≫ 

Musolinijevi simpatizeri paradirali njegovim rodnim gradom, slave Marš na Rim

Musolinija su ubili partizani u aprilu 1945. na kraju rata, a njegovo je telo obeđeno na trgu u Milanu

  • 1
Musolini, Benito Mussolini, Marš na Rim Foto: Roberto Brancolini / Sipa Press / Profimedia

Stotine simpatizera diktatora Benita Musolinija prošetali su se u povorci kroz njegov rodni grad Predapio kako bi obeležili sto godina od "pohoda na Rim", presudan za dolazak fašista na vlast u Italiji. Oko dve hiljade ljudi, po proceni policije, okupilo se u tom gradiću u pokrajini Emiliji-Romagni, gde je fašistički vođa sahranjen u kripti porodične kapele, prenosi Index.

Musolinijev grob svake godine posete desetine hiljada ljudi. Danas su neke diktatorove pristalice iskazali podršku novoj vladi na čelu s krajnjom desničarkom Đorđom Meloni, čija stranka Braća Italije, u čijoj je fondaciji pre tačno deset godina ućestvovala i koju vodi od 2014., ima neofašističke korene.

Ipak, u svom prvom govoru u parlamentu ove nedelje nova premijerka je istakla da nikad nije gajila "simpatiju ni bliskost s nedemokratskim režimima (...), pa tako ni s fašizmom".

- Glasao bih i za samog Lucifera samo da pobedi ljevicu u Italiji. Zato sam srećan što imamo vladu Meloni - rekao je organizator skupa Mirco Santareli, prenosi italijanska novinska agencija ANSA.

"Pohod na Rim" 28. oktobra 1922. označio je dolazak Benita Musolinija na vlast u Italiji. Duče je uspostavio režim obeležen nacionalizmom i autoritarnošću. Musolinija su ubili partizani u aprilu 1945. na kraju rata, a njegovo je telo obeđeno na trgu u Milanu.

Premda italijanski zakon zabranjuje veličanje fašizma, on se retko poštuje. U Italiji mnogi ističu da je Musolini, koji je došao iz redova levice, izgradio infrastrukturu (željeznica, autoputevi) i pokrenuo programe socijalne zaštite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • U nemackoj pocela mi dvojica talijana

    31. oktobar 2022 | 07:07

    da zapocinju pricu o Putinu a ja im odmam kazem sta ste vi musolinijevi fasisti radili u Srbiji sa ostalim nato fasistima kad jedan kaze treba opet bili smo kod auto mehanicara ja skocim I kazem mu nemoj da te ovde vise vidim nacisto vise I ne dolazi eto kakvi su obicni ljudi sa kojima se godinama poznajem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA