≫ 

U velikoj akciji Evropola uhapšen Hrvat? Prevarama izvukao najmanje 5 miliona evra

Evropol je objavio rezultate velike akcije koja je za posledicu imala hapšenje 50-godišnjaka za kojeg se veruje da je Hrvat.

  • 1
Hapšenje lisice, europol, evropol Foto: Pixabay, Wikipedia

Prevarant je uhapšen 6. oktobra na Tenerifima u Španiji, kao rezultat složene istrage koja uključuje četiri zemlje.

Veruje se da je osumnjičeni 50-godišnji hrvatski državljanin koji je vodio opsežnu, višeslojnu šemu prevare ulaganja kojom je iz nesuđenih ulagača izvukao najmanje 5 miliona evra. Do sada je identifikovano preko 70 nemačkih žrtava, piše Dnevnik.hr.

Ovo hapšenje usledilo je nakon složene istrage koju je u decembru 2019. pokrenula nemačka policijska uprava u Ludvigsburgu uz podršku Evropskog centra za finansijski i ekonomski kriminal Evropola.

Rezultati akcije navedeni su u nastavku:

  • Hapšenje osobe koju Evropol smatra visokovrednom metom zbog svoje umešanosti u brojne slučajeve visokog profila širom Evrope
  • 37 pretraga nekretnina Nemačka (18), Holandija (12), Španija (4) i Mađarska (3)

Davanje žrtvama lažnog osećaja legitimnosti

Istraga je otkrila da se ovaj kriminalac predstavljao kao zaposleni prave investicijske kompanije sa sedištem u Ženevi i time došao do nesuđenih žrtava kako bi ih uverio da odvoje svoju ušteđevinu, obećavajući unosne investicijske kompanije.

Kako bi stvorio osećaj legitimnosti, prevarant je napravio lažnu mrežnu stranicu koja je izgledala gotovo identično mrežnoj stranici prave kompanije. Investicijski dokumenti za koje se činilo da su ih izradile prepoznatljive banke i osiguravajuća društva takođe su davani potencijalnim žrtvama s namerom da se prevare.

Investitorima je naloženo da pošalju sredstva bankovnom doznakom na bankovne račune koje je kontrolisao kriminalac. Nakon što bi plaćanja bila izvršena, prevarant bi nestao s novcem, premeštajući ukradena sredstva iz jedne jurisdikcije u drugu kako bi prikrio njihovo nezakonito poreklo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ako je to taj

    21. oktobar 2022 | 07:36

    Ostetio je I srbe I hrvate za preko sto pedeset hiljada eura

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA