≫ 

Finska stavlja bodljikavu žicu na granicu sa Rusijom? Stranke podržale izgradnju, koštaće stotine miliona evra

Finska granična policija je prošlog meseca predložila da se izgradi ograda visoka nekoliko metara, prekrivena bodljikavom žicom i opremljena nadzornim kamerama i senzorima dužine 1.340 kilometara, što je otprilike 20 odsto ukupne dužine granice

  • 9
Bodljikava žica stiže na granični prelaz Kastanjes prema Turskoj Slobodan Pikula

Glavne političke stranke u Finskoj podržale su plan o izgradnji ograde duž granice sa Rusijom, a očekuje se da će radovi na kratkoj pilot deonici početi čim sredstva budu dodeljena, izvestili su finski mediji.

Susedna Norveška, koja takođe deli granicu sa Rusijom na krajnjem severu, saopštila je u sredu da je uhapsila još jednog ruskog državljanina osumnjičenog za ilegalno korišćenje dronova ili fotografisanje u zabranjenim zonama poslednjih dana.

Norveški premijer Jonas Gar Store rekao je da je "očigledno neprihvatljivo da strane obaveštajne službe lete dronovima iznad zemlje", nakon što je policija objavila da je sin bliskog saradnika ruskog pšredsednika Vladimira Putina priveden u ponedeljak.

Finski emiter ILE saopštio je da je sastanak između premijerke Sane Marin i predstavnika svih glavnih partija potvrdio međustranačku podršku planovima, koje je prošlog meseca predložila finska granična policija.

Helsinki je sve zabrinutiji zbog velikih ilegalnih prelazaka istočne granice duge 1.340 kilometara, koju deli sa Rusijom, najduže od bilo koje članice EU, dok hiljade Rusa nastavlja da pokušava d apobegne iz zemlje nakon naredbe o delimičnoj mobilizaciji, piše Guardian.

Takođe Finci su zabrinuti zbog mogućnosti da Moskva upotrebi masovne migracije kao oblik hibridnog ratovanja, za šta su Belorusiju prošle godine optužile Poljska i baltičke države Letonija i Litvanija.

- Složili smo se oko toga da je ograda neophodna. Sada će Vlada doneti konkretne predloge parlamentu. O finansiranju pilot sekcije glasaće se početkom sledećeg meseca - rekla je premijerka Marin.

Finska granična policija je prošlog meseca predložila da se izgradi ograda visoka nekoliko metara, prekrivena bodljikavom žicom i opremljena nadzornim kamerama i senzorima dužine 1.340 kilometara, što je otprilike 20 odsto ukupne dužine granice.

Ograda bi zaštitila oblasti za koje je utvrđeno da predstavljaju potencijalni rizik od masovne migracije iz Rusije, uglavnom u jugoistočnoj Finskoj, gde većina prelazi granicu, ali i oko graničnih stanica na severu zemlje.

Projekat bi trajao četiri godine i mogao bi da košta nekoliko stotina miliona evra, prema procenama granične policije.

Konačno odobrenje za glavnu fazu moglo bi da bude odloženo do aprila, kada bi u Finskoj trebalo da se održe parlamentarni izbori.

Osumnjičeni Rus koji je uhapšen u Norveškoj identifikovan je kao Andrej Jakunjin, sin bivšeg šefa ruskih železnica Vladimira Jakunjina, koji se smatra bliskim Putinu.

Policija je saopštila da je upravljao dronom u strateški osetljivom regionu Svalbarda.

Video: Izazvao stravičnu eksploziju, gori 2.000 kvadrata: Trenutak pada ruskog vojnog aviona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA