≫ 

Policija u Iranu navodno ubila još jednog učenika: Bio na protestima, roditeljima javili da dođu po telo

Lekar je rekao da je metak na dečaka ispaljen s manje od jednog metra udaljenosti

  • 0
Iran protest Foto: Tanjug/AP

Iranske snage bezbednosti navodno su ubile tinejdžera pucajući u njega iz neposredne blizine u gradu Mashadu, piše BBC Persija.

Abolfazl Adinezadeh (17) nije išao školu kako bi se pridružio protivvladinim protestima 8. juna, ali se nikad nije vratio kući, piše BBC.

Vlasti nisu komentarisale ovaj slučaj. U njegovoj smrtovnici, koju je na uvid dobio BBC, stoji da je preminuo od posledica oštećenja jetre i bubrega koja su nastala nakon što je pogođen iz sačmarice.

Lekar je rekao da je metak na dečaka ispaljen s manje od jednog metra udaljenosti.

Policajci navodno upozorili roditelje dečaka da ne razgovaraju s medijima

Abolfazlovi roditelji nisu imali pojma šta mu se dogodilo nakon što je učestvovao u protestima, javlja neimenovani izvor. Tek sledećeg dana nazvali su iz ministarstva obrazovanja i rekli im da ga pokupe iz lokalne policijske stanice, ali kad su stigli tamo, navodno im je rečeno da je mrtav.

- Zatvorite usta i ne razgovarajte s medijima - upozorili su Abolfazlovog oca u policijskoj stanici, rekli su izvori za BBC.

Izvor dodaje da je porodica bila pod pritiskom da kaže da je njihov sin bio član Basija, ozloglašene paravojne grupacije koja je uključena u nasilno gušenje protesta.

Vlasti su optužile demonstrante koje podupiru strani neprijatelji Irana da su ubili pripadnike Basija i druge bezbednosne snage tokom nemira u zemlji. Tinejdžer je nedavno postao ljut zbog korupcije, pa je zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, devojke koja je u Iranu ubijena zbog hidžaba, i zato je otišao na protest, kažu izvori BBC-a.

Smrt Amini pokrenula je velike proteste u Iranu u kojima su navodno ubijena 244 demonstranta, uključujući 32 deteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA