≫ 

Boris Džonson doneo konačnu odluku o kandidaturi za predsednika stranke

On kaže da je imao podršku 102 poslanika, ali ne može da potvrdi ovu cifru jer je samo 57 poslanika javno izjavilo svoju podršku

  • 1
Britanija premijer kraljica Elizabeta Queen Elizabeth Boris Džonson Boris Johnson Boris Džonson Boris Johnson Foto: Profimedia/Dominic Lipinski / PA Images

Bivši britanski premijer Boris Džonson najavio je da se neće boriti za vođstvo Torijevaca.

On kaže da je, uprkos tome što mu je potrebna podrška poslanika za kandidovanje, došao do zaključka da "to jednostavno ne bi bilo ispravno jer ne možete efikasno da vladate ako nemate jedinstvenu stranku u parlamentu", piše BBC.

On kaže da je imao podršku 102 poslanika, ali ne može da potvrdi ovu cifru jer je samo 57 poslanika javno dalo svoju podršku.

Sunak potvrdio kandidaturu za premijera Velike Britanije

Bivši britanski ministar finansija Riši Sunak potvrdio je danas da ulazi u trku za novog lidera Konzervativne stranke i premijera, posle ostavke Liz Tras.

- Ujedinjeno Kraljevstvo je velika zemlja, ali suočavamo se s dubokom ekonomskom krizom. Zbog toga se kandidujem za lidera Konzervativne partije i vašeg sledećeg premijera - napisao je Sunak na Tviteru.

Prethodno je predsednica Donjeg doma britanskog parlamenta Peni Mordant izjavila da ostaje u trci za novog lidera torijevaca i premijera, dok bivši premijer Boris Džonson, koji se juče vratio u London s odmora i prikupio neophodnih 100 glasova podrške konzervativaca da uđe u izbornu trku, još nije potvrdio da će se kandidovati.

Tras je podnela ostavku prošle nedelje posle 45 dana na funkciji, priznajući da nije mogla da ispuni ekonomske planove o smanjenju poreza.

Kandidati koji bi mogli da zamene odlazeću premijerku moraju u kratkom vremenskom periodu da sakupe podršku, pošto se nominacije završavaju u ponedeljak u 14 časova po lokalnom vremenu.

Ime novog lidera konzervativaca, odnosno premijera Britanije, biće objavljeno 28. oktobra, a izabraće ga oko 170.000 članova stranke koji će glasati onlajn.

Video: Sve ispale premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA