≫ 

"Vladimir me pozvao, rekao je da nemaju ništa": Putinovi vojnici sami kupuju pancire, na frontu rasulo

Čak i pre nego što je Putin naredio mobilizaciju, nedostaci ruske vojske, koja je na papiru druga najveća na svetu, sa budžetom od oko 66 milijardi evra godišnje, bili su vidljivi pošto Moskva nije uspela da postigne svoj cilj da brzo preuzme Kijev

  • 24
Rusija, mobilizacija Foto: Tanjug/AP

Kada je Vladimir (23), koji je nedavno mobilisan, pozvao svoju sestru Olesiju prošle nedelje sa fronta, ona je snimala poziv. Vladimir je samo nizao žalbe.

- Nisu nam dali apsolutno nikakvu opremu. Vojska nema ništa. Morali smo sami da kupujemo opremu - žalio se Vladimir svojoj sestri.

Olesija Šiškanova kaže da je njen brat čak morao da farba oružje da prekrije tragove rđe.

- Ovo je noćna mora. Uskoro ćemo sami morati i granate da kupujemo - čuje se kako Vladimir priča sestri u snimku koji je postavila na rusku društvenu mrežu VK.

Vladimirova priča nije jedina. Širom zemlje mobilisani kupuju sve što im treba da prežive na frontu, od toplog veša do štitnika. Sve je više dokaza da Rusija svojim vojnicima više ne može da pruži ni ono najosnovnije kada stignu na front.

Na Telegramu postoji na desetine grupa u kojima sestre i žene mobilisanih muškaraca dele savete gde je najbolje kupovati opremu koja im je potrebna na frontu u Ukrajini.

- Od jutra do mraka češljam internet, da bih našla najpovoljnije - kaže Anastasija, članica grupe "Pomoć za vojnike", koja se nalazi u ruskom regionu Sverdlovsk na Uralu.

Cene otišle u nebesa

Anastasija kaže da je lokalni vojni odsek savetovao mobilisane da ponesu svoju opremu, iako je Ministarstvo odbrane tvrdilo da će svi dobiti uniforme i sve drugo što vojniku treba.

Za neke Ruse, nedostatak osnovne opreme doprinosi spoznaji da se njihova vojska, hvaljena pre invazije kao borbena sila svetske klase, pokazala da je nedovoljno pripremljena za rat.

- Dovoljno je loše što nam odvode naše ljude, Celu platu sam potrošila da suprugu kupim opremu, kako bi imao bar neku šansu da preživi i da mi se vrati. Iskreno, ovo je takva blamaža. Haos! - kaže Anastasija.

Pomama za opremom dovela je do nestašice i naglog povećanja cena u prodavnicama odeće i onlajn radnjama koje prodaju vojnu opremu.

Prema izveštaju lista Komersant, cene pancira su porasle za 500 odsto i sada se prodaju za čak 50.000 rubalja (830 evra). Slična povećanja cena zabeležena su i za šlemove i osnovnu opremu za kampovanje.

- Nemamo zaliha. Vreće za spavanje su rasprodate dva dana nakon što je objavljena mobilizacija - kaže za Guardian Aleksej iz Ekaterinburga, vlasnik radnje koja prodaje opremu za planinarenje i boravak u prirodi.

- Imamo još par zimskih čizama i dva šatora. Ovo nam se nikad  nije desilo - kaže on.

Ono malo opreme što vojska da novopridošlim borcima je prestara i po svemu sudeći neadekvatna.

U jednom video snimku koji kruži društvenim mrežama, mobilisani ruski vojnik se žali da je dobio pancir napravljen za Airsoft igre koji nije zaista otporan na metke. Vladimir je rekao svojoj sestri da je njegova jedinica dobila airsoft nišane.

Čak i pre nego što je Putin naredio mobilizaciju, nedostaci ruske vojske, koja je na papiru druga najveća na svetu, sa budžetom od oko 66 milijardi evra godišnje, bili su vidljivi pošto Moskva nije uspela da postigne svoj cilj da brzo preuzme Kijev.

Nakon ruske vojne kampanje u Gruziji 2008. godine, ministarstvo odbrane, pod Putinovim saveznikom Sergejem Šojguom, nastojalo je da obnovi vojsku, sa ciljem da je transformiše u sofisticiranu, modernu silu, istovremeno garantujući da će iskoreniti korupciju.

Ipak, otkako su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu 24. februara, njena vojna oprema sistematski je posustajala do stepena koji je iznenadio većinu zapadnih analitičara.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je nedavno konstatovalo da su "endemska korupcija i loša logistika" i dalje uzrok lošeg učinka Rusije u Ukrajini. Ministarstvo je saopštilo da je prosečna količina lične opreme koju je Rusija davala svojim mobilisanim rezervistima "sigurno niža od ionako loše opremljenosti prethodno raspoređenih trupa".

- Ne iznenađuje me što vidim vojsku u takvom haosu - kaže Gleb Irisov, bivši poručnik vazduhoplovstva koji je napustio rusku vojsku 2020. i sada živi u SAD.

On kaže da je u vojsci uvek bilo korupcije i da se taj problem nikad nije rešavao.

- Nisu trošili ni dinar na osoblje, a ovi na funkcijama su se bogatili - tvrdi Irisov.

Opozicioni lider Aleksej Navaljni i njegov tim objavili su brojna otkrića koja povezuju visoke zvaničnike odbrane sa skupim imanjima i skrivenim bankovnim računima, uključujući istragu iz 2015. o vili od 20 miliona evra koja je navodno u vlasništvu Šojgua. Drugi podaci govore da se malverzacije dešavaju u svim redovima vojske.

Nedavna istraga BBC News Russia pokazala je da su vojni sudovi u poslednjih osam godina izrekli više od 550 kazni za krađu odeće iz vojnih zaliha. Ukupno, tokom istog perioda, sudski podaci su otkrili da je otvoreno više od 12.000 slučajeva korupcije koji su uključivali krađu vojne opreme, a neki su se desili čak i nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Razmere Putinove masovne mobilizacije sada su pogoršale neke od već postojećih problema, rekao je Pavel Luzin, nezavisni ruski vojni ekspert.

- Rusija jednostavno nije bila spremna za mobilizaciju ovog obima. Bilo je osuđeno na logističke probleme - rekao je Luzin.

On je objasnio da je Kremlj u poslednje dve decenije nastojao da revidira svoju vojsku, udaljavajući se od vojske zasnovane na regrutaciji na vojsku koja zavisi od profesionalnih snaga.

- Kada je objavljena mobilizacija nije postojao mehanizam da se ona i sprovede - smatra ovaj ekspert.

Problemi sa opremom i logistikom sada su postali toliko veliki da bi ih vlasti ignorisale.

U sredu je Valentina Matvijenko, visoki političar i član Putinovog saveta za bezbednost, naredila antimonopolskim agencijama u zemlji da regulišu tržišne cene vojne opreme.

- Cene osnovnih stvari za mobilisane regrute su skočile u nebo. Nije jasno zašto, na osnovu čega - rekla je Matvijenkova.

Nekoliko sati nakon njene izjave, ruski premijer Mihail Mišustin pozvao je kompanije da "brzo povećaju proizvodnju opreme i tehnologije" potrebne za ono što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coas

    21. oktobar 2022 | 09:32

    Vladimir javio sestri a ona celom svetu. Kakva efikasnost, bravo.

  • Nikolas

    21. oktobar 2022 | 10:01

    A DA JE TAKO NATO BI BIO VEC U MOSKVI !!!

  • Dzu

    21. oktobar 2022 | 09:50

    Zemlja koja godnama izdvaja najvise iz budzeta za vojsku nema pancire u to moze samo glup da poveruje !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA