≫ 

U Španiji uhapšena grupa "ljubavnih prevaranata": Među žrtvama i žena iz Hrvatske

Do sada je identifikovano najmanje 20 žrtava, a većina su neudate žene

  • 1
Internet prevara prevare, sajber kriminal, haker Foto-ilustracija: Shutterstock

Strani mediji javljaju da je španska policija razbila bandu tzv. ljubavnih prevaranata na Majorci za koje se tvrdi da su preko interneta prevarili brojne žrtve u nizu evropskih država, uključujući i Hrvatsku, za ukupno daleko više od milion evra.

Uhapšeno je 16 osoba, saopštila je u četvrtak španska policija, a među njima je i osumnjičeni vođa bande, 27-godišnjak iz Nigerije.

Do sada je identifikovano najmanje 20 žrtava, a većina su neudate žene. Mediji su citirali portparola policije koji je rekao da je to "jedna od najvećih operacija u borbi protiv sajber kriminala u Evropskoj uniji", piše Index.

Prema službenim informacijama, varalice su postupile na sličan način kao i izraelski prevarant Simon Leviev, čija je priča ispričana u Netflix-ovom dokumentarcu "The Tinder Swindler".

Virtuelne veze sa ženama uspostavljale su se na platformama za upoznavanje uz pomoć lažnih profila. Zatim su strpljivo zadobili poverenje žrtve i u određenom trenutku zatražili uplatu novca u izmišljenim hitnim slučajevima.

Istraga je nazvana "Operation Marine" i započela je slučajem u Alikanteu u istočnoj Španiji.

Unajmili glumca da glumi američkog vojnika

Prema navodima policije, prevaranti su sarađivali sa zgodnim glumcem koji je odrađivao videopozive sa svojom žrtvom i predstavljao se kao američki vojnik.

Više puta je tražio finansijsku pomoć, uključujući novac za avionske karte, plaćanje poreza i novac za zaštitu - i dobio bi je. Samo od žene u Alikanteu banda je uzela 835.000 evra, navodi se.

Prema dosadašnjim saznanjima policije, internet ljubavni prevaranti varali su žene u Nemačkoj, Italiji, Španiji, Finskoj, Luksemburgu, Poljskoj, Litvaniji, Rumuniji, Hrvatskoj i Slovačkoj.

Novac koji je prebacivan na račune u inostranstvu, između ostalog u Indoneziju i Maleziju, ulagali su i u bitcoin.

Osim navodnog šefa iz Nigerije, uhapšene su i druge osobe u dobi od 19 do 31 godine, državljani Španije, Rumunije, Meksika i Kube i drugih zemalja Latinske Amerike. Terete se za prevaru, krivotvorenje i članstvo u zločinačkoj organizaciji.

Video: Na hiljade ljudi prevareno: Hapšenje zbog lažnih nagradnih igara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA