≫ 

Ogromno bogatstvo britanskog premijera dovodi se u pitanje: Odakle mu novac?

Podaci narušavaju imidž Rushija Sunaka koji je već bio povezivan s poreskim kontroverzama

  • 4
Riši Sunak Foto: Tanjug/AP

U trenutku kada je britanska politika na rubu, ekonomija u haosu zbog rastuće inflacije, a nejednakost sve veća, javnost sve više u pitanje dovodi verodostojnost i poreklo bogatstva novog premijera Rišija Sunaka.

On i njegova supruga, prema navodima Sunday Timesa, imaju neto vrednost od 845 miliona dolara. Za razliku od Sjedinjenih Država, Britanija nema istoriju ultrabogatih premijera.

Njegovi prihodi većinski proizlaze iz softverske kompanije koja pripada njegovom svekru. Infosys je indijski informatički div koji nije na dobrom glasu u Sjedinjenim Državama jer pomaže kompanijama u outsourcingu radnika, odnosno da svoje radnike zamene hiljadama indijskih imigranata ili da presele svoja radna mesta u prostrani kompleks firme u Bangaloreu, piše New York Times.

Times navodi da je kompanija, čija je tržišna vrednost gotovo 80 milijardi dolara, takođe plaćala rekordne kazne i suočavala se s optužbama za kršenje zakona o imigraciji i da je pomogla kompanijama da diskriminišu američke radnike.

Kompanije je 2013. platila rekordna 34 miliona dolara za nagodbu zbog tužbe Ministarstva pravosuđa koja se odnosi na "sistemske prevare sa vizom".

Šest godina kasnije, 2019, kompanija se nagodila zbog poreske i useljeničke istrage koja se vodila u Kaliforniji. Infosys je negirao bilo kakvu krivicu u tim slučajevima.

Iako članovi Sunakove porodice nisu više angažirani kao direktori Infosys-a, oni su i dalje glavni deoničari.

Udeo Rišijeve supruge Akšate Murti u kompaniji vredi 800 miliona dolara. Sunak i njegova supruga su 2013. novcem od ulaganja u Infosys osnovali start-up investicioni fond "Catamaran Ventures U.K."

Sunak je preneo svoj udeo u Catamaranu na suprugu neposredno pre nego što je izabran u parlament 2015. i tako se oslobodio dužnosti da otkrije pojedinosti o svojim finansijskim interesima u firmi.

U aprilu je The Independent otkrio da je Murti koristila takozvani poreski status bez prebivališta, koji ljudima omogućava izbegavanje plaćanja britanskih poreza na novac zarađen u inostranstvu, piše Jutarnji. Zahvaljujući tom statusu, uštedela je 23 miliona dolara poreza.

Murti je branila strategiju, ali je brzo obećala da će ubuduće plaćati porez na svoj svetski prihod jer nije želela da to pitanje "smeta njenom suprugu".

Guardianov izveštaj pokazao je da Sunak nije javno otkrio niz finansijskih interesa svoje porodice dok je bio ministar finansija u vladi Borisa Džonsona, uključujući Infosys i zajedničko ulaganje s Amazonom u Indiji vredno milijardu dolara. Nezavisna istraga zaključila je da Sunak nije prekršio pravila.

Prema analizi istraživačke kompanije Tussel, koja prati javnu potrošnju, Infosys je na listi britanskih preduzetnika koji je sklopio više od 120 miliona dolara vrednih poslova u javnom sektoru otkako je Sunak ušao u vladu. Jedan od njih uključuje ugovor od 8,6 miliona dolara s Ministarstvom unutarnjih poslova i vladinom Kancelarijom za useljeništvo.

Ugovor je objavljen tek u maju ove godine, uprkos pravilima koja nalažu da se ugovori objave u roku od 30 dana. Sunak je bio član parlamenta kada je ugovor potpisan i posle je postao ministar finansija te tada nije otkrio koliki udeo njegova supruga ima u firmi.

Britanska pravila ne zahtevaju otkrivanje primanja supružnika, ali zakonodavci bi trebalo da otkriju finansijske interese za koje bi drugi mogli da misle da utiču na njihove postupke.

Infosys je povremeno bio i političko pitanje. Kritičari su optuživali konzervativnu vladu da je prekršila trgovinski sporazum s Indijom 2021. nakon Bregzita, čime su pogodovali Infosysu.

Džonson je pohvalio firmu tokom dogovora zbog najave otvaranja novih radnih mesta u Britaniji.

Ovi podaci dodatno narušavaju imidž Sunaka koji je već pre bio povezivan s poreskim kontroverzama, offshore računima i milionima dolara u potencijalnim sukobima interesa koji su ostali neprijavljeni.

Na slučaj je reagovala opozicija, upozoravajući na nedostatak transparentnosti.

- Nakon godina ljigavosti i skandala poverenje javnosti u sistem Ujedinjenog Kraljevstva već je na dnu - izjavila je u četvrtak Angela Rajner, zamenica šefa Laburističke stranke.

Video: Sve ispale premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    29. oktobar 2022 | 09:28

    Sluga duboke države

  • Novosadjanin

    29. oktobar 2022 | 10:14

    Sada će premijer da vrati davno oteti dijamant Indiji!

  • Dragan

    29. oktobar 2022 | 10:17

    A odakle britanskoj kruni novac.Tako sto su pljackali pretke ovog kao premijera,pre mnogo vekova u Indiji.I sta sad.Sad ako hoce da bude nesto,sad mora novom kralju da plati mesto premijera.I ko profitira,naravno britanska kruna.Sve je tako jednostavno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA