Napušteni bunker u ukrajinskom gradu krije tajnu Putinove ratne mašine: Rusi pobegli, iza sebe ostavili trag

Kada su ruske trupe pobegle iz ukrajinskog grada Balaklija prošlog meseca, iza sebe su ostavili stotine dokumenata koji detaljno opisuju unutrašnje funkcionisanje ruske ratne mašinerije

  • 12
Balakliia, grad, Ukrajina, Balakliya Foto: Oleksandr Khomenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ruski vojnici su iz Balaklije u Harkovskoj oblasti pobegli pre nekoliko nedelja, ali su svuda ostavili svoje tragove.

Betonske stepenice vode u podrum napuštenog štaba ruske vojske u malom gradu na istoku Ukrajine, dok na čeličnim vratima piše komandna grupa. Neki papiri bačeni su u peć, drugi su rasuti na podu.

U jednoj svesci neimenovani oficir nacrtao je vojnika i razmišljao je o odlasku kući. Tamo se, na 91 stranici, nalaze i druge informacije: koordinate ruskih obaveštajnih jedinica, evidencija poziva komandanata, detalji bitaka, poginuli ljudi i uništena oprema. I izveštaji o slomu morala i discipline.

U bunkeru se nalaze stotine stranica dokumenata, a Reuters je pogledao više od 100. Oni do detalja opisuju unutrašnje funkcionisanje ruske vojske i bacaju novo svetlo na događaje koji su doveli do najznačajnijeg poraza Vladimira Putina na bojnom polju: rusko haotično povlačenje sa severoistoka Ukrajine u septembru.

U dokumentima piše da su do kraja avgusta ruske snage bile iscrpljene, pogođene smrću, dezerterstvom i stresom zbog borbe. Dve jedinice - koje su činile oko šestinu ukupne snage – delovale su sa 20 posto svoje pune snage. Takođe se navodi i povećana efikasnost ukrajinskih snaga i drugi zaključci o tome kako se odvijao osmomesečni rat.

U nedeljama pre povlačenja, ruske snage oko Balaklije, grada oko 90 kilometara južno od Harkova, našle su se pod teškim bombradovanjem raketama HIMARS. Precizne rakete su iznova gađale komandna mesta.

Dokumenti u bunkeru imenuju pukovnika Ivana Popova kao komandanta ruskih vojnih snaga koje deluju iz Balaklije. Popov i mnogi njegovi oficiri pripadaju 11. vojnom korpusu, delu ruske mornaričke baltičke flote.

Snage Balaklije su uključivale komandanta odgovornog za držanje lokalnog civilnog stanovništva pod kontrolom. U papirima je identifikovan pod očiglednim pseudonimom, komandant V. "Granit". On je nadgledao najmanje jedan centar za ispitivanje u kojem su civili premlaćivani i ispitivani električnim šokovima, prema šestorici bivših zatočenika i ukrajinskim zvaničnicima.

Život pod okupacijom

Ruske trupe su okupirale Balakliju početkom marta. Na jugu je bio region Donbas pod kontrolom Rusije, na severu grad Harkov, ukrajinsko uporište. Vojnici su okupirali kompleks za popravku vozila na periferiji grada. On je postao centar za Balakliju i desetine okolnih sela i farmi. Tamo je, u podrumu, Reuters pronašao ostavljene ruske dokumente.

Ruski helikopteri i dronovi su stalno kružili iznad baze, rekao je Volodimir Ljovočkin, lokalac. Desetine raketnih bacača GRAD i druga vojna vozila bila su parkirana ispred.

U komandnoj sobi, reporter Reutersa video je stolove poređane u pravougaonik. Svaki je nosio crvenu tablicu vojnog odeljka: borbena koordinacija, elektronsko ratovanje, obaveštajna služba, bespilotna letelica. Komandanti odseka, uključujući i komandanta odgovornog za civilno stanovništvo, sastajali su se ovde svakodnevno, prema spiskovima koji su ostali u papirima. Reuters je identifikovao najmanje 11 oficira koji su prisustvovali ovim sastancima. Petorica oficira, uključujući pukovnika Popova, nisu odgovorili na zahteve za komentar. Do ostalih se nije moglo doći.

Pukovnik Ivan Popov bio je najviši oficir u bazi Balaklija, pokazuju izveštaji Reutersa. On je preko hijerarhije Baltičke flote podnosio izveštaje komandantu zapadnog vojnog distrikta, jednoj od najviših uloga u ruskoj vojsci, i iznad njega načelniku generalštaba Valeriju Gerasimovu, ministru odbrane Sergeju Šojguu i glavnokomandujućem, predsedniku Vladimiru Putinu.

Spiskovi osoblja pokazuju da su se regruti iz ukrajinskog regiona Luganska pod ruskom kontrolom borili zajedno sa ljudima iz 11. vojnog korpusa Rusije. Vojnici su škrabali po zidovima baze i lepili letke upozoravajući na pad Ukrajine pod nacističku vlast ako se povuku. Rusi su sa sobom doneli stare sovjetske karte Ukrajine. Plakat je opominjao vojnike: Ne pušite, ne bacajte smeće.

U svesci su se nalazile koordinate ruskih obaveštajaca, jedna jedinica se nalazila iznad vrtića.

Ljovočkin je rekao da su Ukrajinci posetili bazu nakon ruskog povlačenja. Demineri i dalje uklanjaju mine.

- Sve je minirano, stvarno su se štitili - rekao je on.

Baza je služila i kao pritvor za ukrajinske generale. Jedan vojni veteran je rekao da su ga pretukli i bacili u ćeliju, gde je držan šest dana sa nekoliko drugih ljudi.

Drugi su bili zadržani u policijskoj stanici u gradu. Regionalna policija Harkova rekla je da su ukrajinski istražitelji otkrili 22 komore za mučenje širom oslobođenih gradova i sela u regionu. U kancelariji preko puta policijske stanice, rođaci zatvorenika su ponekad molili Rusa poznatog kao komandant V. "Granit" da oslobodi njihove najmilije. Tetiana Tovstokora (57) direktorka škole, rekla je da je njen muž odbijen kada je tražio informacije o njenom pritvoru, koji je trajao nekoliko dana.

Papiri u bunkeru pokazuju da je ruski narednik dobijao 3.200 dolara mesečne plate plus bonuse, dok je narednik u separatističkim snagama dobio samo 1.400 dolara.

Dokumenti u bunkeri pokazuju da su ruski komandanti shvatali da im nedostaje vojnika. 19. jula, nekoliko sati pre bitke za Harkov, jedan oficir je na dnevnom brifingu zatražio dronove za napad na neprijatelja.

- Kvadkopteri! Hitno! - piše na jednom papiru. U pitanju su dronovi koji mogu da se kupe uradnji ili na internetu. Tri drona Mavic-3 snage su dobile 20. jula, piše u dokumentima.

Nisu odmah bili spremni za letenje, a u istom izveštaju piše da su 15 vojnika učila kako da upravljaju njima.

Dnevni izveštaj od 21. jula sadržao je još alarmantnije vesti za pukovnika Popova, komandanta balaklijskih snaga: ruska obaveštajna agencija, FSB je saznala da ukrajinske snage dovode u to područje tri veoma precizna bacača raketa HIMARS, koje su isporučile SAD. Ukrajina je tačno odredila lokacije jednog ruskog komandnog mesta i četiri skladišta koje su koristile snage Balaklije.

Tri dana kasnije, 24. jula, neko je napisao da je napad HIMARS ubio 21 ruskog vojnika koji pripadaju 336. brigadi baltičke flote.

Borba je dalje narušila moral i disciplinu među vojnicima.

"Nema zaliha"

Krajem jula, ruski oficiri bili su ubeđeni da ukrajinske snage pripremaju kontraofanzivu da "preuzmu kontrolu nad gradom", pišu dokumenti u bunkeru.

Suočena sa pojačanim ukrajinskim napadima, komanda Balaklije je krenula u regrutovanje više trupa, prema dnevnim izveštajima i zapisima u svesci štabnog oficira. Ipak, tabela od 30. avgusta pokazala je da je snaga bila na samo 71 posto pune snage. Nekim jedinicama je bilo daleko gore, prema istoj tabeli. 2. jurišni bataljon imao je 49 pripadnika. Trebalo je da ima 240.

9. brigada BARS, neregularna jedinica, imala je 23 posto predviđenog ljudstva.

Plakat Junior 888, ruski oficir koji je pričao za Reuters, opisao je borbu protiv ukrajinskog napada tokom avgusta bez adekvatne opreme. Vodio je kalendar u rovovima, koji daju sumornu sliku. Dani su obeleženi sa napad ili bekstvo, ili su imali imena komandanta ubijenih u akciji.

27. avgust je upisao kao najgori dan. Tada su, prema njegovim rečima, došli pod težak artiljerijski napad, a jedan prijatelj mu je umro na rukama.

- Nije bilo zaliha municije ili dronova - opisao je situaciju krajem avgusta.

Haos i povlačenje

Ukrajinska kontraofanziva počela je 6. septembra.

Ruski vojnik koji je tog dana bio u Harkovu rekao je da je Ukrajina napada ruske pozicije artiljerijom. Do večeri su ih ukrajinske snage zaobišle. U tom trenutku je dato naređenje da se povuku iz sela, rekao je.

Bitka je nastavljena. Između 6. i 8. septembra precizni napadi pogodili su komandni centar u Balakliji. Cela zgrada buknula je u plamen. Ljovočikin je rekao da je desetine tela ruskih vojnika izvučeno iz ruševina.

Na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama 10. septembra vide se ukrajinski vojnici kako obilaze uništeni hangar u kojem su Rusi držali svoja vozila.

- Ovo je rezultat rada HIMARSA - rekao je glas na ukrajinskom na snimku.

Natalija i Viktor, stariji par koji živi manje od 300 metara od bunkera, rekli su da su čuli stalne ukrajinske udare u poslednjim danima okupacije. Kada su napadi prestali 8. septembra, par je video 30 vojnika, od kojih su mnogi bili ranjeni, kako šepaju putem u povlačenju. Dvojica drugih stanovnika rekli su da su videli kako ruski vojnici bacaju oružje i napuštaju svoja vozila dok su bežali.

- To je bio haos, došlo je do gužve u saobraćaju - rekao je drugi lokalac Sergej.

Nedeljama nakon ruskog povlačenja, od štaba je ostao samo krater i gomila dokumenata. Iz gomile izgorele ruske opreme dizao se oblak dima.

Popov, komandant snaga, u jednom trenutku je povređen i proveo je mesec dana u bolnici, rekla je njegova supruga za Reuters. Ona je rekla da je od tada unapređen u čin generala i da će krenuti na novi zadatak. Nije otkrila gde.

Video: Bespilotne letelice napunjene eksplozivom pogodile centar Kijeva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwerty

    27. oktobar 2022 | 23:06

    Da li jos postoji neko na ovoj planeti ko veruje amerima hahaha

  • ?????

    27. oktobar 2022 | 22:28

    Malo logike,zaboravili ili namerno ostavili.Rat je to,sve je u igri....

  • Перагеније

    27. oktobar 2022 | 22:42

    Ово је већ коришћено у вези са Ираком, а богами и Авганистаном...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA