Kroz istoriju najbliži saveznici, a sad Britanija i SAD imaju i ovo zajedničko: Šta vezuje Kamalu i Sunaka?

Političku vrhušku dve velike sile čine političari indijskog porekla

  • 1
Kamala Haris, Riši Sunak Foto: Tanjug/AP

Svet do juče nije mogao da zamisli da će se na čelnim pozicijama u dve velike sile, inače dva najbliža saveznika, istovremeno naći deca imigranata indijskog  porekla - Riši Sunak kao novi premijer Velike Britanije i Kamala Haris kao potpredsednica SAD.

Pri tome su oboje, stupivši na dužnost razbili viševekovne društvene tabue. Osim što je Afroamerikanka, Kamala Haris je 2019. postala prva žena na toj funkciji, a Sunak prvi predsednik britanske vlade koji nije belac. Sa 42 godine, Sunak je i najmlađi britanski premijer.

Imenovanje Rišija Sunaka na mesto premijera možda nisu toliko slavili u Britaniji, ali su zato u njegovoj dedovini bili oduševljeni.

Više od milijardu Indijaca širom sveta ove nedelje slavi Divali "festival svetlosti", a imenovanje njihovog sunarodnika Rišija Sunaka za novog britanskog premijera pružilo je još jedan razlog za slavlje.

Akshata Murthy Ašksta Sunak Foto: Ian West / PA Images / Profimedia

- Nema lepše stvari od imenovanja Rišija Sunaka na dan kad slavimo Divali - rekao je Radživ Dogra, bivši indijski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu u telefonskom razgovoru za NBC News.

Sunak, koji je indijskog porekla, u ponedeljak je postao lider konzervativaca a juče je imenovan za premijera.

U samoj Indiji neki građani su oduševljeni činjenicom da je neko njihove vere došao na čelo Ujedinjenog Kraljevstva.

Indija, Sunak, proslava Foto: Tanjug/AP

- Indijac u Dauning stritu 10 je nešto predivno i presrećni smo zbog toga, i to baš na Divali. Iako je Britanac, učinio je Induse ponosnim što je jedan od nas postao tako velik - kaže Satiš Verna, vlasnik jedne radnje u Delhiju. Naročito su ponosni što se Sunak iako na čelu Britanije ne odriče svog porekla i vere.

Guardian podseća da je Sunak zakletvu kao poslanik položio na hinduističkom religijskom spisu od 700 stihova na sanskritu Bhagavad-Gita.

Za arhitektu Šašanka Džaina, pak, Sunakova veroispovest je irelevantna. Jednostavno, Indijci su ponosni što je neko njihovog porekla stigao do najviše pozicije u jednoj drugoj zemlji.

- Ovo je definitivno trenutak nacionalnog ponosa i samo se nadam da će uneti pozitivnu politiku u odnos između Indije i Britanije, ali ipak ne treba brkati stvari, na kraju krajeva, on pripada toj zemlji a ne Indiji - objašnjava Džain.

Slično je bilo i kada je Kamala Haris postala potpredsednica SAD 2019. godine. Rođena je u Kaliforniji kao ćerka dvoje imigrantskih roditelja: majke rođene u Indiji i oca rođenog na Jamajci. Nakon razvoda roditelja, Kamalu Haris je prevashodno odgojila njena samohrana hinduistička majka, Šjamala Gopalan Haris sa kojom je često putovala u Indiju.

Kamala Haris, Džo Bajden, praznik Divali, Bela kuća Foto: Tanjug/AP

Ali razlika je u tome što je Sunak rođen i odrastao u Engleskoj i što su njegove veze sa Indijom slabije.

Takođe, za razliku od Haris čija rodbina živi na jugu Indije, veruje se da Sunak nema rođake u Indiji. Njegov jedini rođak u toj zemlji je njegova tazbina koja je dobro poznata po kompaniji Infosis koju je njegov tast osnovao i pretvorio u softverskog giganta.

Video: Venčali žabe da privole Bogove, a nakon ceremonije ih poslali na medeni mesec

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA