≫ 

Istaknuti pakistanski novinar ubijen u Keniji: Njegove kolege protestovale u Karačiju

Aršad Šarif je bio kritičar pakistanske vojske, kao i glasni pristalica svrgnutog premijera Imrana Kana, a napustio je Pakistan u avgustu nakon što se požalio na uznemiravanje

  • 0
Arshad Sharif, Aršad Šarif, novinar, Pakistan, ubistvo Foto: Tanjug/AP

Istraga je počela u Keniji nakon što je poznatog pakistanskog novinara Aršada Šarifa ubila policija na barikadi u nedelju.

On je smrtno ranjen dok je bio suvozač u vozilu u pokretu nakon što se ono nije zaustavilo, navodi se u saopštenju policije.

Šarif je bio kritičar pakistanske vojske, kao i glasni pristalica svrgnutog premijera Imrana Kana.

Ovaj 49-godišnjak je napustio Pakistan u avgustu nakon što se požalio na uznemiravanje, piše BBC.

Prethodno je bio u Velikoj Britaniji i Dubaiju pre nego što je otputovao u Keniju. Ne zna se tačno šta je radio u istočnoafričkoj zemlji.

Novinari u pakistanskom gradu Karačiju održali su u ponedeljak ulični protest zbog njegovog ubistva.

Kenijska policijska nadzorna služba - Nezavisna uprava za nadzor policije (Ipoa) - saopštila je da je poslala svoj tim za brzo reagovanje na mesto pucnjave u nedelju uveče u okrugu Kajiado u blizini glavnog grada Najrobija.

Tim će istraživati "navodno policijsko ubistvo pakistanskog državljanina", rekla je novinarima predsedavajuća Ipoe En Makori.

U saopštenju policije navodi se da žali zbog "nesrećnog incidenta".

Policajci su postavili blokadu na putu dok su tražili ukradeni automobil. "Motorno vozilo (pokojnika) naletelo je na policijsku barijeru kroz koju su se vozili. Tada je na njih pucano", dodaje se u saopštenju.

Pakistanski premijer Šehbaz Šarif (koji nije u srodstvu sa ubijenim Šarifom) napisao je na Tviteru da je "duboko tužan zbog šokantne vesti o tragičnoj smrti novinara Aršada Šarifa".

Kasnije je rekao da je razgovarao sa kenijskim predsednikom Vilijamom Rutom zahtevajući "fer i transparentnu istragu... Obećao je sveobuhvatnu pomoć, uključujući ubrzanje procesa vraćanja tela Pakistanu".

Pakistanski ministar informisanja Marijum Aurangzeb upozorio je ljude da ne spekulišu o okolnostima smrti.

U kratkoj poruci na Tviteru, Šarifova supruga Haveria Sidik rekla je da je izgubila "prijatelja, muža i svog omiljenog novinara".

Pozivajući na "odgovarajuću sudsku istragu", bivši premijer Kan rekao je da je "šokiran" onim što je opisao kao "ubistvo", dodajući da je "platio najveću cenu što je govorio istinu".

Kan je smenjen sa vlasti u aprilu nakon što mu je izglasano nepoverenje. Šarif, koji je podržao Kana, tada je počeo da se žali da ga državna Federalna istražna agencija maltretira i on je napustio zemlju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA