≫ 

Da li će EU pući pod novim talasom izbeglica iz Ukrajine? Više od milion ih stiglo u Nemačku

Dolasci su se počeli smanjivati ​​sredinom marta, ali ponovno rastu

  • 8
Zaporožje, izbeglice, Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Evropa "puca" pod novim talasom ukrajinskih izbeglica koji su prisiljeni da napuste svoje domove jer su ih ruski napadi na elektrane ostavili bez grejanja i struje, piše britanski Telegraf.

Mađari, na primer, itekako osećaju nadolazeći pritisak. Od početka invazije Vladimira Putina, 963.812 izbeglica ušlo je u Mađarsku s granice Ukrajine i Rumunije. Na vrhuncu je u jednom danu stiglo više od 25.000 Ukrajinaca, uglavnom žena i dece.

Zaporožje, izbeglice, Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Dolasci su se počeli smanjivati ​​sredinom marta, ali ponovno rastu i Mađari se već pripremaju da prihvate desetine hiljada novih izbeglica.

- Rekli su da su došli u Mađarsku zbog nestanka struje i jer im je hladno i nemaju grejanje. Očekujemo da će brojke eksplodirati na zimu - kaže Aleksandra Sentkiralji, vladina portparolka u Humanitarnoj tranzitnoj tački u sportskom centru u Budimpešti, prenosi Jutarnji list.

Većina Ukrajinaca koristila je Mađarsku kao tranzitno odredište. Tačan broj izbeglica koji borave u Mađarskoj nije jasan jer Ukrajinci imaju sporazum o bezviznom režimu s EU, ali do sada su odobrena 27.993 zahteva za azil od 31.313 zahteva od početka rata.

Drugde u Evropi sistem je blizu prelomne tačke. Više od milion Ukrajinaca stiglo je u Nemačku, gde su opštine upozorile da ne mogu primiti više ljudi.

Poljska izbeglice Ukrajina rat u Ukrajini Rusija Foto: Tanjug/AP

Postavljeni su šatori i privremena skloništa jer su migrantski centri puni. Policija sumnja da su požari u dva hotela u kojima su smeštene ukrajinske izbeglice u Rostoku, na severoistoku Nemačke, i Baucenu, istočno od Drezdena, bili politički motivisani.

Poljska je na prvoj crti krize, s više od 1,4 miliona Ukrajinaca koji su sada zvanično registrovani u zemlji, i očekuju novi talas izbeglica tokom zime.

U zemlji postoji ogromna podrška Ukrajini, ali kriza troškova života počinje uzimati danak ekonomiji. Od sredine sledećeg meseca Ukrajinci koji žive u zajedničkom smeštaju i koji imaju posao moraće plaćati polovinu troškova smeštaja.

Irska vlada najavila je da će zbrinjavanje 100.000 ukrajinskih izbeglica iduće godine koštati 2,5 milijarde evra i sugerisala da bi mogla prihvatiti do 200.000 ukrajinskih izbeglica.

Ukrajina izbeglice granica Tihuana Meksiko Ukraine Refugees Tijuana Foto: Profimedia/Zuma/SplashNews.com

Ali Dablin se bori da pronađe smeštaj za sve Ukrajince, s kamp krevetima u vojnom stilu raspoređenim u sportskim centrima.

Mađarska je do sada potrošila 68 miliona evra i dodatnih 21,1 milion evra iz sredstava EU na svoj humanitarni program, uprkos svom tvrdokornom stavu o imigraciji i tinjajućim napetostima s Kijevom. Budimpeštanski centar otvoren je 24 sata dnevno, a lekarska pomoć i veterinar dostupni su mačkama i psima. Mađari su preplavili centar donacijama igračaka i odeće.

No, topla dobrodošlica nije upućena izbeglicama koje stižu na južnu granicu zemlje sa Srbijom. Svaki dan oko 200 mađarskih zatvorenika šalje se na ogradu dugu 175 kilometara koju je izgradila Mađarska, kako bi popravili štetu nastalu pokušajima proboja.

Zid visok četiri metra, s električnim ogradama i prekriven žilet žicom, vrlo je kontroverzan, ali vlada je u petak rekla da će ojačati barijeru, rasporedivši dodatnih 60 zatvorenika svaki dan na održavanje.

U pograničnom gradu Reske, Levente Bauko, policijski pukovnik, kaže da ilegalni migranti svaki dan pokušavaju da prođu kroz ogradu. Pritom koriste merdevine i rezače. Neki su, kaže Bauko, počeli pokazivati ​​stražarima pištolje ili pucati u vazduh, u pokušaju da zastraše graničnu kontrolu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA