Jedanaest godina bez Gadafija: Brutalno je ubijen na ulici, Libija i dalje daleko od demokratije

Njegova smrt, iako se to očekivalo, nije donela demokratiju i stabilnost ovoj zemlji

  • 11
Moamer El Gadafi Foot: Profimedia/TASS

Pošlo je 11 godina od kako su libijski pobunjenici ubili bivšeg libijskog predsednika Moamera Gadafija.

Gadafi je pune 42 godine vladao Libijom gvozdenom pesnicom nakon državnog udara 1969. godine kada je svrgnuta monarhija. On je sebe tada predstavio kao revolucionara i heroja, a u isto vreme je gušio i opoziciju kako bi došao na vlast.

Nekoliko meseci pre ubistva, Libijci su, animirani ustankom u susednom Tunisu, ustali protiv režima Gadafija, koji je na mesto predsednika Libije stupio 1969. došavši na vlast pučem.

Pobunjenici su uz sebe imali snažne saveznike. U martu su UN dale odobrenje za vojnu operaciju radi zaštite stanovništva. Napadi, koje je tada izveo NATO protiv Gadafijeve vojske, značajno su doprineli slabljenju diktatora.

Nakon meseci provedenih u bekstvu, poslednje sklonište je Gadafi našao u gradu Sirte na severu zemlje, oko 450 kilometara istočno od Tripolija. Okružen protivnicima, pokušao je da pobegne kroz kanalizaciju, ali je uhvaćen. Mučili su ga i ubili na ulici, a onda njegovo unakaženo telo izložili na pijaci.

U poslepodnevnim satima je saopšteno da je ubijen i njegov sin Motasim dok je drugi sin Saif bio u bekstvu. Libijci širom zemlje su vest o smrti šezdesetgodišnjeg bivšeg lidera, koji je vladao od vojnog puča 1969. godine do početka revolucije u februaru 2011. godine, proslavili pesmom, plesom i pucanjem iz vatrenog oružja na ulicama Tripolija, Bengazija i drugih gradova

Priča o milionskim iznosima za izbore i finansiranju dugova pala je u zaborav.

Libija je nakon njegove smrti potonula u haos sa dve vlade, gomilom milicije i kalifatom islamske države.

Njegova smrt, iako se to očekivalo, nije donela demokratiju i stabilnost ovoj zemlji.

Umesto toga, Libija se podelila duž regionalnih i ideoloških linija, a različite militantne i mafijaške grupe vode borbu za prevlast u ovoj naftom bogatoj zemlji.

Video: Sva druženja Sarkozija i Gadafija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxx

    20. oktobar 2022 | 20:04

    Sad nek uživaju u slobodi

  • Pp

    20. oktobar 2022 | 19:50

    To je američka demokratija, podržali su islamske teroriste i fundamentaliste a smenili sekularni demokratski izabran režim i stvorili anarhiju i haos u nekada uredjenoj državi. Tako im odgovara, treba im neko poslušniji.

  • Saša

    20. oktobar 2022 | 19:46

    Žali će oni i žale za gadafijem...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA