≫ 

Putin održao govor, optužio Zapad da igra opasnu igru: Samo Rusija može garantovati suverenitet Ukrajine

Putin svake godine drži govor na ovom događaju, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da se radi o velikom govoru i da će nakon njega biti diskusija

  • 73
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je danas Zapad da igra opasnu igru u svetu, kao i da snosi odgovornost za situaciju u Ukrajini a poručio je i da samo Rusija može garantovati suverenitet te zemlje.

On je u govoru na sastanku Valdaji kluba naveo i da Moskva zna gde Ukrajina priprama "prljavu bombu" i odbacio navode da bi Rusija mogla da izvede nuklearni napad.

Putin je komentarisao situaciju u svetu.

- Oni koji imaju vlast žele da žive bez ikakvih pravila - rekao je on na početku govora.

On je rekao da na Zapadu nema jedinstva i da je poslednjih meseci bilo nekoliko koraka ka eskalaciji.

- Novi centri svetskog poretka i Zapad će ipak morati da počnu dijalog, što pre, to bolje - rekao je Putin.

Dalje je optužio Zapad da učestvuje u "opasnoj, prljavoj i smrtonosnoj" igri.

Putin je dodao da Zapad "nameće svoje vrednosti, potrošačke modele, oni nastoje da standardizuju te modele" svetu.

- Čovečanstvo ima dva izbora: ili ćemo nastaviti s problemima koji opterećuju sve ili ćemo raditi zajedno. Ja verujem u zdravu pamet, uvek i jesam - rekao je Putin i pozvao Zapad da poradi na zajedničkoj budućnosti s Rusijom.

On je spomenuo i zapadnu kulturu, za koju kaže da potiskuje sve ostale.

On je poručio onima u Moskvi da poništavanje kulture "uništava sve što je živo i kreativno i usporava rast slobodne misli".

Putin je rekao da Zapad vidi ruku Kremlja u svemu što dolazi iz Rusije.

- Trebalo bi bolje da razmisle... ne mogu jednostavno prebaciti krivicu na Kremlj - rekao je on.

Putin je rekao da niko ne može da diktira Rusiji kakvo društvo da izgradi.

Prema njegovim rečima, SAD nemaju ništa da ponude svetu, osim svoje dominacije.

Ruski predsednik je istakao da Rusija sebe ne vidi kao neprijatelja Zapadu i ukazao je na nedostatak stabilnosti u odnosima sa Zapadom.

- Nekada se samo nekoliko zemalja odlučilo suprotstaviti Americi, sada je to više njih. Svaki put kada Zapad krene da ispoljava hegemonizam, plaća kaznu. Svaki put sve veću. Postoje dva tipa Zapada - onaj koji se drži tradicionalnih hriščanskih vrednosti i onaj neokolonijalni, kozmopolitski, globalni. Mi nikada nećemo prihvatiti ovaj drugi - rekao je Putin.

- Zapad je podržavao i teroriste na ruskom tlu, ali smo ih porazili, zahvaljujući i Čečenima. Hvala bogu pa je Rusija preživela sve nevolje tih vremena - rekao je Putin.

- Imamo poruku za NATO: prestanimo da budemo neprijatelji. Hajde da živimo u miru i slozi. A šta smo dobili? Pritisak na naše granice, želju da se Rusiju pretvori u sredstvo njihovih političkih ciljeva - poručio je Putin.

On je poručio da Rusija neće postati novi hegemon.

Putin je predložio da se razmotri pitanje reforme Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti UN rekavši da ova organizacija treba da odražava svetsku raznolikost.

Kako je ocenio, iza svoje bahatosti jedan broj evropskih zemalja ne primećuje da su već postali vazali, često bez prava glasa.

- Zadatak Zapada je bio razumljiv – da učvrsti bezuslovnu dominaciju u svetu, kako u ekonomiji, tako i u politici, stavljajući resurse cele planete u službu "takozvane nove globalne međuzavisnosti - rekao je Putin.

Štaviše,  kako je ocenio, u ovom sistemu Zapad je na početku sebi dao ogromnu prednost, pošto je sam razvio svoje principe i mehanizme. Takođe je optužio Zapad da koristi ekonomske sankcije i "obojene revolucije" protiv rivala jer ne može da izdrži poštenu konkurenciju rastuće ekonomske i političke moći Azije.

Putin je za situaciju u Ukrajini okrivio Zapad. On je rekao da nije Rusija odgovorna za sadašnju situaciju u Ukrajini.

- Da li smo tamo izvršili državni udar, koji je doveo do niza tragičnih događaja, uključujući našu specijalnu vojnu operacija? – rekao je Putin, govoreći na Valdajskom forumu.

Prema njegovim rečima, ono što se događa u Ukrajini, nisu promene koje se dešavaju sada ili od početka specijalne vojne operacije, već su rezultat geopolitičkih tektonskih promena.

- Te promene se dešavaju mnogo godina. To su tektonski poremećaji celog globalnog poretka - rekao je on.

Kako je naveo, tenzije su se akumulirale i dogodio se zemljotres.

- Ove tenzije su se dešavale i ranije. Novi centri moći nastaju. Nisam ja jedini koji to kaže. Te promene se dešavaju zbog objektivnih razloga - rekao je

- Zapad nas je doveo do ove tačke u Ukrajini - istakao je.

Razlog za pokretanje "specijalne vojne operacije" je, kaže Putin, bezbednost ljudi u Donbasu.

On je rekao da Donbas ne bi preživeo sam, da Rusija nije vojno intervenisala.

Rekao je i da stalno razmišlja o ruskim vojnicima poginulim u Ukrajini, ali da Moskva nije imala izbora nego da pokrene "specijalnu vojnu operaciju".

Rekao je da su troškovi sukoba, uključujući rusku ekonomiju, neizbežni i da Rusija jača svoj suverenitet.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Putin je nazvao istorijskom činjenicom to što su Rusi i Ukrajinci jedan narod ali da su završili u različitim državama.

- Lenjin je Ukrajini dao Donbas. Ukrajina je veštačka zemlja - rekao je.

Na pitanje da li se može smatrati građanskim ratom to što se dešava između Rusije i Ukrajine, on je odgovorio: "Donekle, da".

Samo Rusija može biti garant suvereniteta Ukrajine jer je, kako je naveo, upravo Rusija ta koja je stvorila suverenitet Ukrajine.

Putin je ponovio i da je širenje NATO bilo neprihvatljivo za Rusiju, i da su to svi znali ali su jednostavne ignorisali ruske bezbednosne interese.

Uveren je da se svet nalazi pred najtežom decenijom od Drugog svetskog rata.

- Stojimo na istorijskoj prekretnici. Predstoji verovatno najopasnija, najnepredvidivija i istovremeno najvažnija decenija od kraja Drugog svetskog rata - kaže Putin.

Govoreći o nuklearnom naoružanju, Putin je rekao da sve dok ono postoji, postoji i opasnost od njegove upotrebe. Ipak, kako je naglasio, ne vidi smisao u nuklearnom udaru na Ukrajinu. Podsetio je da je jedina zemlja koja je u istoriji upotrebila nuklearno oružje protiv nenuklearne zemlje je SAD.

Dodao je i da Sjedinjene Države pokušavaju da sustignu Rusiju u stvaranju hipersoničnog oružja, da im to još nije pošlo za rukom, ali da je pitanje vremena kada će se to desiti.

Osvrnuo se i na navode o "prljavoj bombi" rekavši da Rusija čak zna gde se to u Ukrajini radi, kao i da Kijev ima tehnologiju da stvori i potencijalno detonira "prljavu bombu".  

Naveo je i da su gubici ukrajinske vojske na bojištu sedam do deset puta veći od ruskih, kao i da su kijevske vlasti spremne da se bore protiv Rusije "do poslednjeg Ukrajinca".

Putin je komentarisao i odnose sa Turskom i Kinom. Turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana je opisao kao "snažnog lidera" koji uvek brani interese Turske. Iako Erdogan nije uvek bio "lak partner", Turska je uvek bila "pouzdana" i imala želju da se postigne sporazum.

Istakao je da je Erdogan odigrao ključnu ulogu posrednika između Kijeva i Moskve od početka konflikta.

Takođe, Putin je ocenio da su odnosi sa Kinom otvoreni, a predsednika Si Đinšinga nazvao je "prijateljem".

Predsednik Rusije je rekao i da se u svojoj politici rukovodi interesima ruskog naroda i države, a ne „strahom“ od bilo čega.

- Mnogi bi voleli da me čuju kako govorim: bojim se, bojim se... Da sam se svega plašio ne bih ništa uradio“, rekao je Putin.

Putin svake godine drži govor na ovom događaju, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da se radi o "velikom govoru i da će nakon njega biti diskusija".

Putin je u višečasovnom obraćanju govorio i o brojnim drugim temama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoks

    27. oktobar 2022 | 17:06

    Amerika šteluje za svoj interes a Evropa je glupreda.

  • Nass

    27. oktobar 2022 | 16:42

    Bravo Putine... Znamo ko je kriv za sve u svetu.. Amerika...

  • Josah

    27. oktobar 2022 | 16:43

    Gasi struju u Ukrajini pod hotno.. Predace se za 20 dana...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA