Isakovići sa petoro dece u Nemačkoj ostali bez posla i stana: Žive od dečijeg dodatka, uskoro im stiže prinova

Isaković je roditelj petoro dece, a za manje od tri nedelje dobiće još jednu bebu

  • 19
Novac, evri, pare, penzija, Momak depresija tuga očaj muškarac očajan depresivan tužan Foto: Pixabay, Shutterstock

Porodica 41-godišnjeg Edisa Isakovića pre dve godine se iz Županje preselila u Nemačku, u blizini grada Frojdenštata. Čini se da ih niko nije pripremio na ono što ih čeka, posebno nakon što je ovaj otac petoro dece dobio otkaz u pilani u kojoj je radio.

Pre toga otkaz je u istoj firmi dobila i njegova nevenčana 39-godišnja supruga Defija nakon što je njen šef saznao da je trudna. S obzirom na to da su živeli u stanu u vlasništvu šefa firme u kojoj su radili, on ih je odjavio s te adrese i do kraja decembra moraju da se isele.

Isaković je roditelj petoro dece, a za manje od tri nedelje dobiće još jednu bebu.

Preživljavaju sa 1.600 evra dečijeg dodatka i život im nije ni približno onome što su očekivali kada su se trbuhom za kruhom iz Hrvatske preselili u Nemačku.

- Morao sam od oca da pozajmim 10.000 evra kako bih preživeo. Otac mi je dao svu svoju ušteđevinu. Baka mi je dala još 5.000 evra, od čega smo kupili automobil jer živimo na selu, pa nam je potreban. Međutim i njega sam pre mesec dana prodao jer nisam više imao novca. Sramota me je situacije u kojoj sam se našao - kazao je Isaković za Fenix-magazin.

Javio se na oglas

Pre nego što je došao u nemačku Edis je radio u Engleskoj. Po povratku u Hrvatsku zaposlio se u Županji u firmi koja se brine o očuvanju šuma. Mislio je da će njegova deca imati bolji život u Nemačkoj, pa je ubrzo uspeo da pronađe posao na planini i sa porodicom se doselio u selo blizu Frojdenštata.

- Oglas za posao sam video na Fejsbuku. Dobro govorim engleski jezik, javio sam se na oglas i dobio posao. Počeo sam da radim na tamošnjoj pilani. Kasnije je u pilanu došla da radi i moja nevenčana supruga. Dvojica mojih sinova iz prvog braka i moja 18-godišnja ćerka, svi oni su ovde počeli da idu u školu. Šef firme nam je dao stan u najam, koji smo plaćali 550 evra - kaže on.

On kaže da su u Hrvatskoj ostali njegova 20-godišnja ćerka, koja se osamostalila, i najmlađa ćerkica.

Kaže da je s nevenčanom suprugom radio od jutra do mraka težak fizički posao.

- Kad je nakon godinu dana žena ostala trudna, javili smo to šefu, a on joj je odmah dao otkaz. Oboje smo bili u stalnom radnom odnosu. Koliko smo bili vredni i dobri u svom poslu, dokaz je i zahvalnica koju smo dobili pre nego što je ona ostala u drugom stanju - objašnjava Isaković.

Borba za opstanak

Tada je počela njihova borba za opstanak u Nemačkoj. Isaković navodi da su angažovali advokata, koji je preuzeo slučaj njegove supruge.

- Nakon tužbe mene su na radnom mestu počeli da maltretiraju i ponižavaju na sve načine. Otežavali su mi posao valjda kako bih i sam dao otkaz. Takvu sam torturu izdržao mesec dana, a onda sam imao manju operaciju noge. Lekari su mi operisali dobroćudni tumor, pa sam morao na bolovanje. Svakih pet dana sam dobijao pismo od šefa u kom mi piše da se vratim na posao ili ću dobiti otkaz – navodi Isaković i dodaje da je šefu dostavio lekarsku dokumentaciju o bolovanju.

Sud je u međuvremenu doneo odluku da firma mora da vrati njegovu ženu na posao budući da je advokat uspeo da reši sve potrebno za nastavak radnog odnosa. Međutim, to nije sprečilo šefa da im oboje uruči otkaz i otkaže i ugovor o stanu u kom je porodica živela.

- Deca mi idu u školu i ne znam šta ću. Šef nas je najpre odjavio s adrese na kojoj stanujemo, a mi smo tad uredno plaćali stan i 20 dana uopšte nismo znali da smo odjavljeni. Otkaz mi je uručio tek 31. jula. Nakon što nas je odjavio s te adrese, automatski je prestao da stiže dečiji dodatak. Mesecima nisam imao nijedan evro jer primanja nismo imali - priča Isaković.

Hrvatsko državljanstvo

Oboje imaju hrvatsko državljanstvo. Nakon otkaza uspeli su da se izbore za ostanak u Nemačkoj i za pravo na dečji dodatak.

- Niko nije želeo da nam pomogne jer su šef i njegova dva sina "bog i batina" u tom mestu. Sada nijedan advokat iz tog mesta ne želi da uzme moj slučaj jer se ne usuđuju da ništa urade protiv njih - navodi Isaković.

On dodaje do su uspeli da reše problem s adresom, pa je ponovo počeo da im stiže dečiji dodatak.

Isaković navodi da stan nisu platili od juna jer nemaju od čega. Poslodavca je molio za ugovor o najmu stana kako bi mogao da dobija pomoć od centra za zapošljavanje. Dobio ga je tek u septembru i centar je platio stan, međutim, drugu pomoć na koju imaju pravo zbog malih primanja još nisu dobili.

Pokušali su da pronađu i unajme novi stan, međutim, niko ne želi da ih zaposli jer nemaju primanja.

- Supruga je sad na porodiljskom bolovanju. Uskoro ćemo dobiti bebu, a moramo da se iselimo iz stana. Ne znam više šta da radim, kao da se sve urotilo protiv nas, Na svašta sam pomišljao ali ne želim da uništim život svojoj porodici. Ne vidim izlaz iz ove situacije  - kaže Isaković.

Video: Nemačka u šoku: Pronađeno pet leševa dece u stanu, majka skočila pod voz

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    24. oktobar 2022 | 15:17

    Kad nemaš siguran posao i sigurnu egzistenciju ne pravi se petoro dece,trebao si o tome da misliš ranije

  • mak

    24. oktobar 2022 | 14:39

    Da li je otišao da radi ili turski sistem, pravi decu i živi od socijalne pomoći?

  • I3

    24. oktobar 2022 | 15:18

    Da li zeli da mu se doniraju pare? Nek se vrati kuci, tamo ce imati posao i sve. A ne da kuka a ostaje na istom mestu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA