≫ 

Nakon uragana Ijan veliki porast smrtonosnih bakterija koje jedu meso: Na Floridi 4 smrtna slučaja

Simptomi virusa mogu uključivati dijareju, grčeve u stomaku i mučninu prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Infekcije krvotoka mogu dovesti do groznice i "opasno" niskog krvnog pritiska

  • 0

Nedavno je na Floridi došlo do porasta slučajeva bakterija koje jedu meso, potvrdilo je lokalno zdravstveno odeljenje.

Slučajevi ove bizarne bolesti pojavili su se u okrugu Li gde je, od uragana Ijan, zabeleženo 29 obolelih i četiri smrtna slučaja kao posledica bakterije.

Do porasta slučajeva bolesti došlo je nakon razornog uragana Ijan u septembru, koji je dospeo na kopno sa vetrovima kategorije 4. Samo dva slučaja su zabeležena pre uragana Ijan.

Dodatna tri slučaja bakterije, takođe poznate kao vibrio vulnificus, takođe su zabeležena u susednom okrugu Kolier.

Simptomi virusa mogu uključivati dijareju, grčeve u stomaku i mučninu prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Infekcije krvotoka mogu dovesti do groznice i "opasno" niskog krvnog pritiska.

Poznato je da virus uspeva u toplim stajaćim vodama, kao što su poplave izazvane uraganom.

- Jedna vrsta, vibrio vulnificus, može izazvati infekcije rana opasne po život. Mnogi ljudi sa infekcijom Vibrio vulnificus zahtevaju intenzivnu negu ili amputacije ekstremiteta, a otprilike jedna od pet osoba sa ovom infekcijom umre, ponekad unutar dan-dva od bolesti - rekao je CDC, napominjući da je ova bakterija "ozbiljno" opasna.

Portparol zdravstvenog odeljenja okruga Li je rekao da odeljenje za zdravstvo Floride u okrugu Li primećuje "nenormalan porast slučajeva infekcija vibrio vulnificusom kao rezultat izloženosti poplavnim vodama i stajaćim vodama nakon uragana Ijan".

Bakterije mogu da dovedu do "nekrotizujućeg fasciitisa", što uzrokuje da meso oko otvorene rane umre.

- Izlivanje otpadnih voda, poput onih izazvanih uraganom Ijan, može povećati nivo bakterija. Kako se situacija posle oluje razvija, pojedinci treba da preduzmu mere predostrožnosti protiv infekcije i bolesti izazvanih Vibrio vulnificus - u saopštenju se dodaje.

Broj slučajeva je značajno veći u poređenju sa 2021. godinom, sa 65 zabeleženih već ove godine, što je dovelo do 11 smrtnih slučajeva.

Ukupno 34 slučaja i 10 smrtnih slučajeva prijavljeno je u 2021. godini.

- Od 29. septembra 2022. godine, 26 slučajeva Vibrio vulnificus povezanih sa uraganom Ijan je prijavljeno. Svih 26 slučajeva je imalo zarazne rane zbog izlaganja poplavnim vodama uragana Ijan koje su se desile od olujnog talasa koji je ušao u njihove kuće ili tokom čišćenja posle oluje. Bilo je šest smrtnih slučajeva među stanovnicima okruga Li - portparol je dodao za CNN.

Uragan Ijan izazvao je najmanje 140 smrtnih slučajeva, uključujući 129 njih samo na Floridi. Sa sobom je doneo veliku štetu od poplava i vetra u iznosu od 67 milijardi dolara.

Video: Uragan Ijan napravio pustoš na Floridi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA