≫ 

Odležao 21 godinu zbog silovanja i ubistva Lene i njene sestre: Konačno dokazao da je nevin, planira tužbu?

Kristijansen je u međuvremenu pušten iz zatvora i možda će imati pravo da tuži državu i traži odštetu od skoro tri miliona dolara (oko 30 miliona norveških kruna)

  • 1
Silovane devojčice Foto: Privatna arhiva

Vig Kristijansen je odslužio 21- godišnju zatvorsku kaznu zbog silovanja dve devojčice, ali je u međuvremenu, nakon ponovnog ispitivanja dokaza, tužilaštvo odbacilo optužbe protiv njega.

Ovaj slučaj mnogi nazivaju najvećim neuspehom norveškog pravosuđa.

Kristiajnsena su dva suda 2001. i 2002. godine osudile na maksimalnu kaznu zatvora zbog silovanja i ubistva Sofije i Lene, čija su tela pronađena u šumi blizu jezera gde su se kupale.

Slučaj ubistva i silovanja dve devojčice izazvao je početkom 2000-ih veliki šok među Norvežanima.

Nakon što je ovaj slučaj prošle godine ponovo otvoren, svedočenje optuženog Jana Helgea Andersona je diskreditovano. On je ranije svog prijatelja Viga Kristijansena označio kao glavnog izvršioca ubistva.

Dvadeset godina kasinije DNK analiza je pokazala da teorija da je više oosba bilo umešano u zločin nije tačna, a takođe je otkriveno da je Kristijansonov telefon u tom trenutku bio daleko od mesta nesreće.

Državni tužilac je rekao da je ovaj slučaj ostavio tragične posedice posebno po Kristijansena koji je odležao više od 20 godina i koji je zbog toga veliki deo života proveo zatvoren.

- Želim da mu se u ime celog tužilaštva izvinim za nepravdu - rekao je tužilac, piše Daily Mail.

Kristijansen je u međuvremenu pušten iz zatvora i možda će imati pravo da tuži državu i traži odštetu od skoro tri miliona dolara (oko 30 miliona norveških kruna).

Njegovu oslobađajuću presudu će morati da potvrdi sud, ali s obzirom na to da je tužilac odustao od optužbe, to će biti čista formalnost.

Sudija Emili Mel rekla je na konferenciji za novinare da će Apelacioni sud uskoro da potvrdi oslobađajuću presudu.

Ona je takođe najavila da će biti sprovedena nezavisna istraga koja bi trebalo da utvrdi kako je došlo do propusta nadležnih organa.

Uloga Andersona, koji je u prvoj presudi označen kao saučesnik u zločinu, a koji je osuđen na blažu kaznu zatvora, sada će biti dodatno ispitan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KAMENI Jagodina.

    23. oktobar 2022 | 09:58

    Ne postoji taj novac s kojim se moze platiti robijanje nevinog coveka. Ali skidanje ljage s njegovog imena i licnosti svaka cast za pravosudne organe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA