≫ 

Pogubljen čovek koji je ubio ćerku staru 9 meseci: Beba plakala dok je igrao igrice, on joj slomio kičmu

Igrao je video igrice kada ga je prekinuo plač njegove devetomesečne ćerke Brijane Viktorije Kol. Bendžamin Kol je u besu zgrabio zglobove svoje ćerke dok je ležala na stomaku i vukao ih sve do njene glave, slomivši joj kičmu, a beba je potom nasmrt iskrvarila. Zatim se vratio svojoj video igrici

  • 3
Benjamin Cole Foto: Tanjug/AP

Muškarac je pogubljen juče jer je brutalno ubio svoju ćerku uprkos tome što advokati tvrde da "nije bio svestan da će biti ubijen".

Bendžamin Kol je čekao na smrtnu kaznu 20 godina nakon što je osuđen za ubistvo 2002. godine.

Njegovi advokati podneli su tužbu u poslednjem trenutku američkom Okružnom sudu za severni okrug Oklahome u nadi da će sud naložiti raspravu o osuđenikovoj "sposobnosti".

Međutim, upravnik državnog zatvora Oklahoma je navodno odbio da pokrene saslušanje i umesto toga je naredio procenu od strane državnog lekara u kojoj je utvrđeno da je osuđenik potpuno kooperativan.

Kol je ubijen smrtonosnom injekcijom u zatvoru Oklahoma u SAD, pogubljen zbog zločina koji je šokirao naciju.

Igrao je video igrice kada ga je prekinuo plač njegove devetomesečne ćerke Brijane Viktorije Kol.

U besu je zgrabio zglobove svoje ćerke dok je ležala na stomaku i vukao ih sve do njene glave, slomivši joj kičmu, a beba je potom nasmrt iskrvarila.

Zatim se vratio svojoj video igrici.

Slučaj je otišao na sud, a advokat Ema Rols rekla je da se Kol nije izjasnio krivim zbog svog psihičkog stanja.

Tvrdili su da je patio od šizofrenije, uzrokovane identifikovanom lezijom mozga i drugim faktorima, na primer ekstremnim zlostavljanjem koje je pretrpeo kao dete.

- Imao je neke fiksne zablude o veoma hiperreligioznoj ideologiji i ponuđen mu je dogovor nakon što je dao potpuno priznanje prihvatajući odgovornost za smrt svoje ćerke - rekla je Rols.

- Verujem da bi, da je bio kompetentan, prihvatio taj dogovor da spase svoj život, ali ga je odbio. Mislim da to govori o tome koliko je bio psihički bolestan i pre početka ovog suđenja - dodala je.

Prema Odeljenju za popravne kazne u Oklahomi, za svoj poslednji obrok Kol je jeo vegetarijanske lazanje, salatu sa dresingom, tortilju i paket voćnog pića.

Nije tražio ništa posebno pa je dobio verski obrok u objektu. Pojeo ga je u sredu u 19.30 i nije dobio hranu na dan pogubljenja.

Vrhovni sud je odbio zahtev za odlaganje izvršenja u poslednjem trenutku, podnet noć pre njegovog pogubljenja.

Izjava Toma Hirda, jednog od Kolovih advokata, nakon pogubljenja, glasila je: "Bendžamin Kol je bio osoba sa ozbiljnom mentalnom bolešću čija su šizofrenija i oštećenje mozga bili nedijagnostikovani i nelečeni dugi niz godina, što je na kraju dovelo do tragičnog zločina za koji je pogubljen".

- Tokom godina dok je bio osuđen na smrt, Ben je skliznuo u svet zabluda i tame. Iako sam ga mnogo godina zastupao, često nije bio u stanju da komunicira sa mojim kolegama niti sa mnom na bilo koji smislen način. Kako se Benovo fizičko zdravlje pogoršavalo, sve više se udaljavao od stvarnosti, odbijao je da napusti ćeliju, kretao se malo i otežano i retko razgovarao sa nekim - opisao je.

- Nesavesno je da je država uskratila Benu suđenje za kompetentnost. Benu je nedostajalo racionalno razumevanje zašto mu je Oklahoma danas oduzela život. Dok Oklahoma nastavlja sa svojim nemilosrdnim maršom da pogubi jednog za drugim mentalno bolesnog, traumatizovanog čoveka, trebalo bi da zastanemo da se zapitamo da li smo to zaista ono što jesmo i ko želimo da budemo - zaključio je.

Ranije ove nedelje, Kolov tim je takođe podneo zahtev za odlaganje izvršenja, ali je to odbijeno nakon što je sud tvrdio da je on psihički sposoban.

Video: Ovo je zgrada u kojoj se dogodio stravičan zločin u Vršcu: Otac je udavio ćerku (2), pa se obesio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    21. oktobar 2022 | 17:07

    Било би нормално монструму сломити кичму и оставити га да цркне од глади...

  • Nena

    21. oktobar 2022 | 20:01

    Takve presude trebaju uvesti u Srbiji.

  • Boža zemunac

    21. oktobar 2022 | 23:02

    I kod nas u Srbiji treba vratiti smrtnu kaznu pod hitno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA