≫ 

Putin uvodi posebne mere u ruskim regionima

Pod Centralni federalni okrug spada 18 oblasti, među kojima Belgorodska, Brjanska, Moskovska, Orelska, Smolenska i Vladimirska oblast

  • 0
Vladimir Putin

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin izdao je naredbu da se na teritoriji Centralnog federalnog okruga i Južnog federalnog okruga uvedu vanredne mere, odnosno mere zaštite stanovništva i teritorije u vanrednim okolnostima.

Ovo se neće odnositi samo na regione koji se graniče sa Ukrajinom.

Pod Centralni federalni okrug spada 18 oblasti, među kojima Belgorodska, Brjanska, Moskovska, Orelska, Smolenska i Vladimirska oblast.

U Južni federalni okrug spada osam oblasti, među kojima su Sevastopolj i Krim.

U okviru ovog režima, kako prenose pojedini mediji, organi izvršne vlasti u tim regionima će imati pravo da sprovode mobilizaciju u ekonomiji.

Regionalni i lokalni organi vlasti mogu da sprovode posebne aktivnosti u okviru teritorijalne odbrane, civilne odbrane i zaštite stanovništva i teritorija od vanrednih situacija prirodnog i tehnogenog karaktera.

Organi vlasti dobijaju i ovlašćenje za realizovanje mera kojima se odgovara na potrebe Oružanih snaga Ruske Federacije i drugih vojnih formacija, organa i stanovništva. Šefovi i izvršni organi vlasti u tim regionima moći će, takođe, da pojačavaju zaštitu javnog reda i mere bezbednosti, da pojačavaju zaštitu vojnih objekata i drugih važnih objekata u sferi saobraćaja, komunikacija, energetike, kao i objekata potencijalno opasnih za prirodu, život i zdravlje ljudi.

Oni će, takođe, moći da uvode poseban režim rada objekata koji osiguravaju funkcionisanje saobraćaja i komunikacije, objekata energetike, kao i objekata koji predstavljaju potencijalnu opasnost za život i zdravlje ljudi i za životnu sredinu.

Organi vlasti će imati pravo da privremeno raseljavaju građane na bezbedna područja, obavezno im obezbeđujući stambeni prostor, stacionarni ili privremeni. Takođe, kako se navodi u ukazu, moći će da uvode i održavaju poseban režim ulaska na teritoriju i njenog napuštanja, kao i da ograničavaju slobodu kretanja na toj teritoriji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA