Norveška jača borbenu gotovost vojske zbog rata u Ukrajini

Nivo borbene gotovosti vojske povećan je za jedan stepen

  • 13
Norveška vojska Foto: Shutterstock

Premijer Norveške Jonas Gar Store saopštio je danas da će ta zemlja od 1. novembra povećati borbenu gotovost zbog povećanog nivoa napetosti.

Store je, nakon sastanka sa norveškim ministrom odbrane i komandantom Oružanih snaga kraljevine, istakao da ne postoji direktna pretnja vojnom akcijom protiv Norveške, ali da se Oslo suočava sa brojnim bezbednosnim izazovima koji mogu uticati na politiku zemlje, piše norveški portal Aftenposten.

- Ovo je najozbiljnija bezbednosna situacija u poslednjih neokliko decenija. Nema indikacija da Rusija širi svoj rat na druge zemlje, ali smo zbog povećanih napetosti izloženiji pretnjama, obaveštajnim operacijama i kampanjama - rekao je.

Dodaje da je nivo borbene gotovosti vojske povećan za jedan stepen.

Kako je pojasnio, to podrazumeva podizanje spremnosti za delovanje u vanrednim situacijama, kao i povećanu prisutnost u Severnom moru.

Video: EU i Norveška donirale medicinsku opremu Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gogili

    31. oktobar 2022 | 17:38

    Daleko od toga da je Ameriha cvećka ali Putin je danas bajceća pretnja miru u svetu.Što on što njegovi podređeni poltroni su biše puta pretili upotrebom nuklearnoga oružja i uništenjem drugih država i gradova.A što jedan može zamutiti ni desetime drguih ne mogu razbistriti.

  • Laki🐎

    31. oktobar 2022 | 18:02

    Kauboji nema od vas nista

  • realno

    1. novembar 2022 | 00:12

    su nama najbolji prijatelji! Zemlja sa nekih 5 mil stanovnika nam je zadnjih 30 godina vise pomogla nego bilo koja druga zemlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA