≫ 

Tras poslednji radni vikend provela na žurci, osoblje plače za njom: Laknulo mi je, barem sam bila premijerka

Tras je podnela ostavku prošle nedelje posle 45 dana na funkciji, priznajući da nije mogla da ispuni ekonomske planove o smanjenju poreza

  • 0
Liz Tras Liz Truss Foto: Tanjug/AP

Britanska premijerka Liz Tras, koja je prošle nedelje nakon 45 dana na funkciji podnela ostavku, ovaj vikend provela je na žurci u Čekersu, pišu britanski meiji.

Odlazeća liderka Torijevaca sinoć je trebalo da održi skup za bliske saradnike.

Međutim, britanski mediji pišu, da je njeno osoblje danima očajno i u suzama, posebno nakon što je podnela ostavku.

- Ne brinite, laknulo mi je što je sve gotovo. Barem sam bila premijerka - navodno je Tras poručila svojim saradnicima, piše The Mirror.

Tras je, navodno, večeru za bliske saradnike finansirala iz svog džepa u skladu sa vladajućim pravilima.

Otkako je podnela ostavku Liz Tras se držala dalje od medija i nije davala nove izjave.

Međutim, paparaci su uspeli da fotografišu premijerku dan nakon ostavke, dok je u opuštenom izdanju džogirala.

U međuvremenu je saopšteno da će Liz Tras imati pravo da na godišnjem nivou dobija oko 115.000 funti (oko 130.000 evra), ali se pojedini političari bune zbog toga. Među najistankutijim protivnicima je Keir Starmer koja je zahtevala od nje da odbije ono što joj po zakonu sleduje najviše jer je na poziciji provela svega 45 dana.

Liz Tras Liz Tras podnosi ostavku ispred rezidencije Foto: Tanjug/AP

Kandidati za predsednika stranke

Bivši britanski ministar finansija Riši Sunak potvrdio je da ulazi u trku za novog lidera Konzervativne stranke i premijera, posle ostavke Liz Tras.

- Ujedinjeno Kraljevstvo je velika zemlja, ali suočavamo se s dubokom ekonomskom krizom. Zbog toga se kandidujem za lidera Konzervativne partije i vašeg sledećeg premijera - napisao je Sunak na Tviteru.

Prethodno je predsednica Donjeg doma britanskog parlamenta Peni Mordant izjavila da ostaje u trci za novog lidera torijevaca i premijera, dok bivši premijer Boris Džonson, koji se juče vratio u London s odmora i prikupio neophodnih 100 glasova podrške konzervativaca da uđe u izbornu trku, još nije potvrdio da će se kandidovati.

Tras je podnela ostavku prošle nedelje posle 45 dana na funkciji, priznajući da nije mogla da ispuni ekonomske planove o smanjenju poreza.

Kandidati koji bi mogli da zamene odlazeću premijerku moraju u kratkom vremenskom periodu da sakupe podršku, pošto se nominacije završavaju u ponedeljak u 14 časova po lokalnom vremenu.

Ime novog lidera konzervativaca, odnosno premijera Britanije, biće objavljeno 28. oktobra, a izabraće ga oko 170.000 članova stranke koji će glasati onlajn.

Video: Ko je nova upravnica Njukasla? Umalo britanska princeza, član kraljevske porodice hteo da je ženi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA