bivši premijer bio zainteresovan za povratak ili ne, ostaje da se vidi.

Video: Sve ispale premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA